Donker Groep in EenVandaag

Reportage EenVandaag: Omscholing naar het groen

In de uitzending van EenVandaag op 17 oktober verscheen een mooie reportage over omscholing in Nederland. Omscholen is in ons land nog niet zo goed verzorgd, zien het UWV en VNO-NCW. We kijken teveel naar diploma's. Daarnaast weten werkgever niet goed waar ze kunnen aankloppen om hun mensen om te scholen.

 

Omscholing noodzakelijk door corona

Door corona was in verschillende sectoren een golf van ontslagen bijna niet te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, waar personeel nog maar moeilijk betaald kan worden zonder inkomen. Sectoren als deze moeten hun mensen begeleiden naar een nieuwe baan in sectoren waar juist naar mensen gezocht wordt, zoals de groenbranche. 

 

Bob Jongenelen is een medewerker van Donker Groen die zich onlangs liet omscholen van de keuken naar het groen: "Ik was tot vorig jaar kok. Ik heb 7 jaar in een hotel gewerkt. Kok zijn is ook niet makkelijk. Het is lang op je benen staan, het is een statisch beroep. En dit is wat meer dynamisch."

 

Bekijk de reportage van EenVandaag hier >

Bij omscholing kijken werkgevers 'te veel naar diploma en te weinig naar ervaring', vindt voorztiter VNO-NCW

 

Wil je het hele artikel lezen over de problemen in omscholing en hoe Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW? Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.

 

Lees het artikel hier

Omhoog