Spelen in de openbare ruimte - Urban speelplaats voor jong en oud

Spelen in de openbare ruimte


In een woonwijk wonen kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende interesses. Een speelomgeving in de openbare ruimte moet een plek zijn waar die kinderen graag willen zijn. En ook waar ouders van heel jonge kinderen met plezier een tijdje willen doorbrengen.

Speelomgevingen in de openbare ruimte

Participatie tijdens ontwerpproces


Participatie is voor ons een onmisbaar onderdeel in het ontwerpproces. Bewoners mogen tijdens een participatiebijeenkomst ideeën aandragen voor de speelomgeving in de openbare ruimte. Wat moet de speelomgeving bieden? Wat zijn de wensen van de mensen die op het speelterrein uitkijken? Ons ontwerpteam vertaalt de ideeën en wensen naar een speelomgeving die jarenlang plezier oplevert. We kijken daarbij ook naar de gemiddelde leeftijd van kinderen in een bepaalde buurt. Kinderen van 0-6 jaar hebben heel andere speelbehoeften dan kinderen van 12 jaar en ouder.

Circulaire speelomgeving

Wij zijn creatief en innovatief als het gaat om circulaire oplossingen en hebben hier jarenlange ervaring in. Bij het ontwerpen van een speelomgeving kijken we daarom als eerste naar wat er al is.

 

Aanwezige speeltoestellen die prima in het ontwerp passen, gebruiken we opnieuw. Eventueel met een aanpassing om het iets te vernieuwen. Mocht een speeltoestel echt niet meer passen op het speelterrein, dan onderzoeken we of het een tweede leven kan krijgen in een andere wijk. Door zoveel mogelijk circulair te werken, voorkomen we dat vervuilende materialen in de natuur belanden. Dit draagt bij aan een duurzame toekomst.

 

We maken verder graag gebruik van de natuur. Moet een boom wijken voor de speelomgeving? Dan gebruiken we de boomstam om weer een nieuw speeltoestel te maken. Als er een nieuw speeltoestel komt, kijken we met name naar de speelwaarde en of het past binnen het ontwerp. Onze voorkeur gaat ook hierbij uit naar een duurzame oplossing. 

 

Spelen in openbare ruimte - Waterspeelplaats waar kinderen verkoeling kunnen vinden
Spelen in openbare ruimte - Sport- en speelplekken voor alle leeftijden
Spelen in openbare ruimte - Avontuurlijk spelen in het bos van Staatsbosbeheer
Spelen in openbare ruimte - Participatie is de sleutel tot succes

Soorten speelomgevingen in de openbare ruimte

 

Een speeltuin met speeltoestellen is al decennia lang populair. Maar tegenwoordig heb je meer soorten speelomgevingen die perfect inspelen op de behoeften van verschillende doelgroepen - van jong tot oud.

 

Zo valt er te kiezen voor een urban speelplaats, waar ruimte is voor freerunning, calisthenics, skaten en verschillende sporten. Een waterspeelplaats, waar kinderen op een actieve manier verkoeling kunnen vinden, is ook een voorbeeld van een mogelijke speelomgeving.

 

In een buurt waar veel ouderen wonen is een speciale activiteitengebied te realiseren. Hier kunnen ouderen op een laagdrempelige manier oefeningen doen in de buitenlucht die bijdragen aan een fit en vitaal lichaam.

 

We kunnen speelomgevingen niet alleen op de grond, maar ook op daken vormgeven. Ook kan een speelomgeving slechts een korte tijd bestaan: pop-up speelplaatsen zijn steeds meer in opkomst.

 

Hoe meer speelplekken in een stad, hoe leuker het wordt. Zeker als je al die plekken verbindt tot één netwerk in de vorm van een speelweefsel. Zo kan jong en oud een route langs de speelomgevingen volgen.

Gespecialiseerd op het gebied van spelen en bewegen

 

Donker Spelen is gespecialiseerd op het gebied van spelen en bewegen in de openbare ruimte. Maar ook voor campings, scholen en bij kinderdagverblijven maken we speelomgevingen die uitnodigen tot buitenspelen en bewegen. Wij ontwikkelen veilige prikkelende speelomgevingen voor alle leeftijden.

