Groen maakt gelukkig
Planten zorginstelling

5 redenen om elke zorginstelling vol te zetten met planten

Een grote Monstera in de wachtkamer van de tandarts, een stel orchideeën in de chemokamer van het regioziekenhuis en een kleurrijke binnentuin bij de psychiatrische instelling in de stad. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze maken de zorg er beter op. Op 5 verschillende manieren.

Ben je ook geïnteresseerd in groen voor de zorg?

1. Planten bevorderen het herstel van patiënten
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat planten een positieve invloed hebben op het herstel van patiënten. Patiënten die na een operatie in een kamer met planten en bloemen werden gelegd, hadden een lagere bloeddruk dan patiënten in een kamer zonder planten – en minder last van pijn, angst, stress en vermoeidheid, waardoor ze sneller naar huis konden. Win-win! Verder waren de patiënten in de kamers met planten tevredener over hun verblijf in het ziekenhuis en lieten ze zich positiever uit over het zorgpersoneel.

2. Planten nemen stress weg bij het zorgpersoneel
Over het zorgpersoneel gesproken: zorgverleners hebben ook baat bij een groenere werkomgeving. Een ander Amerikaans onderzoek laat namelijk zien dat 79 procent van de mensen zich prettiger voelt in een groene omgeving, en dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op stress en angst. We hebben immers allemaal liever een ontspannen dan een gestreste arts aan ons bed – al helemaal omdat de vriendelijkheid van de zorgverlener ook nog eens effect heeft op de gezondheid van de patiënt.

planten in de zorg die effect hebben op personeel

3. Groen brengt mensen in beweging
Stel, je loopt door de stad naar huis en ziet aan je linkerhand ineens een prachtig aangelegde tuin vol weelderige planten en kleurrijke bloemen. Op een bordje bij de ingang staat ‘gratis toegang’, in de vijver zwemmen een paar eenden en een stukje verderop zie je een uitnodigend bankje waar precies de zon op valt. Wend je je hoofd af en loop je verder, rechtstreeks naar huis? Of neem je een kijkje in al dat moois?

Maar weinig mensen kunnen weerstand bieden aan een nabijgelegen park of urban jungle. Zorginstellingen kunnen daar hun voordeel mee doen, want als patiënten en zorgverleners regelmatig een ommetje maken, komt dat zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid ten goede – en daarmee ook de zorg en patiënttevredenheid. Het is niet voor niets dat de Hersenstichting er speciaal een app voor ontwikkelde.

planten in de zorg die effect hebben op personeel

4. Planten fungeren als natuurlijke airconditioners
Voor kwetsbare mensen, zoals kleine kinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en patiënten in een zorginstelling, brengt warmte grote risico’s met zich mee. Potentieel kunnen die zelfs levensbedreigend zijn.

Planten maken de warmterisico’s voor kwetsbare groepen weliswaar niet kleiner, maar hebben wél een verkoelend effect. Ze raken hun vocht namelijk kwijt door het via hun bladeren te laten verdampen, Als die nog niet zo hoog was, wordt het binnenklimaat daardoor aangenamer. Buiten zorgen bomen ervoor dat de temperatuur daalt – en die creëren natuurlijk ook nog schaduw.

5. Planten verlagen indirect de kosten
De verkoelende werking van planten reikt verder dan alleen de natuurlijke aircofunctie. Een groendak of groene gevel draagt namelijk ook bij aan de isolatiewaarde, wat weer leidt tot minder strook- en koelkosten om de binnentemperatuur te reguleren. ’s Zomers kan de warmte immers minder goed binnenkomen, en ’s winters houdt het gebouw de warmte beter vast.

Als je die kostenbesparing optelt bij het gegeven dat patiënten in een groene omgeving minder pijnmedicatie nodig hebben en eerder naar huis kunnen (zie punt 1), dan blijft er onder de streep een hoop geld over. En dat komt de zorg alleen maar ten goede.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over groenoplossingen voor de zorg? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

Aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups
Lint met daarop de tekst; Pas op eikenprocessierupsen!
Omhoog