Een natuurlijke speeltuin is een speelomgeving die is ontworpen om kinderen een avontuurlijke speelervaring te bieden met behulp van natuurlijke elementen zoals water, zand en groen. Het terrein voorzien we bijvoorbeeld van inheemse planten, fruitbomen en diverse speeltoestellen die naadloos integreren met de natuurlijke omgeving.
Een natuur speeltuin aanleggen begint met het selecteren van een geschikte locatie, bij voorkeur omgeven door natuurlijke elementen zoals een bos of grasland. Daarin ontwerpen we natuurlijke aspecten, zoals waterpartijen, zandbakken en groene beplanting, waaronder bijvoorbeeld fruitbomen en vlinderstruiken. Wanneer de natuurlijke omgeving vorm krijgt integreren we verschillende speelmogelijkheden zoals klimtoestellen, schommels en glijbanen. Voor ons is het belangrijk en waardevol om de lokale gemeenschap, vooral kinderen, bij het ontwerp- en aanlegproces te betrekken. Een natuur speelplaats is een belangrijk onderdeel voor de leefbaarheid in de groene openbare ruimte.
De duurzame voordelen van een natuurlijke speeltuin zijn divers. Ten eerste wordt bij de aanleg zoveel mogelijk hergebruik toegepast, zoals het gebruik van maaisel als bemesting, vrijgekomen zand voor heuvels, en restmateriaal voor spelelementen en nestruimtes.
Het gebruik van inheemse beplanting bevordert de biodiversiteit en creëert een habitat voor kleine dieren. Het aangepaste maaibeleid stimuleert de groei van bloemen en trekt bijen aan. De natuur speeltuin bevordert ook sociale interactie tussen generaties en stimuleert het contact met de natuur, wat bijdraagt aan een bewustzijn van en waardering voor het milieu bij kinderen en volwassenen. Oftewel; we verbinden de mens met de natuur.
Hieronder een paar foto's van spelende kinderen in de speelplaats van Kessel dat is aangelegd door Donker Spelen.
Het implementeren van een natuurspeeltuin is niet alleen voordelig voor kinderen en ouders, maar ook voor overheden en gemeenschappen. Het vergroot de aantrekkelijkheid van een stad of gemeente, trekt bezoekers aan en stimuleert lokale economieën. Daarnaast draagt het bij aan een duurzamere en groenere toekomst door kinderen bewust te maken van het belang van natuurbehoud en milieubescherming. Door nu te investeren in natuurspeeltuinen investeren we in de toekomstige generatie die onze planeet zal erven.
In een natuurspeeltuin worden kinderen aangemoedigd om hun fysieke vaardigheden te ontwikkelen. Het klimmen, klauteren en balanceren helpt hen bij het opbouwen van spierkracht, coördinatie en evenwicht. Door constant in beweging te zijn, oefenen ze onbewust hun motorische vaardigheden en verbeteren ze hun algehele lichamelijke fitheid.
In onze moderne samenleving spenderen kinderen steeds meer tijd achter schermen. Een natuurspeeltuin biedt een gezonde afwisseling door kinderen buiten te laten spelen en de natuur te verkennen. Dit vergroot hun waardering voor de schoonheid en diversiteit van onze natuurlijke omgeving. Ze ervaren de seizoenen, horen de vogels fluiten en voelen het gras onder hun voeten. Dit besef van verbondenheid met de natuur is niet alleen goed voor hun welzijn, maar draagt ook bij aan het behoud van onze groene ruimtes.
Je kunt ons ook inschakelen voor:
Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over een Natuurspeeltuin? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.
VIND HIERONDER HET ANTWOORD OP VEEL VAN JOUW VRAGEN
Wat is het verschil tussen een natuurspeeltuin en een traditionele speeltuin?
Een natuurspeeltuin maakt gebruik van natuurlijke elementen en stimuleert actief spel, terwijl een traditionele speeltuin vaak bestaat uit voorgefabriceerde speeltoestellen.
Voor welke branches zijn natuurspeeltuinen een goede investeringen?
Niet alleen voor overheden zijn natuurspeeltuinen te realiseren. Ook voor de recreatiebranche kan een natuurspeeltuin een waardevolle toevoeging zijn. Voor gezinnen die op zoek zijn naar groen recreëren, is een recreatieplek met een natuurspeeltuin zeer interessant. Lees meer over natuurspeeltuinen voor recreatie.
Welke speeltoestellen komen vooral in een natuurspeeltuin?
Een natuurspeeltuin heeft naast natuurlijke elementen ook speeltoestellen, maar vooral in natuurlijke vormen. Denk aan klimbomen, balancerende boomstammen, modderige plassen en blotevoeten paden.
Welke voordelen heeft een natuurspeeltuin voor de openbare ruimte?
Het vergroot de aantrekkelijkheid, woongenot en leefbaarheid van een stad of gemeente, trekt bezoekers aan en stimuleert lokale economieën. Daarnaast draagt het bij aan een duurzamere en groenere toekomst door kinderen bewust te maken van het belang van natuurbehoud en milieubescherming.
Wat is de rol van overheden in natuurspeeltuinen?
Het aanleggen van een natuurspeeltuin ligt bij overheden die willen investeren in de gezondheid, ontwikkeling en educatie van kinderen, maar ook in de leefbaarheid van de openbare ruimten. Daarnaast biedt dit ook een aantrekkelijke recreatiemogelijkheid voor kinderen en ouders binnen de gemeente.