Aanleg daktuin - hoe klein ook, vergt doordachte voorbereiding

Noome: 'Je moet de tuin vooraf al een paar keer helemaal in je gedachten gemaakt hebben

Vrouwenmantel, Alchemilla, siergrassen, Euphorbia, Heuchera, veel Anemoon, Geranium ertussen, een mooie mix aan vaste planten in combinatie met hoge solitairheesters, sieren een kleine daktuin op een gebouw van de Rijksoverheid in Den Haag. Donker Groep ontwierp en legde aan. Projectmanager Dak- en geveltuinen Sijbrand Noome van Donker Groep vertelt over de gekozen aanpak in het vakblad Hovenier.

Een daktuin aanleggen, hoe klein ook, vergt doordachte voorbereiding

Project B30 betreft een intensieve daktuin van circa 250 m2. De daktuin ligt op het voormalige gebouw van het ministerie van Economische Zaken aan de Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag. De daktuin is onderdeel van een renovatieproject in handen van Kaan Architecten, en is ontworpen door Donker Design binnen Donker Groep. Elwin de Vink was de tuinarchitect en Charlotte Oostenveld heeft het beplantingsplan gemaakt uitgewerkt. Donker Groen heeft een lopend contract om de daktuin op beeld te houden en komt minstens twaalf keer per jaar langs voor onderhoud.

Het buitenproject

Projectmanager Dak- en geveltuinen Sijbrand Noome van Donker Groep vertelt over de opbouw en componenten van deze daktuin. ‘B30 is een strook intensieve daktuin bovenop een souterrain met daarin een bibliotheek,’ zegt hij. ‘De daktuin ligt circa 1,5 m boven maaiveldniveau. Iets hoger gelegen bevindt zich nog meer daktuinoppervlak, bestaande uit twee smalle stroken.

Download hier het artikel
Project B30 is een strook intensieve daktuin bovenop een souterrain met daarin een bibliotheek
Project B30 - De daktuin ligt circa 1,5 m boven maaiveldniveau.
Omhoog