Interieurbeplanting in de zorg

 

Bij nieuwbouw en renovatie van ziekenhuizen en zorginstellingen is een helende omgeving steeds vaker het uitgangspunt. Naast goede medische zorg en gastvrijheid gaat het om omgevingen die bijdragen aan herstel, oftewel gezonde gebouwen waar je beter uit komt dan dat je er naar binnen ging. Groen is namelijk goed voor patiënten, medewerkers en bezoekers.

 

Een bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis is voor veel patiënten een stressvolle gebeurtenis. Een hoog stressniveau kan een voorspoedig herstel belemmeren. Ook voor het verplegend personeel is het werken in een zorgomgeving vaak stressvol.

 

Groen zorgt voor een fijne werkomgeving

Groen heeft een positief effect op de gezondheid en het welbevinden van patiënten, medewerkers en bezoekers. Werknemers en vrijwilligers werken graag bij een werkgever in een prettige groene omgeving. Een verzorgingshuis zag door een groene inrichting het aantal vrijwilligers verdrievoudigen. Planten op de werkplek zorgen voor een grotere tevredenheid over de werkplek.

 

Bovendien verbeteren Planten het concentratievermogen van medewerkers. De productiviteit in kantooromgevingen met planten ligt tot 15% hoger dan in kantoorruimten zonder planten.

 

Binnen kan groen ook de akoestiek en de spraakverstaanbaarheid in kamers verbeteren.

5 redenen om elke zorginstelling vol te zetten met planten


Een grote Monstera in de wachtkamer van de tandarts, een stel orchideeën in de chemokamer van het regioziekenhuis en een kleurrijke binnentuin bij de psychiatrische instelling in de stad. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze maken de zorg er beter op. Op 5 verschillende manieren.

Verbetert de luchtkwaliteit

Binnengroen kan gebruikt worden om de luchtkwaliteit binnen zorginstellingen te verbeteren. Door het grote aantal mensen in een relatief kleine ruimte loopt het CO2-gehalte vaak sterk op. Hoge concentraties CO2 vergroten de overdracht van infectieziekten en leiden tot meer ziekteverzuim onder het personeel. Mensen hebben bovendien meer last van allergieën, astmatische klachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Goed gekozen binnengroen neemt CO2 op en produceert zuurstof.

 

Ook kan binnengroen formaldehyde, dat veel als ontsmettingsmiddel wordt gebruikt in de zorg, uit de lucht filteren. In te hoge doses is deze stof giftig en kankerverwekkend voor de mens. De Spathiphyllum (Lepelplant) is een voorbeeld van een plant die deze stof kan opnemen en omzetten.

 

Daarnaast zuivert binnengroen de lucht van vluchtige organische stoffen, afkomstig van bijvoorbeeld bouwmaterialen en printers.

De voordelen van groen in de zorg

 • Vermindert pijnklachten
 • Vermindert stress
 • Verbetert luchtkwaliteit
 • Stimuleert herinneringen
 • Vermindert angstgevoelens
 • Verhoogt productiviteit
 • Zorgt voor een prettigere werkomgeving
 • Beleving voor blinde en slechtziende patiënten
 • Vermindert hoofdpijn en vermoeidheid
 • Verkort opnameperiode in ziekenhuizen
 • Verhoogt het concentratievermogen
 • Verbetert akoestiek en spraakverstaanbaarheid

Bevordert het herstel

 

Een groene omgeving zorgt voor een aantrekkelijke en afwisselende omgeving die afleidt van pijn en stress. Men ervaart minder pijnklachten. Patiënten gebruiken tot 30% minder pijnstillers wanneer zij in een groene omgeving verblijven.

Groen in de zorg

Bovendien verkort uitzicht op groen de opnameperiode in ziekenhuizen. Niet alleen groene gevels en groendaken, maar ook uitzicht op groene wanden heeft dat effect. Bovendien verminderen planten in de ziekenhuiskamer angstgevoelens. Zorg dus voor uitzicht op planten en/of groen in de ziekenhuiskamer en op andere plaatsen waar patiënten veelvuldig zijn, bijvoorbeeld wachtruimten en dagverblijven. Planten in de wachtkamer verminderen stressgevoelens.

 

Voor blinde en slechtziende patiënten kunnen planten, zoals voelplanten en geurplanten, worden gebruikt om het groen te kunnen beleven. Geuren van binnengroen stimuleren onze herinneringen.

Wij werken ook voor

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

0515 41 73 25

 

Omhoog