Column | Esther

Ruim je tuin niet op!

Goed voor de biodiversiteit

 

In mijn vorige column heb ik het gehad over afval opruimen. Dat we iedere dag even wat zwerfafval zouden moeten opruimen om het hier een beetje leefbaar te houden. Vandaag een oproep om juist niet op te ruimen! Hè? Denk je misschien… Is dat niet tegenstrijdig? Nee, dat is het niet, en dat ga ik je vandaag uitleggen.

Het is herfst! Overal is blad van de bomen aan het vallen en de meeste planten in de tuin zijn ondertussen ook wel uitgebloeid. Dus wat doen wij keurige burgers: netjes de tuin ‘winterklaar’ maken. Alle gevallen bladeren weggooien, alle uitgebloeide bloemen wegsnoeien, etc. Alles weer netjes opgeruimd.

Ik begrijp dat je je terras en oprit graag vrij van blad wilt houden, dit wordt immers een glibberige toestand. Ook blad van je gazon en uit je vijver verwijderen is een goed idee. Maar weggooien van al dat blad is eigenlijk zonde….

Waarom? Allereerst vormt het blad een beschermende laag voor de bodem en rond je planten, zodat deze beter bestand zijn tegen vorst. Ook vinden dieren, zoals insecten, vogels en egels, het prettig om zich te verschuilen onder het blad. En tenslotte breekt het blad af en wordt het weer voedingsstof voor de bodem. Zo hoef je volgend jaar geen meststoffen toe te voegen aan je tuin.

Een wereld van blad


In Nederland halen we jaarlijks zo’n 250.000 ton blad uit de openbare ruimte. Veel gemeenten faciliteren dit door in de herfst bladkorven neer te zetten of plekken aan te wijzen waar mensen het blad uit de tuin kunnen deponeren. Ook hier is het schoon, heel en veilig principe leidend. Daarmee gaan we voorbij aan de belangrijke rol van blad in de winter. Lees verder hoe we bepaalde ecosystemen kunnen herstellen!


Dus…. Laat het blad lekker in je borders liggen! Heb je heel veel blad, veeg het dan onder een struik of heg zodat het minder weg waait. Maak rommelhoekjes op plekken in de tuin waar je toch niet veel komt. Met een paar oude bakstenen, potten, restjes hout, creëer je heerlijke hoekjes voor dieren om te overwinteren. Knip op dit moment ook niet alle uitgebloeide bloemen weg. Deze dienen nog als voedsel voor vogels en bovendien voorkom je hiermee vorst schade aan je plant. 

En tenslotte, eikeltjes en kastanjes zoeken is natuurlijk super leuk om mee te knutselen. Maar dit is juist ook waardevol voedsel voor dieren om de winter door te komen. Dus geef je om dieren, laat dan ook zeker genoeg liggen…

Vragen?

Esther Wierda-Kruiper
Manager Duurzaamheid & Circulariteit

+31682289259
Omhoog