 

Wilt u weten wat Donker Spelen voor u kan betekenen?

Spelen in de openbare ruimte - Hoe meer speelplekken in een stad, hoe leuker het wordt
Spelen in de openbare ruimte - Speelomgevingen die inspelen die perfect inspelen op de behoeften van verschillende doelgroepen

Wij werken ook voor

Veelgestelde vragen

VIND HIERONDER HET ANTWOORD OP VEEL VAN UW VRAGEN

Hoe zorgt een speelomgeving in de openbare ruimte ervoor dat kinderen gaan spelen?

Kinderen op een leuke en leerzame manier laten spelen. Dat is ons uitgangspunt bij het realiseren van een speelomgeving bij een kinderdagverblijf. Ook hier is het van belang dat er voor elk kind, rustig of juist vol energie, een plek is om zich te vermaken. De ervaring wijst uit dat dit lang niet altijd gaat om het plaatsen van speeltoestellen.

 

Wie zijn er bij speelruimtebeleid betrokken?

Voor een speelomgeving in de openbare ruimte zijn voornamelijk gemeenten en buurtbewoners betrokken. Laatstgenoemden mogen meedenken met het ontwerp tijdens onze participatiebijeenkomsten.

 

Draagt spelen bij aan de gezondheid van kinderen?

In de buitenlucht zijn doet elk mens goed, dus ook jonge kinderen. Spelen en bewegen in een fijne speelomgeving is verder goed voor de cognitieve, motorische, sociale, fysieke en emotionele ontwikkeling.

Welke vormen van spelen zijn er?

Er zijn kinderen die graag rennen, ravotten en avonturen beleven, oftewel heel actief zijn. Er zijn kinderen die zich prima in hun eentje vermaken en verhalen bedenken bij wat een speelomgeving biedt. Daarnaast zijn er kinderen die graag op onderzoek uitgaan, insecten en planten bekijken. En er zijn kinderen die graag met andere kinderen groepsspelen doen.
Al deze vormen van spelen krijgen ruimte in de speelomgeving die wij ontwerpen.

 

Kan een speelomgeving bijdragen aan de biodiversiteit?

Ja. Door verschillende bomen, struiken en planten te plaatsen in een speelomgeving, krijgen insecten zoals bijen meer leefruimte. Vogels kunnen er een nest bouwen, egels hebben een verstopplaats. Hoe minder grijze tegels in een speelomgeving liggen, hoe meer ruimte de natuur heeft. Bij Donker Spelen zetten we zoveel mogelijk in op biodiversiteit en groene oplossingen.

 

Wat doen jullie op het gebied van gamification?

We volgen de trends op het gebied van gamification op de voet en zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. We kunnen gamification-elementen integreren in de speelomgeving.

Wat kan Donker Spelen voor u betekenen?

Van ontwerp tot realisatie: wij kunnen alles in orde maken om een speelomgeving in een openbare ruimte, op een camping of andersoortige recreatieterrein en kinderdagverblijf te realiseren. Ook de inspectie en het onderhoud van de speeltoestellen kunnen wij voor u in orde maken. We werken hiervoor samen met SpeelTopVeilig.

 

Waar voldoet een speelomgeving aan?

Al onze speelaanleidingen, speeltoestellen en valondergronden voldoen aan Europese normen (respectievelijk EN1176 en EN1177). Doordat we alle geleverde speeltoestellen laten keuren door SpeelTopVeilig, die ook de jaarlijkse inspecties kan uitvoeren, kunnen we de garantie geven dat kinderen veilig kunnen spelen in de speelomgeving.

 

Wat kost een speelomgeving?

Voor elk budget zijn uitnodigende speelomgevingen te realiseren. Kleurrijke markeringen en figuren op de grond zijn goedkoper dan klim- en klautertoestellen. Kinderen kunnen met elke speelaanleiding de leukste dingen doen. Onze ontwerpers weten precies hoe ze voor elke doelgroep een prikkelende speelomgeving kunnen creëren.

Omhoog