World Cleanup Day 2021

RUIM IEDERE DAG (JE) ROMMEL OP!

Esther Wierda-Kruiper; na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de levensmiddelensector, ben ik 1 juli j.l. gestart als manager Duurzaamheid & Circulariteit bij Donker Groep. Donker heeft als ambitie om in 2035 volledig duurzaam en circulair te zijn. In deze column neem ik je graag mee in de wereld van duurzaam en circulair en wat dit betekent voor Donker Groep. 

Eén van de thema’s waar we als Donker Groep aan werken is het sluiten van materiaal kringlopen. Dat is hard nodig, want we gebruiken momenteel te veel grondstoffen en produceren te veel afval. Dit afval komt vaak ook op de verkeerde plekken terecht en zorgt daar voor problemen. Zoals zwerfafval. Daarover vandaag deze column.  

Download onze Whitepaper

 

In de whitepaper Samenleven met het Groen laten we zien dat een nieuwe manier van groenbeheer hét antwoord is op wateroverlast en hittestress, en dat meer groen - en meer biodiversiteit - in onze openbare ruimte tot een enorme verbetering van de leefkwaliteit leidt.

 

Want afgelopen zaterdag, 18 September, was het World Clean Up Day. De dag waarop er wereldwijd aandacht en actie wordt gevraagd voor het schoonmaken van de aarde. Veelal gaat het hier om plastic vervuiling. Vaak eenmalige plastics, gemaakt om één keer te worden gebruikt. Deze plastics horen in de afvalbak zodat ze gerecycled of tenminste verbrand kunnen worden. Zo vaak komen deze plastics op de verkeerde plekken terecht. In de bosjes, in het park, in de sloot en uiteindelijk in onze bodem of in de zee. En het vervelende is, plastic breekt niet af, het wordt enkel kleiner en veroorzaakt daardoor schade aan de natuur. Dieren krijgen het binnen en uiteindelijk krijgen wij het ook op ons bord.  

"afval is een grondstof die op de verkeerde plek is beland. Een verdwaalde grondstof dus"

Ruim 41.000 Nederlanders kwamen afgelopen zaterdag in actie. Samen staken ze de handen uit de mouwen. Rivieren, bos, strand, of gewoon de speeltuin om de hoek, het werd allemaal schoongemaakt. Hulde aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet! En zullen we het dan nu met z’n allen een beetje netjes houden? Gewoon je afval in de prullenbak gooien? En wanneer je iets ziet liggen dat er niet hoort, gewoon even oprapen? Dan houden we het hier ook prettig en leefbaar! Zullen we gewoon iedere dag Clean Up Day doen…? Doe je mee?

Vragen?

Esther Wierda-Kruiper
Manager Duurzaamheid & Circulariteit

+31682289259
Omhoog