ING Hoofdkantoor Cedar

Project ING - Donker Design - Alle 600 plantenbakken zijn handgemaakt
Project ING - Donker Design - Groeninrichting als verbindende schakel
Project ING - Donker Design - Groeninrichting om transparante ruimtes met elkaar te verbinden
Project ING - Donker Design - Samenwerken, connectiviteit en innovatie
Project ING - Donker Design - Een open gebouw met vijf verdiepingen dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde delen, met elk een atrium

OPDRACHTGEVER

ING

LOCATIE

Amsterdam

JAAR

2019

ONTWERP

Donker Design

Groeninrichting als verbindende schakel 

Samenwerken, connectiviteit en innovatie: dat zijn de uitgangspunten van Cedar, het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuidoost. Benthem Crouwel Architects ontwierp een open gebouw met vijf verdiepingen dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde delen, met elk een atrium.  

 

Donker Design werd uitgenodigd om haar visie te delen voor de totale groeninrichting met betrekking tot het interieur van het nieuwe hoofdkantoor. Daarbij waren duurzaamheid en verbinding belangrijke aspecten van de planvorming.

 

Groen is gezond

Uit onderzoek van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat mensen zich beter voelen in een kantoor met groen. Groen verminderd ziekteverzuim, zorgt voor een betere luchtkwaliteit, vergroot de concentratie en….geeft een geluksgevoel waardoor mensen beter en vriendelijker met elkaar omgaan.

 

Met deze uitgangspunten is samen met Hoffman Dujardin gekeken naar de beste locaties om groen een bijdrage te leveren voor de medewerkers maar ook de bezoekers. Daarbij is met name gekozen om de vele transparante ruimtes met elkaar te verbinden en atrium en de platforms tot leven te brengen.  

Belangrijke aspecten zijn ook de beschikbare hoeveelheid licht en loopruimte rondom de planten zodat deze niet beschadigen of de groei belemmeren.  

'Het gebouw en het terrein is gewaardeerd met de hoogste Breeam score; Het Outstanding certificaat'

'Groen is gezond''

Fact and figures

Er staan uiteindelijk meer dan 600 planten in het gebouw. In de atria staan tropische bomen van meer dan zeven meter hoog. In de kantoren staan grotendeels duurzame handgemaakte plantenbakken van natuurklei.

 

In de spotlights

Om de beplanting nog meer aandacht te geven zijn de beplanting museaal aangelicht middels spots in de plafonds. Hiermee krijgt het groen nog meer de aandacht die het verdiend.

 

Duurzaamheidswaardering

Het gebouw en het terrein is gewaardeerd met de hoogste Breeam score; Het Outstanding certificaat.

 

Gerelateerde projecten

Omhoog