Landal Het Land Van Bartje 010

Groenaanleg

Land van Bartje, Es

  • Biodivers en circulair
  • Groene metamorfose
  • Nieuwe bestrating en paden

 

 

"We hebben we op verschillende plekken bloemen- en kruidenmengsels gebruikt waar insecten op af komen, wat goed is voor de biodiversiteit"

Toekomstbestendig landschap


Het entreegebied van Landal Het Land van Bartje in het Drentse Ees heeft een uitgebreide metamorfose gekregen. Het vakantiepark heeft nu weer een eigentijds karakter en is toekomstbestendig. Donker Groen heeft met de aanleg van groen, nieuwe bestrating en paden ervoor gezorgd dat het entreegebied een natuurlijke uitstraling heeft gekregen, passend bij het landschap.

 

Projectdata:

  • Opdrachtgever: Landal GreenParks
  • Locatie: Es, Drenthe
  • Uitvoering Donker Groen
Land van bartje natuur

Ruim een half jaar lang vonden grondige werkzaamheden plaats op het entreegebied van Landal Het Land van Bartje. Reden voor dit omvangrijke verbouwproject was volgens parkmanager Inge van der Greft dat de entree toe was aan vernieuwing. ‘Een upgrade was noodzakelijk om toekomstbestendig te blijven. Daarbij was de wens dat het entreegebied moet passen bij het natuurrijke landschap rondom het vakantiepark.’

Groene metamorfose

Voor het ontwerp schakelde Landal Het Land van Bartje ingenieursbedrijf Arcadis in. Het uiteindelijke plan behelsde onder meer de vergroening van de parkeerplaats. Die ligt vanaf nu tussen de struiken - wanneer die zijn volgroeid. Bij de entree, vóór de slagbomen, lag een aantal parkeervlakken. Die zijn verwijderd.

Van der Greft: ‘Ook de midgetgolfbaan is compleet vernieuwd. Bartje’s Boerderij, een indoor speeltuin met horeca, is van 100 vierkante meter uitgebreid naar 400 vierkante meter. Verder is Bartje’s BikeXperience, de fietsverhuur, vernieuwd. Daarnaast is een pumptrackbaan voor fietsers gerealiseerd en is er een nieuw speelelement buiten geplaatst.’

Donker Groen Landal

Vast contactpersoon


Donker Groen mocht na aanbesteding de bestrating en het groenwerk voor zijn rekening nemen bij al deze deelprojecten.

Van der Greft: ‘We hadden nog niet eerder met Donker Groen samengewerkt. Het was in het begin even wennen, maar uiteindelijk waren we goed op elkaar ingespeeld. Er was een vaste voorman die goed benaderbaar was en meedacht. Ook zijn team bestond uit vaste mensen. Dat was goud waard. Uiteindelijk voelde het zelfs alsof het onze eigen medewerkers waren.’

Biodivers en circulair

De voorman in kwestie, Roel Metselaar, was met zijn collega’s maandenlang in de weer om het bestratings- en beplantingsplan voor het vakantiepark uit te voeren. Zo zijn er vijftig bomen geplant. In de verschillende deelprojecten hebben ze planten geplaatst.

Metselaar: ‘Verder hebben we op verschillende plekken bloemen- en kruidenmengsels gebruikt waar insecten op af komen, wat goed is voor de biodiversiteit. We hebben Het Land van Bartje daarnaast een insectenhotel cadeau gedaan. De nieuwe entree is flink vergroend en heeft golvende, natuurlijke vormen gekregen. Het ziet er nu uitnodigend uit.’

Rondom Bartje’s BikeXperience heeft Donker Groen de bestrating gerealiseerd. Hiervoor zijn speciale ‘Landal’-straatstenen gebakken, net als voor de rest van het voorterrein. ‘De oude stenen hebben we naar de steenhandel gebracht, zodat die kunnen worden hergebruikt in het kader van circulariteit’, vertelt Metselaar. ‘De oude midgetgolfbaan, die volledig is vervangen met nieuwe onderdelen, krijgt eveneens een nieuw leven. We hebben hem geschonken aan Microdonia, die het heeft geplaatst bij een dagverblijf voor gehandicapte kinderen in Macedonië.’

Slim puzzelen

Hoewel een goed ontwerp op tafel lag, kreeg Donker Groen de ruimte om mee te denken. ‘We houden ons aan het ontwerp en de planning, maar geven advies als volgens ons mooiere of slimmere oplossingen kunnen worden toegepast zonder het budget te overschrijden’, vertelt Joost de Bree, projectmanager Donker Groep. ‘Voor de speeltoestellen en de informatieborden werd bijvoorbeeld robiniahout gebruikt. Wij adviseerden om dit hardhout ook te gebruiken voor de bankjes en afscheidingen die wij mochten maken. Dat heeft een mooie eenheid opgeleverd tussen de verschillende delen.’

Een ander resultaat van dit creatieve “puzzelen”, zijn de witte paardenhoefjes op het asfalt bij de entree. De paarden lopen namelijk vanaf het weiland langs de entree naar de ponyranch op het terrein van het vakantiepark. De markeringen zorgen voor een vriendelijk ogende scheidslijn op het asfalt voor alle gebruikers - en daarmee voor meer veiligheid. Het idee kwam overigens uit de koker van Het Land van Bartje. De Bree: ‘Het is een kleine aanpassing die goed is voor de klantvriendelijkheid.’

Hogere algemene beoordeling


Hoewel tijdens de werkzaamheden ook gasten verbleven op het vakantiepark, is het sinds Pasen weer echt druk. Bezoekers zijn enthousiast over het resultaat, merkt Van der Greft: ‘De algemene indruk van het park krijgt sinds de vernieuwing een hogere beoordeling van onze gasten. Qua groen moet veel nog groeien, zo ook de vaste beplanting bij de entree. Maar om het toch fleurig te ogen, heeft Donker Groen er tulpenbollen geplant. Toen die in bloei stonden, wilde iedereen ermee op de foto. Gasten vinden het geweldig hoe alles is geworden.’

Omhoog