Speelheuvel

Het dilemma van de speelheuvel

 

 

Een speelheuvel is een extra uitdaging op het speelterrein. Niet alleen voor kinderen. Scholen en kinderdagverblijven hebben veelal dezelfde vraag: Hoe houd ik een speelheuvel groen? Waar gekozen is voor een speelheuvel van gras, is van gras weinig sprake en is de heuvel door intensief gebruik van kinderen een bult zwarte grond geworden. Een bult grond die bovendien steeds kleiner wordt…

 

Groen is een slecht teken

In principe is het erg simpel: een speelheuvel bedekt met gras dat nog groen is, is een slecht gebruikte speelheuvel. Als er veel kinderen spelen zal het gras wegslijten en niet meer aanslaan. Op intensief gebruikte speelheuvels  is het verval duidelijk zichtbaar. Hier zal namelijk helemaal geen gras meer groeien. Bijkomend gevolg is dat de heuvel zal gaan inklinken, omdat de zwarte grond door de vrolijk spelende kinderen wordt weggespeeld.

 

In de basis zul je dus moeten kijken naar het gebruik van speelheuvel. Is de speeldruk hoog? Oftewel spelen er veel kinderen in bepaalde periodes op de speelheuvel? Dan zal er geen mooie, groene grasheuvel ontstaan. Staat er bovendien veel speeltoestellen of speelaanleidingen op de heuvel, dan zal het gras snel weggespeeld worden en de speelheuvel flink afslijten.

'Een speelheuvel bedekt met gras dat nog groen is, is een slecht gebruikte speelheuvel'

Alternatieve mogelijkheden

Voor zo’n speelheuvel is het dus slim om te kijken naar alternatieve mogelijkheden. Soms is het gewoon niet anders en moet er tegen alle principes in toch gekozen worden voor een andere soort ondergrond dan gras. Gelukkig zijn hier ook mooie opties voor!

 • Hoe hoog is de speeldruk?
 • Waaruit bestaat het onderhoud?
 • Hoe lang gaat een ondergrond mee?
 • Wat zijn de kosten van de ondergrond?
 • Kan de ondergrond op de eventueel bestaande heuvel worden toegepast?

Een speelheuvel die kinderen aankan: 4 mogelijkheden

Softbark Rubbermulch

 • Lange levensduur
 • Natuurlijke uitstraling
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Weinig onderhoud

Een onderhoudsvriendelijke ondergrond met een natuurlijke look. Softbark Rubbermulch is een gebonden rubber gemaakt met een speciaal bindmiddel. Hierdoor ontstaat een vaste ondergrond. Doordat deze ondergrond is gemaakt van door- en door gekleurd EPDM rubber behoudt het altijd zijn kleur.

 

De ondergrond is gecertificeerd voor alle valdempende waardes die nodig zijn en het materiaal voldoet geheel aan de PAK norm. Rubbermulch staat ook wel bekend als rubberschors.

Flexis Rubbervloer

 • Lange levensduur
 • Veel kleur- en ontwerpmogelijkheden
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Weinig onderhoud​

Flexis Rubbervloeren hebben veel toepassingsmogelijkheden. Deze ondergrond betreft ook een gebonden rubber, gemaakt van EPDM rubber, maar het ziet er minder natuurlijk uit. Deze rubbervloeren worden vaak gekozen in opvallende kleuren, gecombineerd met 2D en 3D speelaanleidingen.

 

Vroeger waren dit rubbertegels, maar tegenwoordig is de Flexis Rubbervloer een naadloze vloer. Deze optie is met name in het stedelijk gebied populair.

Flexis Rubbervloer
Flexis Rubbervloer
Softbark Rubbermulch
Softbark Rubbermulch
Polyplay Speelgras
Polyplay Hybride

Polyplay Speelgras

 • Budgetvriendelijk
 • Toepassing in combinatie met circulaire shockpads
 • Onderhoud nodig

Het Polyplay Speelgras is populair als valdempende ondergrond op speelplaatsen. De reden hiervoor is de prijs: in vergelijking met een rubbervloer is kunstgras budgetvriendelijker. In combinatie met onze circulaire shockpads kan een passende speelheuvel van kunstgras worden gemaakt.

 

Kanttekening: Bij veel kunstgrassoorten wordt inveegzand gebruikt dat ervoor zorgt dat de kunstgrasvezels omhoog blijven staan. Op een heuvel zal dit zand sneller worden weggespeeld, waardoor het kunstgras sneller kan gaan slijten.Daar komt bij dat Polyplay Speelgras meer onderhoud vergt.

Polyplay Hybride

 • Natuurlijke uitstraling
 • Budgetvriendelijk
 • Onderhoud nodig​

Polyplay Hybride is een combinatie van kunstgras en echt gras: doorgroeikunstgras. In de basis het beste van beide werelden. Door het speciale ontwerp van het kunstgras zijn er openingen waar echt gras doorheen kan groeien. Het maakt het kunstgras zelfs sterker, want het wordt één geheel met het kunstgras.

 

Waar door de speeldruk geen gras groeit zie je vooral het kunstgras, op de overige plekken kan het echte gras gewoon groeien. De uitstraling van de speelheuvel is dus altijd groen alsof er gras groeit! (wat ook deels waar is).

Sander Werkhoven

Sander Werkhoven

 

Sander is expert op het gebied van valondergronden. Hij leidt onderzoeken naar nieuwe mogelijkheden, richt zich op productontwikkeling en is aanjager van de ondergronden bij Donker Groep. De juiste ondergrond op een speelplaats is namelijk van essentieel belang voor de veiligheid van de gebruikers maar draagt ook bij aan de uitstraling van het speelterrein.

Omhoog