HUGO HOUDT HET HELDER

Het duurzaam inrichten van de buitenruimte

In zijn columns laat Hugo Later zijn ‘groene geweten’ spreken en toont hij hoe een integrale kijk op duurzame oplossingen samen kan gaan met financiële duurzaamheid. Deze keer over duurzame onkruidbestrijding en duurzame inrichting van de buitenruimte.

Toen glyfosaat in 2016 verboden werd, dwong dat de beheerders van de groene openbare ruimte om anders te gaan denken over onkruidbestrijding. Wij gebruikten het gif al sinds 2006 niet meer op de verharding in de openbare ruimte, dus we hadden daarin al een flinke voorsprong. Een onderdeel daarvan is dat je anders gaat nadenken over de inrichting van de openbare ruimte.

Download onze Whitepaper

In de whitepaper Groenbeheer: de kunst van het behouden van de natuur laten we zien dat een nieuwe manier van groenonderhoud hét antwoord is op wateroverlast en hittestress, en dat meer groen - en meer biodiversiteit - in onze openbare ruimte tot een enorme verbetering van de leefkwaliteit leidt.

whitepaper natuur

Hoe kun je die ruimte inrichten zonder dat daar zoveel onderhoud voor nodig is? Dat heeft onder meer te maken met de hoeveelheid hoeken, kanten, verhogingen en paaltjes, allemaal plekken waar vuil blijft liggen en waarin onkruid graag en gemakkelijk groeit. Kijk maar eens naar vluchtheuvels, waarop altijd onkruid groeit wat om extra onderhoud vraagt. Als je die hoeken en kanten wegwerkt, zoals in de Steenstraat in Arnhem die helemaal vlak is gemaakt bij de herinrichting, dan krijgt dat onkruid ook geen kans.

Donker groen medewerkers die onkruid bestreden in de openbare ruimte

Daardoor ontstaat ook een vriendelijker straatbeeld en een betere sfeer: mensen houden in het verkeer ook aantoonbaar meer rekening met elkaar, omdat de straat en de stoep in elkaar overlopen. En, belangrijk voor het onderhoud, de straat is veel gemakkelijker en dus goedkoper schoon te houden. De veegmachines hoeven geen rekening te houden met randen en paaltjes.

 

Zo krijg je een veel beter beheersbare buitenruimte, die misschien tegen de gevels nog wat onkruid laat zien. Door de hoge betredingsgraad – van voetgangers, fietsers en auto’s die op de stoep in vakken mogen parkeren – krijgt het onkruid ook nog eens minder gelegenheid zich te ontwikkelen. En dat is de sleutel. Hier liggen grote kansen voor beleidsmakers en ontwerpers als zij nadenken over herinrichting of reconstructie van de buitenruimte.

Meer helderheid van Hugo

Hugo Houdt Het Helder (Deel 1)

Hugo laat zien wat de natuur ons vertelt over groenbeheer.

Hugo Houdt Het Helder (Deel 2)

Hugo praat over het ecosysteem en de eikenprocessierups.

Hugo Houdt Het Helder (Deel 3)

Hugo denkt na over circulair werken en rekenen.

Omhoog