Aangelegd voedselbosje

Voedselbosje op een groen schoolplein


Kinderen op een leuke en leerzame manier laten spelen en kennis laten maken met de natuur. Dat is ons uitgangspunt bij het realiseren van een Voedselbosje. Een Voedselbosje is een stukje tuin op het schoolplein van 25 tot 30 m2 vol met allerlei verschillende soorten bomen, struiken en kruiden. Deze zijn deels of helemaal eetbaar. Kinderen worden op deze manier betrokken bij duurzame en voedselproductie, keuze en productie.

Download onze whitepaper

De voordelen van een groen schoolplein zijn talrijk, zowel voor de kinderen als voor de buurt. Ben je benieuwd naar deze voordelen? Download dan onze Whitepaper!

Wat is een voedselbosje?

In samenwerking met IVN Natuureducatie leggen we Voedselbosjes aan op scholen. 30 m2 groen bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. IVN heeft als droom om samen met haar partner schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Op deze manier nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, we maken gezond eten toegankelijk en dragen we bij aan vergroening van de speelleeromgeving, biodiversiteit en klimaatadaptatie. 

Waarom voedselbosjes?

De afstand tussen voedselproducent en –consument wordt almaar groter. en dit zien we terug bij de kennis van kinderen. De oorsprong en productie van voedsel is voor veel kinderen ver-van-mijn-bed. Een bijkomend probleem is de toename van overgewicht onder kinderen.


Met Voedselbosjes dragen we bij aan oplossingen voor deze problemen. Onderzoek laat zien dat aandacht voor gezonde voeding en voedselproductie op school leidt tot een gezonder eetpatroon. Met de Voedselbosjes willen we bovendien de aandacht en het draagvlak voor het bevrorderen van de biodiversiteit versterken. Net als grote voedselbossen zijn de kleine bosjes een fijne plek voor vlinders, vogels, bijen en andere zoogdieren. En niet onbelangrijk, een Voedselbosje draagt bij aan een aantrekkelijke, groene speel- en leeromgeving voor kinderen. 

We houden de Voedselbosjes klein. Een Voedselbosje vraagt weinig onderhoud. Daardoor zijn Voedselbosjes heel behapbaar
We zien het Voedselbosje als educatieve stapsteen naar een groot voedselbos en proberen waar mogelijk een verbinding te maken.
Binnen de Voedselbosjes blijven we zo dicht mogelijk bij de principes van een groot voedselbos.

Hoe kom ik aan een voedselbosje

De Voedselbosjes worden mogelijk door financiële bijdrages van vele partners, waaronder provincies en gemeenten en Prins Bernhard Cultuurfonds. Donker Groep erkent het belang van voedselbosjes en stelt zich op als partner van IVN om deze aan te leggen. Vraag hier gratis informatie aan voor je eigen voedselbosje.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

Door jong en oud actief te laten ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is, wil IVN een natuurbewuste gedragsverandering bereiken. Onze 170 professionals, ruim 29.000 leden en 162 vrijwilligersafdelingen in heel Nederland organiseren projecten, campagnes, cursussen en vele natuuractiviteiten.

Meer artikelen over groene schoolpleinen

Voedseleducatie op een schoolplein is één van de vele facetten omtrent dit onderwerp. Hieronder vind je nog meer informatie over groene speelpleinen!

 

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker Spelen brainstormen over de mogelijkheden van Voedselbosjes? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder je gegevens achter!

 

Omhoog