8 manieren om samen geld in te zamelen voor een groen schoolplein

De voordelen van een groen schoolplein zijn eindeloos, maar voor veel scholen is het budget een heikel punt. Bij Donker Groep geven we altijd de tip om leerlingen mee te laten helpen met de financiering; daardoor wordt hun betrokkenheid bij het plein groter en leren ze ook nog iets over geldzaken. Wat dacht je van een van deze inzamelingsacties?

het groene schoolplein basisschool de legeaën

1. Organiseer een kleedjesmarkt
Gebruik het huidige schoolplein door er een kleedjesmarkt te houden. Iedere leerling (of klas) mag met een eigen kleedje meedoen, en de kinderen kunnen zelf posters en flyers maken om de markt aan te kondigen. De opbrengst gaat vanzelfsprekend naar het groene schoolplein. Zo slaan de leerlingen twee vliegen in één klap: ze recyclen spullen die ze anders misschien hadden weggegooid én ze zetten zich in voor een goed, groen doel. (En ouders zullen vast blij zijn met de opgeruimde kinderkamers.)

het groene schoolplein basisschool de Tweesprong

2. Organiseer een sponsorloop
Een sponsorloop is met recht de ultieme klassieker als het gaat om schoolinzamelingsacties. Het is een toegankelijke en sportieve manier om samen geld in te zamelen voor het nieuwe groene schoolplein, en je kunt er als school helemaal je eigen draai aan geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen avondvierdaagse? Of een spannende obstakelrun? Op Supp.to vind je allerlei informatie, ideeën en materialen om van jullie sponsorloop een succes te maken.

3. Zet een crowdfundingsactie op
Tegenwoordig wordt er voor Jan en alleman een crowdfundingsactie opgezet, dus waarom niet voor jullie groene schoolplein? Laat leerlingen de actie naar familieleden en vrienden sturen en op social media delen, en je zult zien dat de teller in no time in het groen staat. Je kunt de actie hosten op platforms als geefonderwijs.nl of voorjebuurt.nl.

 

4. Zoek lokale sponsors
Vaak willen lokale ondernemers best een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de plaatselijke basisschool. Al helemaal als de kinderen van die ondernemers naar de basisschool in kwestie gaan. Informeer dus eens bij de ouders, of vraag rond bij de lokale middenstand. Maar let op: aan bedrijfssponsoring zijn in verband met het risico op ongewenste reclame-uitingen voor kinderen wel regels verbonden.

het groene schoolplein basisschool de Leeve

5. Zet een artistieke productie op poten
Laat de leerlingen een muziekstuk instuderen, of breng met z’n allen een toneelstuk tot leven. Wat dacht je van Jaap en de bonenstaak? Het geld van de toegangskaartjes gaat naar het groene schoolplein, en in de pauze kun je ook nog (zelfgemaakte) hapjes en drankjes verkopen voor in de pleinkas.

basisschool de legeaën

6. Kweek planten voor een plantenmarkt
Wil je de leerlingen alvast trakteren op voorpret voor het groene schoolplein? Kweek dan in elke klas een aantal stekjes en verkoop de volgroeide opbrengst na een paar maanden op jullie eigen plantenmarkt. Net als bij de kleedjesmarkt (zie punt 1) gaat de volledige opbrengst naar het groene schoolplein, waar de leerlingen al hun nieuwe plantenkennis gelijk kunnen toepassen.

7. Houd een kinderkunstveiling
Een biedingsstrijd kan de prijs flink opdrijven – en de opbrengst dus ook! Laat de leerlingen per klas een groot gesamtkunstwerk maken waarop ouders en andere geïnteresseerden tijdens een speciale veilingavond kunnen bieden. Als de kunstwerken een groen tintje hebben, is dat natuurlijk extra mooi.

8. Vraag subsidie aan
Klop eens bij de gemeente aan om te vragen of ze misschien een potje hebben voor groene speelvoorzieningen of duurzame/circulaire initiatieven. Als je het schoolplein voor en na schooltijd openstelt voor kinderen uit de buurt, is er vaak veel mogelijk – ook op het gebied van onderhoud. En vergeet ook niet te informeren bij organisaties als Jantje Beton en VSBfonds.

basisschool de tweesprong

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker Spelen brainstormen over de mogelijkheden van een Groen Schoolplein? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder je gegevens achter!

 

Omhoog