©Egbertdeboer.Com 20210304 01836LR 72Dpi

Gemeentehuis Dronten

  • Regionale samenwerking
  • Bijzondere publiekstrekker
  • Innovatief, esthetisch en gezond

'Regionale partners die samenwerken aan de ontwikkeling van een groen, modern en gezond gemeentehuis'

Gemeentehuis Dronten - groene wand

Een groen, modern en gezond gemeentehuis

Hoe veranderen we een verouderd, kil pand naar een moderne, groene ontvangst- en werkplek die de sfeer ten goede komt en zorgt voor een gezondere omgeving? In opdracht van de gemeente Dronten, naar idee van architectenbureau INBO, ontwierp Donker een groene wand in het atrium van het verbouwde gemeentehuis in Dronten. Bijzonder aan het project is de keuze van de gemeente Dronten voor een samenwerking tussen zoveel mogelijk lokale partners, waaronder Donker Groep.

 

 

Projectdata:

Een jarenlange band

Voor de grootschalige renovatie van haar gemeentehuis hield de gemeenteraad van Dronten een noemenswaardige filosofie in haar achterhoofd: er moeten zoveel mogelijk bedrijven die aan de verbouwing bijdragen uit Dronten en omgeving komen. Daarmee vloeit een aanzienlijk deel van de uitgaven terug in de lokale economie. Zeker 17 lokale bedrijven zijn bij de verbouwing betrokken, waaronder Donker.

 

Onderdeel van de plannen van architectenbureau INBO was een groene wand vol planten in de hal van het gemeentehuis. Die opdracht werd gegund aan Donker Groep. Hoewel van oorsprong een Fries bedrijf, kent Donker een lange geschiedenis en sterke band met Dronten. Tussen beiden zit een historie van meer dan veertig jaar. Het was al in 1978 dat het bedrijf haar tweede vestiging opende, in de stad Dronten. Donker is er nooit meer vertrokken.

Een bijzondere eyecatcher

Van begane grond tot de derde verdieping: de groene wand is een bijzondere publiekstrekker in het verbouwde gemeentehuis. ,,De wand werd bedacht met input van de medewerkers. Het was namelijk een kil, grijs gebouw zonder planten’’, vertelt projectleider Pieter van Kruistum.

 

De groene wand van 16 x 5 meter is vanuit bijna het hele pand te zien. Deze loopt via het trappenhuis omhoog. Een spectaculair gezicht. Om die verticale tuin te realiseren, maakt Donker Groep gebruik van haar eigen Green Fortune oplossing. Een voorzetwand met daarvoor een zelfontwikkelde plant wall: een textielwand met een ingebouwd irrigatiesysteem en ingenaaide vakjes, vertelt Eelco Schutter, expert groene wanden van Donker. In een vakje past een plant met kluit, met tot wel 25 vakjes per vierkante meter. De planten die Donker gekozen heeft voor dit ontwerp bestaan uit verschillende soorten groentinten en bladvormen, zodat er een natuurlijk geheel ontstaat.

'De wand is vanuit het hele pand te zien'

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een groene wand?

Met onze specifieke kennis op dit gebied adviseren we u hierin graag. Onze oplossingen gaan vaak verder dan de gebruikelijke scope van het project. Een duurzame en circulaire aanpak voert hierbij de boventoon. Wij inspireren mensen, bedrijven en instellingen hierin hetzelfde te doen.

Een prettige werkomgeving

Naast dat het een spectaculair gezicht is, zorgt de groene wand ook voor een prettigere werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat groen een positieve impact heeft de gezondheid van mensen, legt Schutter uit. Zo werkt het stressverlagend en ontspannend.

 

Bovendien heeft de groene wand een positief effect op het binnenklimaat van het pas vernieuwde gemeentehuis van Dronten, aldus de expert groene wanden. Bacteriën rond de wortels breken achtergebleven bouwstoffen sneller af. Verdamping vanaf het bladoppervlak zorgt daarnaast een verhoogde luchtvochtigheid in het gebouw. En niet geheel onbelangrijk: de groene wand heeft een dempende werking op geluid, dat zorgt voor een betere akoestiek.

'Uit onderzoek blijkt dat groen een positieve impact heeft de gezondheid van mensen'

Een uitstekende samenwerking

De gemeente Dronten was volgens projectleider Pieter van Kruistum gecharmeerd van de plannen van Donker voor de groene wand in de centrale hal. ,,Dat benaderde het dichtst het geschetste sfeerbeeld.’’ Over de samenwerking tussen lokale partijen is Van Kruistum zeer te spreken. ,,De samenwerking is heel coöperatief geweest. Ik denk dat we met de expertise en know how van Donker en de inbreng van de aannemer echt een heel goed ontwerp hebben gemaakt dat voldoet aan onze eisen.’’

 

Fotografie: egbertdeboer.com

 

De groene wand in het gemeentehuis van Dronten zorgt voor prettige werksfeer
Groen stimuleert de creativiteit en de productivteit
De middel van een automatisch irrigatiesysteem ontvangt het groen de benodigde hoeveelheid water

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 0515 41 73 25

 

Meer projecten

Het groene hart van 100m2

SHARE, Hoofddorp

 

De plantenwand vormt het groene hart van het SHARE gebouw, de jongste aanwinst op het circulaire park 20|20 in Hoofddorp. De wand is 12 meter hoog en heeft een oppervlak van meer dan 100m2. De planten in de muur groeien op een gezond dieet van 100% daglicht.

 

Leaves only look

Bisonspoor, Maarssen

 

Het Green Fortune plantentextiel is speciaal ontworpen om een natuurlijke groene muur te creëren waarin alleen de planten zichtbaar zijn. De illusie van een natuurlijke omgeving blijft in stand doordat het achterliggende Plantwall systeem onzichtbaar is.

 

Omhoog