Foppingadreef, ABN AMRO, Amsterdam

Project Foppingadreef ABN AMRO - Donker Design - Biodiversiteitsverhogende groenoase
Project Foppingadreef ABN AMRO - Donker Design - Tuinmeubilair gemaakt van Nederlands hout
Project Foppingadreef ABN AMRO - Donker Design - Tuinmeubilair gemaakt van Nederlands hout
Project Foppingadreef ABN AMRO - Donker Design - Winnend ontwerp
Project FoppingadreefABN AMRO - Donker Design - Blijvend resultaat

OPDRACHTGEVER

Foppingadreef, ABN AMRO

LOCATIE

Amsterdam

JAAR

2010

ONTWERP

Donker Design

Inrichting duurzame groene buitenruimte

ABN AMRO nodigde meerdere partijen uit om een plan te maken voor het ontwerp en de realisatie van een groene buitenruimte. Deze moest een sterk duurzaam karakter krijgen en veel werk-, overleg- en lunchplekken bevatten. De buitenruimte zou worden gebouwd op een smalle groenstrook zonder zitplaatsen, die grenst aan de achterkant van het kantoorgebouw aan de Foppingadreef. Naast de groenstrook lag het dak van de ondergrondse garage. Dit dak moest deel gaan uitmaken van de nieuwe, groene buitenruimte. Donker Design deed mee met de ontwerpwedstrijd en won.

 

Grote uitdagingen. De nieuwe groene, buitenruimte moest onder strenge eisen en uiterst snel worden opgeleverd. Zo golden er beperkte werktijden, mochten we tijdens kantoortijden geen lawaai maken en moesten we tijdens de uitvoering rekening houden met de beperkte draagkracht van het garagedak. Dankzij onze grote plannings- en uitvoeringservaring, durven we hiermee akkoord te gaan. We realiseren de tuin op tijd, op de afgesproken wijze en binnen het budget.

 

'Donker Design deed mee met de ontwerpwedstrijd en won'

'Duurzame (dak)tuin'

Het nieuwe materiaal dat we in de tuin toepassen moet duurzaam zijn, met een goede uitstraling en veel gebruikersgemak. Daarom kiezen we voor tuinmeubilair gemaakt van Nederlands hout. Om buitenwerken mogelijk te maken, voorzien we het meubilair van stopcontacten. Het beplantingsplan komt in nauwe samenwerking tot stand met de Nederlandse bijen- en vlinderstichting.
Met een ecoloog brengen we de bestaande ecologische waarden van het gebied in kaart. Er blijken beschermde vleermuizen en zelfs een ijsvogel voor te komen. Daarom plaatsen we speciale kasten voor de vleermuizen en maken we voor de ijsvogel een ondergrondse nestgelegenheid. Ons ontwerp is zowel FIRA- als  BREEAM excellent-gecertificeerd.

 

Gerelateerde projecten

Omhoog