B30, Den Haag

Project B30 - Donker Design - De inrichting van de daktuin is onderdeel van een renovatieproject in handen van KAAN Architecten, en is ontworpen door Donker
Project B30 - Donker Design - Belangrijk aspect in de uitwerking was de materialisering en het laten doorlopen van binnen naar buiten
Project B30 - Donker Design - Het gebouw dusdanig herontworpen zodat twee daktuinen ontstonden

OPDRACHTGEVER

Ministerie van Economishe Zaken

LOCATIE

Den Haag

JAAR

2014

ONTWERP

Donker Design

Realisatie intensieve daktuin

Project B30 betreft een intensieve daktuin in het centrumgebied van Den Haag  en ligt op het voormalige gebouw van het ministerie van Economische Zaken aan de Bezuidenhoutseweg 30 (B30).

 

De inrichting van de daktuin is onderdeel van een renovatieproject in handen van KAAN Architecten, en is ontworpen door Donker.

 

In de visie van KAAN was het belangrijk dat medewerkers een buitenverblijf kregen om te werken, ontspannen en te verblijven. Om dit te bewerkstelligen werd het gebouw dusdanig herontworpen zodat twee daktuinen ontstonden.

 

The devil is in the details

Belangrijk aspect in de uitwerking was de materialisering en het laten doorlopen van binnen naar buiten. Dit is tot uiting gekomen door toepassing van een natuursteen tegelvloer die naadloos en dempelloos overgaat in de vloer van de daktuin. Het legpatroon is in combinatie met KAAN uitgewerkt. Dan blijken details heel belangrijk Zo kwam aan het licht dat binnenvoegen dunner zijn dan buitenvoegen….omdat de binnenvoeg gelijk moest blijven aan de buitenvoeg om het legpatroon te borgen. Dit is opgelost door de buitentegels net een millimeter smaller te maken. Hierdoor werd dit verschil bijna onzichtbaar gecompenseerd en konden de lijnvoering blijven behouden. 

 

Bijzondere beplanting

Een ander bijzonder element vormde de afscherming van de tuin. Hiervoor is een volwassen taxushaag aangeplant van 3,5 meter hoogte. De taxussen zijn daarbij handmatig door Donker Design uitgezocht in Limburg en werden via speciaal transport de binnentuin in gehesen. Aangezien de taxussen ook op de daktuin staan in een beperkte zone is er een aparte beregening met voedingssensoren toegepast.

 

Het beplantingsplan is een seizoenstuin van siergrassen en vaste planten waarbij hagen zorgen voor inkadering van diverse ruimten. Grote solitaire meerstammige kleine bomen geven de tuin een volwassen uitstraling.

 

Duurzame waardering

De tuin en gebouw zijn gewaardeerd met een Breeam Excellent certificaat.

 

Gerelateerde projecten

Omhoog