Kinderen op een leuke en leerzame manier laten spelen. Dat is ons uitgangspunt bij het realiseren van een speelomgeving bij een kinderdagverblijf. Ook hier is het van belang dat er voor elk kind, rustig of juist vol energie, een plek is om zich te vermaken. De ervaring wijst uit dat dit lang niet altijd gaat om het plaatsen van speeltoestellen.
Voor heel jonge kinderen zit het leukste juist in de kleinste details. Die brengen hun fantasie al snel op gang zodat ze zich er prima mee kunnen vermaken. Een paal met een tuinslang eraan is een pompstation en een gat in een houten muur is spannend. Onze ontwerpers weten wat jonge kinderen leuk vinden en hoe ze hun fantasie kunnen prikkelen met slimme ontwerpen.
We nemen het team van het kinderdagverblijf mee in de ontwerpfase, zodat ze precies weten wat de speelomgeving biedt. Hoe ze bijvoorbeeld beplanting kunnen gebruiken voor leerzame spellen. En waarom het bijvoorbeeld leuk is dat een deel van de bestrating iets lager ligt; water blijft erin liggen waardoor een nieuw spelelement ontstaat.
Een speelplek voor een kinderdagverblijf maken we zo, dat deze met slim beheer nóg leuker wordt voor kinderen. Laat een deel van het grasveld bijvoorbeeld groeien tot veertig centimeter en voor jonge kinderen ontstaat er een spannende wereld. Of ruim in de herfst niet alle bladeren op. Kinderen kunnen dan onderzoeken welke beestjes eronder leven. Of ze gebruiken de bladeren om mee te knutselen.
De pure natuur biedt veel vermaak. Past een kleurrijk speelterrein met speeltoestellen beter bij uw kinderdagverblijf? Ook daarvoor zijn de mogelijkheden bij Donker Spelen legio. Kleurrijke markeringen en figuren op de grond, of een schommel en glijbaan, om maar enkele voorbeelden te noemen. We hergebruiken zoveel mogelijk wat er al is. Voor compleet nieuwe speeltoestellen zoeken we altijd naar de meest duurzame en circulaire oplossing.
De natuur of speeltoestellen als spelelement: in alle gevallen beleven kinderen de mooiste avonturen in de speelomgevingen die onze ontwerpers hebben uitgedacht.
Je kunt ons ook inschakelen voor:
Wil je met een adviseur van Donker brainstormen? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.
VIND HIERONDER HET ANTWOORD OP VEEL VAN UW VRAGEN
Hoe zorgt een speelomgeving ervoor dat kinderen gaan spelen?
Kinderen op een leuke en leerzame manier laten spelen. Dat is ons uitgangspunt bij het realiseren van een speelomgeving bij een kinderdagverblijf. Ook hier is het van belang dat er voor elk kind, rustig of juist vol energie, een plek is om zich te vermaken. De ervaring wijst uit dat dit lang niet altijd gaat om het plaatsen van speeltoestellen.
Is een groene speelomgeving goed voor de biodiversiteit?
Een belangrijk streven van Donker Spelen, is meebouwen aan meer biodiversiteit om insecten en dieren meer leefruimte te geven. Dat betekent dat we een speelomgeving bijvoorbeeld voorzien van struiken, planten en bomen die bijen en vlinders aantrekken. Of dat we een haag neerzetten waar vogels en egels een schuil- of nestelplek kunnen vinden. Een ‘groene’ speelomgeving draagt bij aan het in balans brengen en houden van de natuur.
Draagt spelen bij aan de gezondheid van kinderen?
In de buitenlucht zijn doet elk mens goed, dus ook jonge kinderen. Spelen en bewegen in een fijne speelomgeving is verder goed voor de cognitieve, motorische, sociale, fysieke en emotionele ontwikkeling.
Welke vormen van spelen zijn er?
Er zijn kinderen die graag rennen, ravotten en avonturen beleven, oftewel heel actief zijn. Er zijn kinderen die zich prima in hun eentje vermaken en verhalen bedenken bij wat een speelomgeving biedt. Daarnaast zijn er kinderen die graag op onderzoek uitgaan, insecten en planten bekijken. En er zijn kinderen die graag met andere kinderen groepsspelen doen.
Al deze vormen van spelen krijgen ruimte in de speelomgeving die wij ontwerpen.
Kan een speelomgeving bijdragen aan de biodiversiteit?
Ja. Door verschillende bomen, struiken en planten te plaatsen in een speelomgeving, krijgen insecten zoals bijen meer leefruimte. Vogels kunnen er een nest bouwen, egels hebben een verstopplaats. Hoe minder grijze tegels in een speelomgeving liggen, hoe meer ruimte de natuur heeft. Bij Donker Spelen zetten we zoveel mogelijk in op biodiversiteit en groene oplossingen.
Wat doen jullie op het gebied van gamification?
We volgen de trends op het gebied van gamification op de voet en zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. We kunnen gamification-elementen integreren in de speelomgeving.
Wat kan Donker Spelen voor u betekenen?
Van ontwerp tot realisatie: wij kunnen alles in orde maken om een speelomgeving in een openbare ruimte, op een camping of andersoortige recreatieterrein en kinderdagverblijf te realiseren. Ook de inspectie en het onderhoud van de speeltoestellen kunnen wij voor u in orde maken. We werken hiervoor samen met SpeelTopVeilig.
Waar voldoet een speelomgeving aan?
Al onze speelaanleidingen, speeltoestellen en valondergronden voldoen aan Europese normen (respectievelijk EN1176 en EN1177). Doordat we alle geleverde speeltoestellen laten keuren door SpeelTopVeilig, die ook de jaarlijkse inspecties kan uitvoeren, kunnen we de garantie geven dat kinderen veilig kunnen spelen in de speelomgeving.
Wat kost een speelomgeving?
Voor elk budget zijn uitnodigende speelomgevingen te realiseren. Kleurrijke markeringen en figuren op de grond zijn goedkoper dan klim- en klautertoestellen. Kinderen kunnen met elke speelaanleiding de leukste dingen doen. Onze ontwerpers weten precies hoe ze voor elke doelgroep een prikkelende speelomgeving kunnen creëren.