Martini Ziekenhuis, Groningen

Project Lovely Rita - Donker Design - Het plan voor de herontwikkeling van de Naritaweg nr. 10 Sloterdijk in Amsterdam maakt deel uit van een groter herontwikkelingsplan van de Gemeente Amsterdam
Project Lovely Rita - Donker Design - De daktuin op de begane grond voelt door de aanwezigheid van bomen en heesters als een gewone tuin
Project Lovely Rita - Donker Design - De hogere daken worden voorzien van een sedum/kruidendak

OPDRACHTGEVER

Martini Ziekenhuis

LOCATIE

Groningen

JAAR

2014

ONTWERP

Donker Design

Beleef- en revitalisatietuin

Aanleiding voor het ontwerp van de binnentuin vormde de bouw van een Paviljoen. Dit paviljoen zou dienen als vergader en ontmoetingsplek voor zowel zorgpersoneel alsook bezoekers.  

 

Donker Design heeft rondom dit paviljoen een beleeftuin ontworpen die met name gericht is op het even kunnen ontsnappen aan het ziek zijn; alleen of met het bezoek. Om iedereen voldoende privacy te kunnen geven zijn er diverse grotere en kleinere tuinkamers gecreëerd. De beplanting geeft jaarrond beeld maar is met name ontworpen op de maanden dat men ook in de tuin aanwezig zal zijn. Grote groepen bollen en najaarsbloeiers bepalen het beeld in voor- en najaar. Daarbij is ook rekening gehouden met zicht vanuit de omliggende verdiepingen zodat men vanaf de kamers vol op van de tuin kan genieten.  

'Om iedereen voldoende privacy te kunnen geven zijn er diverse grotere en kleinere tuinkamers gecreëerd'

  

'De hogere daken worden voorzien van een sedum/kruidendak'

Een plek om tot rust te komen

Daarnaast biedt de tuin ook een plek voor zorgpersoneel om even tot rust te komen van een lastige operatie of het moeten houden van een slecht nieuws gesprek.   

 

Voor de realisatie waren beperkte middelen beschikbaar. Een intensief sponsortraject moest gaan zorgen voor uitbreiding van het budget. Daarbij heeft Donker Design gezorgd voor een volledig sponsorboek op elementniveau. De sponsoring is zeer succesvol verlopen waarna de visie kon worden omgezet in de realisatie.  

 

Bijzonder moment blijft het feit dat we een mailtje mochten ontvangen van een mevrouw die ons wilde bedanken voor de tuin. Zij moest 6 weken verblijven in het ziekenhuis en de tuin had haar enorm geholpen deze tijd door te komen. Daar doen we het voor!  

 

  

 

Gerelateerde projecten

Omhoog