5 redenen waarom kinderen beter leren in een groene omgeving!

Op een intuïtief niveau voelen we allemaal wel aan dat planten en bomen goed voor ons zijn. Maar waar zit ’m dat nou precies in? Hoe komt het dat we ons zo prettig voelen als we omringd zijn door groen? En hoe kan het dat leerlingen beter presteren met een groen schoolplein of als het klaslokaal vol staat met planten? 

Heb je interesse in een groen schoolplein?

Een groene omgeving voor leerlingen bij een basisschool in Sibrandabuorren

1. Planten vergroten het concentratievermogen
Voor een onderzoek van de Vrije Universiteit vergroenden wetenschappers drie klaslokalen van een middelbare school in Gelderland. Een van de lokalen kreeg een plantenwand, in het tweede zetten ze een aantal kamerplanten neer, en het derde lokaal werd voorzien van geurige bloemen. Wat bleek? Leerlingen konden zich in de groene lokalen beter concentreren dan in het controlelokaal, en de geurige bloemen kwamen van de drie lokalen als winnaar uit de bus.

Die verbetering van het concentratievermogen komt door wat wetenschappers de attention restoration theory noemen. Kort gezegd houdt die theorie in dat onze hersenen in een andere modus terechtkomen als we naar natuur kijken, waardoor we ons beter kunnen concentreren en onze productiviteit toeneemt.

Download onze whitepaper

De aantrekkingskracht van groene schoolpleinen is groot. En terecht: de voordelen van een groen schoolplein zijn talrijk, zowel voor de kinderen als voor de buurt. Ben je benieuwd naar deze voordelen? Download dan onze Whitepaper! Hierin vertellen wij daadwerkelijk alles over groene schoolpleinen.

2. Planten verbeteren de luchtkwaliteit
Als je hoofdpijn hebt of moe bent, kost het vanzelfsprekend meer energie om staartdelingen uit te dokteren of een dictee te schrijven. Gelukkig zijn hoofdpijn en vermoeidheid goed te bestrijden door de luchtkwaliteit in het lokaal te verbeteren – en laat planten daar nu uitermate geschikt voor zijn.

Het hangt er een beetje van af welke planten je kiest, maar er zijn genoeg soorten die bekendstaan om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Sterker nog, sommige planten kunnen zelfs giftige stoffen uit de lucht filteren, of CO2 omzetten in zuurstof. Hoe meer zuurstof, hoe frisser de lucht. Niet voor niets zeiden leerlingen in het bovengenoemde onderzoek van de Vrije Universiteit dat ze zich minder vermoeid voelden in de groene lokalen dan in het controlelokaal.

3. Op een groen schoolplein wordt minder gepest
Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat er op scholen met een groen schoolplein minder gepest wordt. Dat is op zichzelf natuurlijk al genoeg reden om een schoolpleinvergroening te overwegen, maar als je bedenkt dat de leerresultaten van gepeste kinderen achteruit gaan, kun je dus stellen dat een groen schoolplein indirect ook nog de leerresultaten verbetert. Win-win.

Een groen schoolplein voor basisschool de Tweesprong

4. Planten verkoelen
Warm weer komt het onderwijs niet ten goede. Kinderen krijgen door warmte last van vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en concentratiegebrek, stelt de stichting Scholen van Morgen, en daar worden ze eerder druk dan rustig van. Geen ideale basis om les te geven.

Planten kunnen het binnenklimaat van een klaslokaal veraangenamen. Ze raken hun vocht namelijk kwijt door het via hun bladeren te laten verdampen, en daardoor neemt de luchtvochtigheid binnen toe. Als die nog niet zo hoog was, wordt het binnenklimaat daardoor aangenamer. Daarnaast kan het helpen om bomen rond de school te zetten: die voorkomen dat het zonlicht direct het klaslokaal in schijnt.

Een groen schoolplein voor een basisschool in Roermond

5. Een groene omgeving brengt leerlingen in beweging
Het mag geen verrassing heten, maar een onderzoek op acht basisscholen in New York liet zien dat schooltuinen in het curriculum leiden tot een toename van lichamelijke activiteit bij de leerlingen. Uit ander onderzoek blijkt dat een toename van lichamelijke activiteit leidt tot betere leerresultaten, dus ook op dit vlak heeft een groen schoolplein indirect effect op de academische output.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker Spelen brainstormen over de mogelijkheden van een Groen Schoolplein? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder je gegevens achter!

Omhoog