Groen maakt gelukkig

7 voordelen die plantenwanden met zich meebrengen

Zelfs als er weinig ruimte is, vormt een plantenwand altijd een oplossing. Ze nemen namelijk geen functionele ruimte in waardoor het mogelijk is om de vele voordelen van planten in te zetten zonder noemenswaardig ruimteverlies. Maar welke voordelen bieden plantenwanden dan? We delen de 7 belangrijkste! 

Ben je ook geïnteresseerd in een plantenwand voor jouw kantoor?

1. Gezondheid en welbevinden
Het blijkt dat uitzicht op en verblijf tussen groen een positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid, beperking van ziekteverzuim (-20%), verhoging van concentratie en verlaging van stress. Ook piekeren mensen minder over het werk buiten werktijd en hebben ze meer zelfvertrouwen.

Juist in de stedelijke omgeving, waar elke vierkante meter telt, is groen een schaars goed. Zodoende stimuleert een plantenwand de productiviteit, het welbevinden en de gezondheid van de medewerkers. Dit vertaalt zich in een lager ziekteverzuim en een hogere medewerkerstevredenheid.

2. Voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie
Deze vier factoren zijn volgens ecologen essentieel om een aantrekkelijke omgeving voor dieren en insecten te creëren. Hoewel een plantenwand in de binnenruimte niets te bieden heeft voor de lokale biodiversiteit, kan een groene gevel functioneren als een verlengstuk van het lokale ecosysteem. Een buitenwand is zodoende een belangrijke bouwsteen voor natuurinclusief bouwen.

Groene gevel op kantoorgebouw

3. Geluidsabsorbtie en -isolatie
Galm en geluid van buiten zorgen vaak voor onnodige overlast en verstoren de activiteiten die binnen plaatsvinden. Plantenwanden kunnen de geluidsgolven opvangen. De geluidsreductie van een bepaalde systemen is vergelijkbaar met speciaal ontwikkeld akoestisch isolatiemateriaal. Dit is met name te danken aan de geluidsisolerende eigenschappen van substraat en steenwol.

Planten spelen daarnaast een bescheiden rol, omdat ze geluidsgolven absorberen en zodoende weerkaatsing van geluid voorkomen. Een andere factor vormen de overige materialen die in de plantenwand worden toegepast. Textiel presteert bijvoorbeeld bijzonder goed in vergelijking met harde materialen, omdat het textiel geluid uitstekend absorbeert.

voordelen groene wand

4. Imago
Veel organisaties zoeken naar middelen om hun intrinsieke motivatie op het gebied van duurzaamheid naar buiten uit te dragen. Een indrukwekkende plantenwand op een zichtbare plek zal daar aan bijdragen. Het ondersteunt het verhaal dat een organisatie wilt vertellen en versterkt zodoende het imago. Het is ook mogelijk om een logo of tekst met planten te creëren.

5. Afvang vluchtige organische stoffen
Planten hebben de eigenschap dat ze vluchtige organische stoffen opnemen. Bekende ongezonde vluchtige organische stoffen in onze binnen leefomgeving zijn formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol. Dit soort stoffen veroorzaken onder meer hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Door deze stoffen op te nemen, dragen planten bij aan een gezondere lucht. Hoe groter het bladoppervlak en hoe meer huidmondjes in dat oppervlak aanwezig zijn, hoe beter de plant in staat is om stoffen uit de lucht op te nemen. Een belangrijke voorwaarde is dat de plant gezond is.

6. Isolatie
Plantenwanden hebben een positieve uitwerking op de temperatuur. Plantenwanden maken immers veelal gebruik van materialen die ook worden gebruikt als isolatiemateriaal. Dit effect is het grootst bij plantenwanden die – binnen of buiten - tegen de buitenwand zijn gemonteerd. Daarnaast verhogen de planten de luchtvochtigheid waardoor ze in de zomer de gevoelstemperatuur verlagen.

plantenwand bij een receptie

7. Luchtbevochtiging
Mede vanwege de toepassing van moderne luchtsystemen is de lucht in gebouwen vaak erg droog. Dat is een groot probleem: bij een relatieve luchtvochtigheid onder de 30% krijgen volgens het RIVM veel mensen last van droge ogen, hoofdpijn, verstopte neus, huidklachten, vermoeidheid en een geïrriteerde keel.

Gelukkig bieden planten een oplossing; ze evaporeren (‘zweten’). Het water dat ze opnemen, stoten ze gedurende het proces van fotosynthese ook weer uit via hun bladeren. Daardoor verhogen ze merkbaar de luchtvochtigheid. Uit empirisch onderzoek door de WUR bleek dat de relatieve luchtvochtigheid in ruimten met planten 5% hoger was dan in ruimten zonder planten. Er zijn zelfs verschillen tot 17% waargenomen in de winter.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over plantenwanden voor in jouw werkomgeving? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

Grote plantenwand in welkomsthal
Plantenwand in een werkruimte
Omhoog