'Donker heeft als partner en adviseur een duidelijke visie, begrijpt de wensen van de HAN en heeft zich onze cultuur snel eigen gemaakt'

Oude matrassen krijgen nieuw leven

Groen met visie helpt HAN-studenten pieken

Planten doen de mens goed. Ze zuiveren de lucht, zorgen voor een beter binnenklimaat en hebben een positief effect op het concentratievermogen. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) weet: ook studenten functioneren beter met groen.

 

Manuela Grubešic, bedrijfsleider Donker Interieur, werkt sinds begin 2020 samen met de HAN aan het vergroenen van de onderwijslocaties. ,,Een hogeschool moet een plek zijn waar mensen kunnen pieken. Planten en bomen zorgen ervoor dat je een ruimte anders beleeft. Dat merk je zowel lichamelijk als mentaal.”

 

Van wens naar werkelijkheid

In de aanbesteding van de HAN was de behoefte overduidelijk. Manuela: ,,De boodschap was helder: meer duurzaamheid, meer circulariteit en mooi groen op de campus.” Om die wens werkelijkheid te laten worden, is eerst de huidige situatie geïnventariseerd. ,,Wat is er al? Wat is de kwaliteit? Vervolgens kijken we waar we naartoe willen. In die visie en bijbehorende strategie komen alle componenten en expertises om groen echt te integreren op de campus samen.”

 

Het eerste uitgangspunt bij het vergroenen van een ruimte is de luxwaarde: hoeveel of hoe weinig natuurlijk licht is er? Het antwoord op die vraag bepaalt grotendeels welke soorten geschikt zijn. Manuela: ,,Omdat studenten veel tijd achter hun laptop doorbrengen, kan het zo zijn dat in normaal gesproken zonnige ruimten de zonneschermen 5 dagen per week omlaag zijn. Met zulke details moeten we rekening houden. Daarvoor moeten we een pand echt leren kennen.”

 

Pas daarna komt esthetiek aan de orde. Ook hierbij zijn steeds meerdere afdelingen en experts vanuit Donker Interieur en de HAN betrokken. ,,Heeft de binnenhuisarchitect van de HAN een creatief idee, dan toetsen wij op haalbaarheid. Zo zorgen we dat de groeninrichting qua onderhoud geschikt is, maar ook past bij de functie van een ruimte.” Een voorbeeld daarvan is het ontwerp van een groene wand voor een locatie voor scheikundige opleidingen. Die heeft de vorm van een molecuulrooster en sluit daarmee naadloos aan bij de inhoudelijke functie van het gebouw.

Groeninrichting passend bij de functie van de ruimte
Circulaire plantenbakken
Groen in werkomgeving
Subtropische soorten in een warm binnenklimaat
Deze planten zijn geboren en getogen in Nederland

Tweede leven voor groen

Ook voor de ‘oude’ bomen en planten die nu nog bij de HAN staan, maar die niet in de nieuwe visie passen, zoeken Donker Interieur en de HAN naar circulaire oplossingen. Een deel ervan wordt gecomposteerd. Nog mooier vindt Manuela het als ze een nieuwe bestemming krijgen. ,,Op een HAN-locatie in Nijmegen staan 3 Veitchia Merrilli palmbomen van 5 tot 6 meter hoog. Bijzonder mooie, maar ook bijzonder kostbare bomen. Dan kun je zeggen: we zagen ze om en voeren ze af. Dat is de snelste en goedkoopste oplossing, maar vooral zó zonde. Wij willen dat niet, de HAN wil dat ook niet.”

 

Het zoeken naar een nieuw thuis heeft wel wat voeten in de aarde. ,,Je kunt zo’n palm niet ‘eventjes’ weghalen en ergens anders neerzetten. Het verhuizen van grote bomen kost tijd en geld. Dat is dan maar zo. Bomen en planten léven: die moet je een tweede leven gunnen, zelfs als dat je financieel gezien niets oplevert.” Precies in die gedachte, het belang van het inzien van de waarde van groen, hebben Donker Interieur en de HAN elkaar gevonden.

Donker en HAN: echt partnerschap
Sanne Snijder (dienstverantwoordelijke) en Marga Cardinaal (contractmanager) zijn namens de HAN nauw betrokken bij de samenwerking met Donker. Sanne: ,,De HAN deelt kennis over duurzaamheid in onderwijs en onderzoek, maar wil ook op het gebied van duurzame bedrijfsvoering een inspirerend rolmodel zijn. Interieurbeplanting is daar een mooi voorbeeld van. De groeninrichting door Donker zorgt voor een gezond binnenklimaat waarin onze studenten en medewerkers goed kunnen functioneren en presteren. Wij streven naar echte partnerships met onze leveranciers, zodat circulaire kansen niet blijven liggen. Donker heeft als partner en adviseur een duidelijke visie, begrijpt de wensen van de HAN en heeft zich onze cultuur snel eigen gemaakt. De nieuwe beplanting ziet er fris en eigentijds uit: wij kijken vol vertrouwen uit naar verdere samenwerking.”

Oude matrassen onder speeltoestellen
Aslon Refoam valondergrond

Gerelateerde projecten

Sander Werkhoven

Manuela vertelt u er graag meer over

Sander Werkhoven
Key Accountmanager Spelen en Valondergronden

0515 41 73 25
Omhoog