Functies van een valondergrond

Het doel van ondergronden is natuurlijk dat er op wordt gelopen, gerend, gedribbeld en ja, soms ook gevallen. Daar zijn ze voor gemaakt. Hoogwaardige valondergronden worden echter speciaal ontworpen met het oog op meerdere functies. We lopen de belangrijkste functies langs.

Interesse in onze Ondergronden Catalogus?

Flexis rubbervloer bij Kiekeboe amsterdam

Veiligheid

De veiligheid van de spelende kinderen staat uiteraard voorop. Ze moeten zorgeloos en vrijuit kunnen spelen zonder dat ouders of andere toezichthouders ze constant in de gaten houden. De ondergrond is daarbij aangepast aan de hoogte van de speeltoestellen. Hoe hoger het toestel, hoe groter de valdemping. Strenge Europese normen reguleren de dikte van de valdemping.

Op locatie kan proefondervindelijk worden vastgesteld of de ondergrond voldoet aan een zogenaamde HIC-norm. HIC staat voor Head Injury Criterion. Als de ondergrond aan deze norm voldoet, kunnen spelende kinderen op die locatie bij een mogelijke val geen hersenletsel oplopen. Ook bij calesthenics en andere buitensporttrends is valdemping een must.

Download onze whitepaper!

Valondergronden kunnen tegen stootje. Ze bezitten dempende eigenschappen die ervoor zorgen dat valbewegingen worden opgevangen. Ook zijn ze naadloos waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wil je álles weten over valondergronden? Download dan onze gratis whitepaper. 

Bespeelbaarheid

Waar natuurlijke ondergronden, zoals gras en aarde, bij intensief gebruik snel worden vertrapt en weggespeeld, blijven hoogwaardige ondergronden, zoals rubber en kurk, jarenlang bespeelbaar én behoud de ondergrond een hoge esthetische waarde.

Een optisch aantrekkelijk alternatief is de toepassing van kunstgras of hybride gras, zowel voor speelheuvels als voor kleine voetbaldveldjes. Ook rubbervloeren zijn geschikt voor bijvoorbeeld speelheuvels en kunnen dankzij een uitgebreid kleurenpallet bovendien bijdragen aan een bijzondere uitstraling van het speelterrein.

flexis rubbervloer voor speeltuin in Meerssen

Gewichtsbesparing

Ook voor daktuinen is een ondergrond zoals kurk of rubber interessant. Daktuinen hebben namelijk ontzettend veel voordelen, zoals regenwateropvang, vergroening en verdubbeling van de levensduur van een dak. Maar ze hebben ook een belangrijke beperking, namelijk het gewicht. De draagconstructie van daken is in de regel beperkt zodat het belangrijk is om zuinig te zijn met gewicht.

In plaats van bestrating kan daarom ook voor een kurkvloer worden gekozen die uitblinkt door het lage gewicht. Ook andere hoogwaardige ondergronden, zoals grind en rubber, zijn relatief licht. Als er namelijk zoveel inspanning wordt geleverd om een daktuin in te richten, is het niet meer dan logisch dat deze tevens toegankelijk wordt voor gebruikers.

Speelplaats met waterafloop ondergrond

Waterafvoer

Alle ondergronden hebben uitstekende waterdoorlatende eigenschappen. Dit is voordelig in een veranderend klimaat waar stortbuien steeds vaker zullen voorkomen en verharding in de openbare ruimte zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Waterdoorlaatbaarheid bevordert de bespeelbaarheid en toegankelijkheid na een bui en voorkomt belasting van het riool. Het water wordt gewoon via de ondergrond in de bodem.

Esthetiek

Hoogwaardige ondergronden zijn technisch geavanceerde producten. Zodoende is het mogelijk om met kleuren, hoogteverschillen, licht, glow in the dark, lichtslangen en andere technieken mooie tekeningen en effecten te realiseren. Dat kan een rivier zijn in een speeltuin, een lijn ter oriëntatie in een nachtelijk park, een logo van een bedrijf of een permanente rode loper voor een concertzaal.

Met name met rubberkorrels kunnen buitengewoon mooie en opvallende (3D) kleureffecten worden bereikt terwijl kurk en grind juist een rustige en natuurlijke uitstraling bieden. Een ander belangrijk voordeel van hoogwaardige ondergronden is dat hoogteverschillen niet verschuiven. Kinderen hebben daardoor jarenlang plezier van kuilen en bulten in het terrein. Tel de visuele accenten daarbij op en het is duidelijk dat de mogelijkheden in feite eindeloos zijn.

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over de mogelijkheden van onze ondergronden? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Omhoog