7 ideeën om leerlingen te betrekken bij het onderhoud van een groen schoolplein

Het succes van een groen schoolplein valt of staat met goed onderhoud. De hovenier speelt daar natuurlijk een rol in, maar leerlingen kunnen zelf ook een steentje bijdragen. Weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken? Deze 7 ideeën helpen je op weg.

groenschoolplein basisschool in eindhoven

1. Geef elke klas een eigen gebied
Een heel schoolplein onderhouden is een flinke klus, maar als je het in stukjes opdeelt, is het ineens een stuk beter te doen. Geef elke klas daarom een eigen gebied waar ze verantwoordelijkheid voor dragen: de kruidentuin, de vijver, het grasveld… Kunnen ze zelf misschien al bedenken wat voor soort onderhoud hun gebied nodig heeft?

Een beheert groen schoolplein

2. Maak van onkruid wieden een spannende speurtocht
Wat is het verschil tussen onkruid en gewenste planten? Maak de kinderen tijdens de les vertrouwd met de meest voorkomende onkruidsoorten en stuur ze daarna het plein op voor een onkruidspeurtocht. Is het plantje dat ze gevonden hebben inderdaad onkruid? Dan mogen ze het natuurlijk wieden.

3. Laat de kinderen hun eigen gieter maken
Zelfs de simpelste klusjes worden leuk met vrolijk gereedschap. Door gaatjes te prikken in de dop van een gebruikte plastic fles of een leeg drinkpak, kunnen de leerlingen de planten water geven met hun eigen gieter. Duurzaam én leuk, vooral voor de kleuters en onderbouwklassen.

 

4. Organiseer een feestmaal uit de moestuin
Kinderen eten meer groente als ze ze zelf hebben verbouwd. Een goeie reden om de leerlingen bij het onderhoud van de moestuin te betrekken – van het zaaien tot het oogsten. Is de oogst gelukt? Beloon het harde werk dan aan het einde van het jaar met een feestmaal uit eigen tuin. Als er op school ruimte voor is, kunnen de kinderen misschien zelfs wel meehelpen met koken.

groen schoolplein die worden onderhouden

5. Duik wat dieper in het afval
Zelfs op een groen schoolplein zwerft afval rond. Verdeel de kinderen in groepjes, geef elk groepje een vuilniszak en laat ze een halfuurtje afval verzamelen. Gooi alles vervolgens op een grote hoop en laat de leerlingen het afval scheiden. Welke soorten afval zijn er? Waarom is het belangrijk om het te scheiden? En liggen er misschien nog dingen op de afvalberg die eigenlijk helemaal geen afval zijn?

Onderhoud groen schoolplein

6. Leg samen een composthoop aan
Naast zwerfafval is er op het plein waarschijnlijk ook flink wat groenafval te vinden: resten van dode planten en dieren. Verzamel dat, maak er samen met de leerlingen een composthoop van en grijp de gelegenheid aan om ze uit te leggen hoe de voedselkringloop werkt.

7. Organiseer een tuinwerkdag
Wil je het onderhoudsdraagvlak nog breder trekken? Organiseer dan één of twee keer per jaar een tuinwerkdag voor de hele klas of school, waarbij je ook ouders en verzorgers uitnodigt om de handen uit de mouwen te steken. Als leerlingen zien dat hun ouders ook enthousiast worden van het groene schoolplein, is de kans groter dat ze er zelf ook mee aan de slag gaan.

Download onze whitepaper

De aantrekkingskracht van groene schoolpleinen is groot. En terecht: de voordelen van een groen schoolplein zijn talrijk, zowel voor de kinderen als voor de buurt. Ben je benieuwd naar deze voordelen? Download dan onze Whitepaper! Hierin vertellen wij daadwerkelijk alles over groene schoolpleinen.

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker Spelen brainstormen over de mogelijkheden van een Groen Schoolplein? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder je gegevens achter!

 

Omhoog