Bomen verplanten in hartje Amsterdam

 

Vorige maand heeft Donker Groen in opdracht van de Gemeente Amsterdam 2 iepen verplant. De twee bomen moesten van de Prinsengracht, hartje Amsterdam, naar het Veenendaalplein in Amsterdam Zuidoost.

 

De Gemeente Amsterdam kijkt altijd naar mogelijkheden om bomen te behouden of te verplanten. In dit geval was het behouden van de bomen aan de Prinsengracht geen optie, omdat er plaats gemaakt moest worden voor een hulpbrug. Deze hulpbrug is nodig om de Nieuwe Wercksbrug tussen de Raadhuisstraat en de Prinsengracht te kunnen vernieuwen.

 

Projectleider Geert-Jan Sollman vertelt over deze uitdagende klus: “Als eerste kijken we of de boom verplantbaar is. Is hij vitaal genoeg?  Daarna zijn we begonnen met het rondgraven van de bomen. We kijken hoe groot we de kluit kunnen maken of eigenlijk hoe klein om het gewicht te beperken, om te kunnen hijsen. Daarmee bepaal je welke wortels je wel en niet kan afsnoeien ondergronds. Dan hijsen we hem er voorzichtig uit.”

 

Er zijn veel factoren die het verplanten van bomen geen gemakkelijke klus maken. Met name de locatie in het centrum van de hoofdstad maakte deze klus tot een mooie uitdaging voor de ervaring bomenexpert:  “Je bent altijd beperkt met ruimte, dat heeft natuurlijk met de omgeving te maken. Een hoop verkeer, een hoop bezoekers, mensen die door de stad heen reizen. Ondergrondse infrastructuur, kabels en leidingen, oude kabels. Hier zijn ze ook met de kademuren bezig. Die zijn beperkt qua sterkte. Dus daar moet je toch rekening mee houden. Er is een heel plan van aanpak, wat erachter zit voordat we kunnen beginnen.”

 

Nadat de bomen zijn verplant worden ze niet zomaar aan hun lot op de nieuwe bestemming overgelaten. “We zullen de boom de komende paar jaar blijven monitoren. We volgen zijn groeiontwikkeling. We geven water waar nodig. En we houden in de gaten of hij nog extra voedingstoffen nodig heeft.  Alles om te zorgen dat hij goed aanslaat en daar een nieuwe toekomst tegemoet gaat.”

Bomen verplanten

Meer weten over bomen?

Maatschappelijk zijn bomen van onschatbare waarde. Zij dragen bij aan duurzame oplossingen voor de problemen die zijn ontstaan door klimaatverandering. Bomen herstellen de biodiversiteit, reduceren CO2 en leggen fijnstof vast. Daarnaast zorgen bomen voor horizontale en verticale gelaagdheid in de stad, parken en in de natuur. 

Omhoog