Project ING 12

ING Hoofdkantoor Cedar - Amsterdam Zuidoost

  • Bekroond met de Breeam-score Outstanding voor duurzaamheid
  • Innovatief in ontwerp én interieur
  • Meer dan 600 planten en bomen verdeeld over 40.000 m2

'Een grote groene ruimte die de omgeving met elkaar verbindt'

Project ING - Bekroond met de de Breeam-score Outstanding voor duurzaamheid

Groeninrichting als verbindende schakel

Samenwerken, connectiviteit en innovatie: dat zijn de uitgangspunten van Cedar, het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuidoost. Benthem Crouwel Architects ontwierp een open gebouw met vijf verdiepingen dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde delen, met elk een atrium. Hofman Dujardin tekende voor het interieur, dat met het gebruik van platforms vorm geeft aan de nieuwe manier van werken die ING omarmt. Donker Interieur was verantwoordelijk voor de groeninrichting; een belangrijke laatste schakel die de vele transparante ruimtes met elkaar verbindt en tot leven brengt.

 

Projectdata:

Techbedrijf met banklicentie

Bij het ontwerpen van het nieuwe hoofdkantoor was het voor de architect de uitdaging ING te ondersteunen bij de herpositionering van traditionele bank naar een techbedrijf met banklicentie, een wezenlijk ander DNA. De ontwikkeling van een campus, waarbij naast het hoofdkantoor ook wordt gewerkt aan een paviljoen dat zowel ontmoetingsplek als restaurant is, past bij de nieuwe rol van ING. Door het nieuwe hoofdkantoor zoveel mogelijk achter op de kavel te plaatsen, ontstaat een grote groene ruimte die de omgeving stedenbouwkundig met elkaar verbindt.

 

Die openheid zie je ook terug in het ontwerp van Cedar, een gebouw in twee bouwdelen; onderling met elkaar verbonden door een brug die over de belangrijkste fietsroute loopt. Beide bouwdelen beschikken over een groot atrium waar de kantoorvloer en de werkomgevingen omheen zijn georganiseerd. Dat heeft als grote voordeel dat het hoofdkantoor overal overzichtelijk en behapbaar voelt, met korte looplijnen, terwijl er per verdieping toch heel veel gebruiksoppervlak beschikbaar is.

Beweging, verbinding en dynamiek

In het interieur contrasteert de grote gemeenschappelijke begane grond met de meer gelaagde verdiepingen. De in het atrium aangebrachte platforms zijn een metafoor voor de digitale platforms uit de visie van ING. Ze worden verbonden door een enorme houten trap, die staat voor beweging, verbinding en dynamiek. De trap nodigt je vanuit de ingang als vanzelfsprekend uit naar boven te gaan en het gebouw te verkennen. Het gebruik van natuurlijke en lichte materialen past bij de visie van ING dat mensen zich goed moeten voelen in het gebouw.

Project ING - Ontmoetingsplek als restaurant
Project ING - Samenwerken, connectiviteit en innovatie
Project ING - Alle 600 plantenbakken zijn handgemaakt
Project ING - Werkomgevingen
Project ING - Groeninrichting als verbindende schakel

'De trap nodigt je uit naar boven te gaan en het gebouw te verkennen'

Verandering in de keten

In nauwe samenwerking met Hofman Dujardin tekenden Donker Interieur en Donker Design voor de groeninrichting, met het doel het atrium en de platforms tot leven te brengen. Met het aanbrengen van meer dan zeshonderd planten - van tropische bomen tot en met hangplanten voor de stalen pergola’s - dragen we bij aan het gezamenlijke doel: maak van de platforms een plek waar mensen willen werken, vergaderen, waar ze graag willen zijn.

 

Omdat we uit onderzoek van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen weten dat mensen zich beter voelen in een kantoor met groen, hebben we ons geconcentreerd op zichtlijnen en eyecatchers. Hoofd Donker Interieur Manuela Grubesic: “In de atria staan tropische bomen van wel zeven meter hoog, die overigens liggend door de al gemonteerde deuren naar binnen moesten worden gebracht - een enorme en spannende operatie, aangezien tropische bomen zelfs bij korte blootstelling aan lage temperaturen al grote schade kunnen oplopen.”

 

Het partnerschap met Hofman Dujardin is een voorbeeld van hoe je samen tot de beste oplossingen komt. Elwin de Vink, Hoofd ontwerp bij Donker Design: “Hun keuze om planten én hun bakken met spots uit te lichten, is een prachtige manier om het groen nog meer te benadrukken. Het is alsof je de zon naar binnen haalt, heel mooi.”

'Het transport van grote tropische bomen was een race tegen de klok'

Eenheid door eenvoud

Dat hoge afwerkingsniveau zie je ook terug in de keuze voor de materialen. Alle zeshonderd plantenbakken zijn handgemaakt. Qua ontwerp hebben wij gekozen voor aardse tinten en minimalistische uitstraling. Elwin de Vink: “Door juist daarin voor eenheid te kiezen, konden we heel veel variatie aanbrengen in de soorten planten; dat zijn er in het hele gebouw meer dan 600.” 

Project ING - Groene werkplek
Project Circl ABN AMRO - Meer dan 600 planten

Gerelateerd aan dit project

Elwin de Vink

Elwin vertelt u er graag meer over

Elwin de Vink
Hoofd Ontwerp & Visie

0515 41 73 25
Hoofdkwartier Sneek

Harste 5
8602 JX Sneek

Postadres

Postbus 145
8600 AC Sneek

Contact

0515 - 41 73 25
info@donkergroep.com

Volg ons