Buitenlessen hebben wij op de basisschool nooit gehad

Vandaag is, een half jaar later dan voorheen, de nationale buitenlesdag. Hoe mooi is het dat zelfs het weer er vandaag rekening mee houdt en geen belemmering is om naar buiten te gaan.  Dit is de dag waarop kinderen buiten les krijgen in rekenen, taal en natuur. Een geweldig initiatief van IVN en Jantje Beton. Mooi dat het buiten les krijgen steeds meer aandacht krijgt.

Hutten bouwen en van de terp afglijden

Als ik bij mijzelf na ga, toen ik nog op de basisschool zat, was dat anders. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje bovenin Friesland te midden van de sloten en weilanden. Iedere dag 2 km fietsen naar de basisschool, tussen de middag heen en weer om brood te eten en tot slot om 15.30 uur weer op de fiets naar huis.

Na school de oude kleren aan en op ontdekking, buiten in de natuur. Hutten bouwen in de haag van de kerk, kikkervisjes vangen in de sloten en in de winter van de terp bij de kerk afglijden. Buitenlessen hebben wij op de basisschool nooit gehad. School was school en thuis was thuis. Thuis speelde je buiten en op school had je binnen les.

Leren van de natuur
Natuurlijk Spelen
Buitenlessen

Letters ontdekken in de beplanting

Hoe mooi is het dat nu beide werelden gecombineerd worden. De vreugde van het buiten zijn, de seizoenen ervaren en het in beweging kunnen zijn vind ik een goede aanvulling op de lessen.

 

  • Hoe leuk is het als je de rekentafels in een blok van tegels kunt oefenen in plaats van ze droog in je hoofd te stampen?
  • Hoe leuk is het om de omtrek en oppervlakte van een vijver(cirkel) buiten echt op te meten in plaats van uit een boekje te leren?
  • Hoe leuk is het om als groep 3 leerlingen buiten letters te zoeken en ontdekken in de beplanting?

En zo zijn er vast nog veel meer mooie ervaringen die het leren leuker maken omdat het buiten is. Misschien hebben jullie zelf ook zulke ervaring met buiten leren, waardoor je de stof beter beheerst en het minder snel vergeet.

'Kinderen hebben vaak zelf de leukste ideeën om van de natuur te leren'

Ik luister graag naar de ideeën van kinderen

En zo zijn er vast nog veel meer mooie ervaringen die het leren leuker maken omdat het buiten is. Misschien hebben jullie zelf ook zulke ervaring met buiten leren, waardoor je de stof beter beheerst en het minder snel vergeet.

Ik ga graag het gesprek aan om te kijken hoe we vanuit de Donker Groep met een groen schoolplein zoveel mogelijk leeraanleidingen kunnen maken. En niet alleen met volwassenen, wist je namelijk dat kinderen vaak zelf de leukste ideeën hebben om van de natuur te leren.

Buitenles groene schoolpleinen

Hester Walda

 

Hester is al jaren specialist op het gebied van spelen. Binnen Donker Groep geeft ze advies op het gebied van spelen waarbij het thema 'natuurlijk spelen' veel terugkomt. Met natuurlijke speelaanleidingen worden kinderen uitgedaagd om hun creativiteit te gebruiken en samen te werken. Zo komen kinderen vaker in aanraking met elkaar en de natuur en leren ze hoe de wereld in elkaar zit. 

Omhoog