Beeld en Geluid, Hilversum

Project Beeld en Geluid - Donker Design - Waterpartij
Project Beeld en Geluid - Donker Design - Tuinontwerp sluit op meerdere vlakken aan bij het pand
Project Beeld en Geluid - Donker Design - Aansluiting ontwerp op architectuur
Project Beeld en Geluid - Donker Design - Daktuin met waterpartij

OPDRACHTGEVER

Beeld en Geluid

LOCATIE

Hilversum

JAAR

2010

ONTWERP

Donker Design

Aansluiting ontwerp op architectuur

Het pand van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is meerdere malen onderscheiden voor de bijzondere architectuur. Eyecatchers zijn de imposante vorm van het gebouw en de door Jan Drupsteen ontworpen felgekleurde glaspanelen. Deze verbeelden gestileerde, bekende televisiegebeurtenissen, zoals de huwelijkstraan van koningin Maxima en de vieze mannetjes van Van Kooten en De Bie. Uiteraard laten we ons tuin- en vijverontwerp maximaal aansluiten bij de bijzondere architectuur.

 

De opdracht van Beeld en Geluid voor een aangrenzende tuin en vijver van 2.600 m² is op meerdere terreinen een flinke uitdaging. Ten eerste komt de tuin bovenop het dak van de bijbehorende, verzonken parkeergarage te liggen. Ten tweede moet er een hoogteverschil van drie meter gecreëerd worden. En ten derde komen het ontwerp en advies in de opdracht niet overeen met het budget en de technische beperkingen van het parkeergarage-dak. Het gewicht van de teelaarde die nodig is om een hoogteverschil te creëren, is vele malen te hoog voor de dakconstructie.

'Donker durfde de uitdaging aan, het resultaat: beeldschoon op hoog niveau'

'Technisch hoogstaande oplossingen'

Daktuin met waterpartij

Het tuinontwerp van de kleurrijke daktuin sluit op meerdere vlakken aan bij het pand van Beeld en Geluid. De seizoenbloeiers versterken subtiel de kleurrijke, glazen panelen op de gevel. De strakke vijver, omrand met staal en Belgisch hardsteen, weerspiegelt de panelen.

 

Het water daalt in zes etappes met verlichte watervallen af naar het gebouw. Hierdoor lijkt het pand uit het water op te rijzen. Hoewel de vijver een esthetische functie heeft, is de primaire functie die van blusvoorziening voor de archieven van het gebouw. De vormgeving, kleuren, vijververlichting, waterafdalingen en weerspiegelingen maken één optisch geheel van het gebouw en terrein.

 

Gerelateerde projecten

Omhoog