Biodiversiteit is belangrijk voor de natuur

Prestigieuze nominatie Circl mede dankzij circulaire daktuin

 

 

Circl van ABN AMRO, aan de Zuidas in Amsterdam, is genomineerd voor de ULI Europe Awards for Excellence. Dit is de meest prestigieuze onderscheiding op het gebied van ruimtelijke ordening. Circl is een circulair paviljoen met dito daktuin. Deze daktuin is ontworpen Donker Design en gerealiseerd door Donker Groen.


Het Urban Land Institute (ULI) nomineert gebouwen die qua architectuur en ontwerp hoge ogen gooien voor de ULI Europe Awards for Excellence. Bij de beoordeling kijkt de jury onder meer naar het verantwoord gebruik van grond en ruimte, plus of het ontwerp bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling. De daktuin die Donker Design bij Circl van ABN AMRO heeft ontworpen, is de eerste circulaire daktuin in Nederland. Daarbij zijn zowel qua ontwerp als circulaire contractvorming baanbrekende ontwikkelingen gerealiseerd. Dit is één van de redenen waarom Circl is genomineerd voor de ULI Europe Award for Excellence.


Circulaire innovaties
ABN AMRO wilde op paviljoen Circl een daktuin waar mensen kunnen werken en verblijven, waar planten en dieren een plek hebben en die past binnen de kaders van de circulaire economie. Donker Design had voor ABN AMRO een jaar eerder duurzame kantoortuinen ontworpen en gerealiseerd op één van de andere hoofdkantoren. Daarmee was Donker Design de juiste partij om deze uitdaging voor Circl op zich te nemen. Het resultaat leverde de European Landscape Award op. De daktuin van Circl biedt verschillende werk- en zitplekken tussen maar liefst 50.000 speciaal gekweekte biologische vaste planten. Daarnaast vallen verschillende circulaire innovaties op. Zoals het systeem voor het opsluiten en verhogen van de tuinborders. Dit is gemaakt van cortenstaal, dat tot een bepaald niveau roest en dan intact blijft. De platen van de borders zijn remontabel. Daarnaast is er een scharnierend hoekstuk. Dit maakt het een modulair systeem. Dit garandeert hergebruik en ontwerpvrijheid, mocht de tuin aan vervanging toe zijn.

Een ander opvallend circulair element, is de zogeheten fietsbank. Gemaakt van het overschot aan restfietsen die de gemeente Amsterdam kent. Voor de bestrating zijn Belgische greskeien gebruikt, een steensoort die amper slijt. Ook alle overige toegepaste materialen zijn gemaakt uit tweedehands materiaal, of zijn meerdere keren te hergebruiken na hun leven in deze tuin.


Circulaire contractvorming
Een van de belangrijkste elementen van circulariteit wordt geborgd door waardetoekenning middels terugnamegarantie en restwaarde van de gebruikte materialen. Hiermee wordt voorkomen dat materialen uiteindelijk toch verdwijnen als afval. Met name dit laatste aspect is niet direct zichtbaar in deze tuin, maar wel de belangrijkste meerwaarde. Voor bijna alle gebruikte materialen is namelijk een restwaarde afgesproken of as a service uitgevoerd.

 

Circl ABN AMRO - Groene wand
Circl ABN AMRO - Eerste circulaire daktuin van Nederland
Circl ABN AMRO - Zitplaats
Circl ABN AMRO - Scharnierend hoekstuk

Andere kanshebbers
De ULI Europe Awards for Excellence wordt jaarlijks uitgereikt. In totaal zijn tien gebouwen genomineerd voor de ULI Europe Award for Excellence. Naast Circl zijn dit Fenix I (Rotterdam), Triodos Bank (Utrecht), EKLA (Brussel), Wohnquartier Guter Freund (Aken), The Line (Londen), The Student Hotel (Florence) The Stratford (Londen), Eddington Masterplan (Cambridge) en Victoria Yards (Johannesburg). Later dit jaar maakt een deskundige jury, bestaande uit ULI-leden, bekend wie de Awards winnen.

Projectinformatie

Blijvend resultaat door circulair materiaalgebruik. Alle toegepaste materialen zijn gemaakt uit tweedehands materiaal of opnieuw te gebruiken na hun leven in deze tuin. Over waarde en restwaarde zijn met opdrachtgever en leveranciers zelfs keiharde afspraken gemaakt. Zo hebben we volledige garantie op de hergebruikte Belgische greskeien in de bestrating. Deze steensoort slijt amper. De Romeinen liepen zelfs al op deze stenen.

 

Omdat we tot 2030 verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, weten we ook zeker dat de belevingswaarde optimaal blijft. Voor de winterkoning is de tuin in elk geval geslaagd: sinds 2019 leeft er een koppeltje in de tuin.

Wadi dient als bufferings- en infiltratievoorziening
Bloembollen voor het bevorderen van de biodiversiteit
Sander Werkhoven

Elwin vertelt u er graag meer over

Sander Werkhoven
Key Accountmanager Spelen en Valondergronden

0515 41 73 25
Omhoog