DE GROENE TOEKOMST

Het zijn bijzondere tijden. Ons gewone leven staat op z’n kop door Corona. We werken vanuit huis indien mogelijk en in de weekenden zijn onze Uitgaansmogelijkheden beperkt. Dat valt ons soms allemaal best een beetje zwaar. Toch zijn er ook positieve neveneffecten:

We rijden (wereldwijd) veel minder in onze auto’s waardoor er veel minder CO2 wordt uitgestoten. In steden als Delhi en Peking was de lucht nog nooit zo schoon. Zelfs in Nederland werd deze zomer de blauwste lucht sinds decennia ervaren doordat er bijna niet werd gevlogen. Ook zag je nog nooit zoveel mensen ineens aan de slag gaan in hun eigen tuin. Werden onze bossen ineens bijna overladen met dagjesmensen en zagen we een enorme opleving van de watersport.

We gingen ineens onze eigen natuur dichtbij heel erg waarderen. Dat is best bijzonder want het was er altijd al maar soms moet er iets gebeuren waardoor je beseft hoe waardevol de omgeving is waarin we dagelijks wonen en leven. En dan blijkt ook dat groen er enorm toe doet. Op een grotere schaal worden de positieve effecten van groen ook steeds meer gezien. Groen als middel tegen klimaatverandering, urban heating, wateroverlast en als redmiddel tegen een afnemende biodiversiteit. Groen dus niet alleen als recreatieve functie maar echt als middel om onze eigen omgeving leefbaar te houden.

We zien bij Donker Design de stroom aanvragen om met name op deze vlakken mee te denken enorm toenemen. Steeds meer gemeenten in NL willen natuurinclusief bouwen. Dat betekent dat elk nieuw gebouw naast de woonfunctie ook voorzieningen moet hebben op gebied van huisvesting voor de natuur in de breedste zin van het woord. Van insekten tot slechtvalken, vleermuizen, vissen en amfibieën, en dat het liefst in een groene setting op, aan of tegen het gebouw.

Dit betekent dat ook ons werk als ontwerpers bij Donker Design heel anders is geworden. Het gaat ineens niet meer alleen over vormgeving en esthetica maar we zijn steeds meer bezig om terreinoplossingen te vinden waardoor onze leefomgeving echt meerwaarde krijgt.

Persoonlijk vind ik dit een prachtige ontwikkeling. Het maakt ons werk namelijk belangrijk omdat groen kansen en oplossingen biedt voor deze grote maatschappelijke problemen.

Ik merk ook dat met mij steeds meer mensen binnen de Donker Groep het enorm fijn vinden bij een bedrijf te werken wat ertoe doet….deel uitmaken van de oplossing in plaats van aan de zijlijn toekijken. Het geeft mijn leven en werk in ieder geval richting en een doel. Dat hebben we allemaal een beetje nodig, zeker in deze tijden.

Dus laten we samen op weg gaan om onze wereld groener en mooier te maken. Dit hoeft niet altijd met grote stappen te gaan. Veel kleine stapjes door veel verschillende partijen maakt al een groot verschil. Het begint met de bewustwording dat de oplossing dichterbij is dat je denkt….de inrichting van een woonstraat, de ontwikkeling van een nieuw kantoorpand of in je eigen tuin….Groen doet er toe.

Groen maakt gelukkig.

Omhoog