Donker Spelen creëert niet alleen speelvoorzieningen voor scholen, maar ook door groene openbare ruimtes willen we kinderen aan moedigen tot beweging en gezondheid. Buiten schooltijd moet immers ook gespeeld worden! We streven ernaar om speelplekken te ontwerpen die toegankelijk zijn voor iedereen in de buurt, inclusief kinderen met een beperking, maar ook sportvoorzieningen voor oudere buurtbewoners, zodat iedereen zich welkom voelt.
Bewonersparticipatie is voor ons een onmisbaar onderdeel in het ontwerpproces. Bewoners mogen tijdens een participatiebijeenkomst ideeën aandragen voor bijvoorbeeld een speelomgeving in de groene openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een natuur speeltuin. Wat moet de speelomgeving bieden? Wat zijn de wensen van de mensen die op het speelterrein uitkijken? Ons ontwerpteam vertaalt deze ideeën en wensen naar een speelomgeving die jarenlang plezier oplevert. We kijken daarbij ook naar de gemiddelde leeftijd van kinderen in een bepaalde buurt. Kinderen van 0-6 jaar hebben heel andere speelbehoeften dan kinderen van 12 jaar en ouder.
Bij het ontwerpen van een groene speelomgeving kijken we als eerste naar wat er al is. Aanwezige speeltoestellen die in het ontwerp passen, gebruiken we opnieuw. Eventueel met een aanpassing om het iets te vernieuwen. Mocht een speeltoestel echt niet meer passen op het speelterrein, dan onderzoeken we of het een tweede leven kan krijgen in een andere wijk. Door zoveel mogelijk circulair te werken, voorkomen we dat vervuilende materialen in de natuur belanden.
We maken verder graag gebruik van de natuur. Moet een boom wijken voor de speelomgeving? Dan gebruiken we de boomstam om weer een nieuw speeltoestel te maken. Als er een nieuw speeltoestel komt, kijken we met name naar de speelwaarde en of het past binnen het ontwerp. Onze voorkeur gaat ook hierbij uit naar een duurzame oplossing.
Bekijk hieronder een greep uit onze Natuureducatie projecten waar wij trots op zijn!
Een groene openbare ruimte is niet enkel een groene omgeving voor kinderen, maar ook voor volwassenen in de leefomgeving. Het omvat veel meer dan een speelterrein. Zo willen we de openbare ruimte groener en toegankelijker maken door bijvoorbeeld de aanleg van een Tiny Forest voor jong en oud. Of voor de sporters een urban sportpark ontwerpen en aanleggen. Kortom, wij doen er alles aan om groene en gezonde buurten te creëren.
Donker Spelen zet zich in in om buurten om te toveren tot groene oases van saamhorigheid. Met creatieve en groene speelplekken voor kinderen, ontmoetingsmogelijkheden voor buurtbewoners en ruimte voor ontspanning.
Een tiny forest is een compact inheems bos op schoolpleinen en in de openbare ruimte, ter grootte van een tennisbaan. Een aantrekkelijke verblijfplaats voor allerlei diersoorten – zoals vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren – maar ook voor mensen.
Een natuur speeltuin is een speelomgeving die is ontworpen om kinderen een avontuurlijke speelervaring te bieden met behulp van natuurlijke elementen zoals water, zand en groen.
Een Urban Sportpark is een multifunctioneel, openbaar park met veel diverse sport- en beweegmogelijkheden. Daarnaast is er ook veel ruimte voor groen en plek om te ontspannen.
Wij ontwikkelen speelterreinen waar alle kinderen welkom zijn en lekker kunnen ravotten – ook kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.
Bedrijven in de recreatieve sector die duurzaam ondernemen als speerpunt hebben, helpen wij om hun speelomgeving naar een hoger niveau te brengen op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit.
Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over de mogelijkheden van Groene Openbare Ruimte? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder jouw gegevens achter.