Interieurbeplanting op kantoor

 

Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in een groene werkomgeving. Daarbij gaat het om meer dan duurzame materialen en een verantwoord bedrijfsrestaurant. Het gaat vooral ook om een groen gebouw met gezonde verblijfs-, vergader- en werkplekken, die een positief effect hebben op het welbevinden van de medewerkers. Van de operationele kosten die een bedrijf in een kantoorgebouw heeft, gaat immers gemiddeld 1% op aan energie, 9% aan huur en maar liefst 90% aan personeel.

Investering in een gezond bedrijf

Er is dan ook veel meerwaarde te behalen met groen in en om het gebouw. Groen heeft namelijk veel positieve effecten op werknemers. Allereerst zorgt het voor een positief effect op het aantrekken en vasthouden van gemotiveerd personeel.

 

Verder draagt groen bij aan een hogere productiviteit, hogere werktevredenheid, hogere omzet en minder ziekteverzuim. Groen heeft ook een draagt ook bij aan een beter bedrijfsimago. Groen is een investering in een gezond bedrijf en gezonde werknemers.

Productiviteit en ziekteverzuim

Bij de aanwezigheid van planten in de kantoorruimte ligt de productiviteit 15% hoger dan in kantoorruimten zonder planten. Groen werkt omzetverhogend en draagt bij aan minder ziekteverzuim.

 

Met planten in de kantoorruimte bleek (bij onderzoek in Nederland en Groot-Brittannië) de productiviteit 15% hoger te liggen dan in kantoorruimtes zonder planten.

Prettige werkomgeving

Bovendien is de aantrekkingskracht van een groene uitstraling niet te onderschatten. Het heeft namelijk een positief effect op het aantrekken van medewerkers en vrijwilligers. Werknemers en bezoekers voelen zich prettiger in het groen.

 

Groen draagt bij aan het verminderen van stress, een betere concentratie, meer creativiteit en een hogere arbeidsproductiviteit. Groen heeft een positief effect op werkplezier, gezondheid en welbevinden. Planten op de werkplek zorgen voor een hogere tevredenheid over de werkplek.

De voordelen van groen op kantoor

 • Verhoogt de arbeidsproductiviteit
 • Vermindert stress
 • Verlaagt het ziekteverzuim
 • Stimuleert de creativiteit
 • Bespaart energie
 • Filtert de lucht van VOS
 • Zorgt voor een prettigere werkomgeving
 • Verbetert het sociale klimaat
 • Zorgt voor thermisch comfort
 • Ontspant de ogen
 • Verhoogt het concentratievermogen
 • Vermindert vermoeidheid en hoofdpijn

Comfortabeler werken

Ruimten met planten verbeteren het thermisch comfort; de temperatuur is lager en de luchtvochtigheid hoger dan in ruimten waar geen planten staan.

 

Een substantiële hoeveelheid planten in de werkruimte verbetert het thermisch comfort. Door dit (psychologische) effect hebben de aanwezigen minder last van verhoogde dan wel verlaagde temperaturen en neemt de productiviteit toe.

 

Daarnaast helpt uitzicht op groen om de ogen te ontspannen en opnieuw te focussen. Het helpt ook om vermoeidheid en hoofdpijn tegen te gaan. Dat is van belang als we uren achter een beeldscherm zitten.

Plantenwand op kantoor
Garden in a tube concept op kantoor
Groene wand stimuleert inspiratie en creativiteit
Plantwires als verticale groenpilaren op kantoor
Planten op kantoor bij ING
Binnengroen stimuleert het concentratievermogen

Verbetert luchtkwaliteit

Door vermindering van energieverbruik van groene gebouwen neemt ook de uitstoot van Co2 af. Zowel in de binnen- als buitenruimte kan groen ingezet worden om verontreinigingen uit de lucht te halen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Meer planten binnen leidt tot minder Co2-concentratie, minder droge lucht en minder hoofdpijnklachten.

Sick Building Syndrome

Het sick building syndrome is een bekend probleem. Systemen voor ventilatie, luchtvochtigheid- en temperatuurbeheersing worden ingezet voor een beter werkklimaat. Deze systemen kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) echter niet afbreken; in een kantooromgeving zijn vaak VOS aanwezig, zoals benzeen en formaldehyde, afkomstig van bouwmaterialen.

 

Groen kan heel goed worden ingezet om VOS uit de lucht te filteren en stoffen als formaldehyde, vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel, opnemen en omzetten. In hoge concentraties is deze stof giftig en kankerverwekkend.

 

Tip: Gebruik sterk luchtzuiverende planten in de werkomgeving zoals Spatiphyllum, Calathea, Chlorophytum, Areca, Dracaena en varens om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Beter sociaal klimaat

Een groene binnenruimte kan worden gebruikt als extra vergader- of werkplek. Ook voor informele ontmoetingen en ontspanning kan groen goed ingezet worden. Groen leidt tot een beter sociaal klimaat. Groen nodigt uit tot minder zitten, meer bewegen en meer ontmoeten. En binnengroen verbetert de akoestiek en de spraakverstaanbaarheid.

Projecten

 

 

ING Hoofdkantoor Cedar - Amsterdam Zuidoost

 

De interieurbeplanting is een belangrijke schakel die de vele transparante ruimtes met elkaar verbindt en tot leven brengt. Daardoor is het alsof de zon naar binnen komt.

 

 

 

 

ING Hoofdkantoor Amsterdam - Binnengroen op kantoor
Upfield the Attic - Een groene kantooromgeving

 

 

Upfield, the Attic - Rotterdam

 

Van de groene wand tot de beplanting op de vensterbanden en de maatwerk plantenbak op de kast in de koffieruimte. Groen is geïntegreerd in het kantoorlandschap van Upfield.

 

 

 

Wij werken ook voor

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

0515 41 73 25

 

Omhoog