Een dag op pad met Laurens Bontsema

23 jaar, woonachtig in Wagenborgen, werkzaam bij Donker Groen Groningen

Hoelang werk je al bij Donker?

Op 24 augustus 2020 ben ik begonnen bij Donker als stagiair calculatie en werkvoorbereiding. Ik doe de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en ik heb gekozen voor de specialisatie werkvoorbereiding aanleg. Per 1 februari ben ik begonnen met afstuderen. Samen met een klasgenoot doe ik een afstudeerproject, wat bestaat uit het opstellen van een bestek inclusief alle bestek bijlages/tekeningen en een afstudeeronderzoek naar watercirculariteit op en rond het groene gebouw van de toekomst.

 

Naast het afstuderen werk ik twee dagen per week bij Donker Groep. Na het afronden van de afstudeerperiode zou ik graag meer uren willen werken en ook meer de combinatie van werkvoorbereiding en technisch tekenen (Design) willen opzoeken.

Wat maakt dat je voor Donker hebt gekozen?

In het tweede leerjaar heb ik een workshop Daktuinen gevolgd en ben ik bij project Circl in Amsterdam (ABN AMRO Zuidas Amsterdam) geweest samen met Gerben van den Dikkenberg van Donker Design Tiel. Toen is mijn interesse voor Donker Groep gewekt en leek het mij een mooi stagebedrijf. Hierna heb ik mij verder verdiept in Donker Groep. Het integraal werken van Donker Groep spreekt mij heel erg aan. Alle facetten van het werkveld zijn te vinden onder één dak.

 

Hoe ziet je dag eruit? Wat doe je allemaal?

90% van mijn dag zit ik achter de computer en ben ik bezig met werkvoorbereiding/calculatie. 10% van de werkdag bestaat uit overleg hier op de vestiging met de projectleiders en collega’s over de gemaakte calculatie, werkvoorbereiding of om de planning af te stemmen. Waar mogelijk probeer ik zo veel mogelijk op projectbezoek te gaan. Ik vind het heel leuk om te kijken bij werken in uitvoering.

 

Hier op het Euvelgunne terrein bijvoorbeeld hebben we projecten lopen, hier schiet ik zo nu en dan tussendoor even heen om te kijken, omdat ik hier heb bijgedragen aan het tekenwerk en de werkvoorbereiding. Zo nu en dan heb ik ook contact met andere vestigingen in het Rayon Noordwest welke wij ondersteunen vanuit de calculatie/werkvoorbereiding.

 

Wat maakt jouw baan leuk?

De diversiteit, samenwerken met de jongens buiten in de uitvoering wat bedacht is, sparren en problemen oplossen. Samen kom je vaak wel tot de oplossing. Ik heb altijd gezegd: ik wil mijn hobby uitvoeren, maar van mijn hobby niet mijn werk maken. Mijn hobby is in de tuin werken en hovenierswerkzaamheden uitvoeren, maar ik wil dat geen 40 uur per week doen.

 

Ik haal veel motivatie uit het denkproces rond een calculatie, als het project dan wordt uitgevoerd zoals bedacht en komt aan het einde van de streep goed uit met het geld, dan kun je met zijn allen trots zijn op wat bedacht is. Leuk zijn ook de diversiteit in grote en kleine projecten die wij draaien op de vestiging in Groningen.

Waarom zou je iemand aanbevelen om bij Donker Groep te komen werken?

De sfeer, het werk, het alles in huis hebben. Als je een keer een vraag hebt, kun je die gerust aan iedereen stellen en iedereen neemt dat ook serieus. Bijvoorbeeld tijdens mijn stage heb ik een rondje langs iedereen gedaan en wilde ik weten wat ze doen. Er werd direct tijd voor gemaakt om het een en ander uit te leggen. Het is een hele open organisatie.

 

Wat maakt het dat je bij Donker blijft werken?

De sfeer, de collega’s, we doen leuke werkzaamheden. We maken elke dag tal van leuke projecten klaar.

 

Heb je ook hobby’s?

Thuis tuinieren en ook mijn moestuin in Veendam. We hebben 200m2 kolen, peultjes, aardappels, paprika’s en van alles en nog wat. Op de overige 100m2 staat een schuurtje met een paar appelboompjes en bessenstruiken. Eigenlijk alles wat we in huis gebruiken, verbouwen we zelf. Als je het eenmaal op de rit hebt, hoeft het niet veel tijd te kosten. Nu in de winter kom ik er niet, maar normaal gesproken ga ik elke zaterdagmiddag langs.

 

Grote hobby samen met mijn vriendin zijn onze 6 katten! Ze hebben zelfs een eigen Instagram pagina, dit was niet mijn idee hoor, dit was mijn vriendin haar idee. En ik mag tenslotte graag bakken, samen met een vriendin brood bakken.

 

Mis je ook dingen tijdens deze corona periode?

Ik zei van de week nog tegen mijn vriendin, ik merk er eigenlijk niks van. Ik ga niet naar de sportschool en zo vaak ging ik ook niet naar de winkel. Als ik wat nodig heb bij de Gamma of Praxis, kan ik het altijd nog ophalen. Mijn vriendin knipt mijn haar, dus de kapper mis ik ook niet. Ik werk meestal op kantoor, maar heb ook een werkplek bij mij thuis ingericht. Ik ben geen reiziger, dus het reizen mis ik ook niet. Verder dan Parijs en Duitsland ben ik nog niet gekomen. Voorheen had ik een kamer in Velp, die heb ik vorig voorjaar gelijk al opgezegd. Dat was achteraf een goede keuze want vanuit school is nu alles digitaal.

 

Hoe maakt iemand jou aan lachen?

Een leuk grapje!

 

Omhoog