9 creatieve buitenlesideeën voor elke leeftijd

 

In de zomer, in de herfst, als de zon schijnt, en ja, ook als het regent: kinderen hebben er altijd baat bij om te leren hoe de wereld werkt. Met deze laagdrempelige manieren om het klaslokaal naar buiten te verplaatsen, kan de buitenles haast niet mislukken.

 

Groene schoolpleinen en buitenlessen worden langzaam maar zeker op steeds meer scholen de norm. Dat is wat ons betreft een fantastische ontwikkeling, maar waaróm buiten zijn eigenlijk zo belangrijk is, daarover lopen de meningen uiteen. Dat onderstreept gelijk de meerwaarde van deze onderwijsvorm – want of de onderliggende reden nu natuurbeleving of juist meer lichaamsbeweging is, het resultaat is in alle gevallen hetzelfde: het draagt bij aan de ontwikkeling van het kind.

1. Laag bij de grond (groep 1 t/m 3)

Slakken, pissebedden, duizendpoten, spinnen… Hoeveel bodemdieren kunnen de kinderen vinden op en rond het schoolplein? Met deze handige zoekkaart kunnen ze zelf uitvogelen hoe het diertje heet – of gebruik de app Bodemhelden. Beschikbaar in de App-store en Google Play-store.

2. Natuurmemory (groep 1 t/m 3)

Laat de kinderen op en rond het schoolplein twee voorwerpen uit de natuur verzamelen die erg op elkaar lijken. Twee bloeiende paardenbloemen, twee grijze steentjes, twee bladeren van een klimopplant: alles mag, zolang het maar duidelijk is dat de items bij elkaar horen.

 

Verdeel de klas vervolgens in groepjes van vier, leg alle voorwerpen per groepje door elkaar op tafel en dek de items af met acht identieke bekers of doosjes. Wie draait de bekers om die bij elkaar horen?

3. Naar de knoppen (groep 1 t/m 3)

Voordat bomen en struiken tot bloei komen, zitten ze vol met knoppen. Ga met de kinderen naar buiten en laat ze in groepjes een tak zoeken met knoppen eraan. Kunnen ze achterhalen wat voor boom of struik het is? En weten ze wat er precies gebeurt als de knop straks klaar is om te bloesemen?

 

Bekijk deze buitenles hier (thema 2).

4. Vogels tellen (groep 4 t/m 6)

De Vogelbescherming organiseert elk jaar een Nationale Tuinvogeltelling, waaraan ook scholen kunnen meedoen. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook nog eens heel makkelijk: het enige wat de klas hoeft te doen, is een halfuurtje tellen hoeveel mussen, mezen, merels en andere vogels er op en rond het schoolplein zitten.

 

Voor de groepen 5 tot en met 8 is er een speciaal telformulier. Daarnaast heeft de Vogelbescherming bijbehorende lessen ontwikkeld.

Moestuin op het schoolplein

5. Schoolmoestuin (groep 4 t/m 6)

 

Kinderen die weten hoe groenten groeien, zijn eerder geneigd om ze te eten. Een schoolmoestuin vraagt weliswaar om een grotere investering dan de rest van de ideeën in dit artikel, maar biedt wel eindeloos veel aanknopingspunten voor een inspirerende en actieve buitenles.

 

Kijk voor meer informatie, een lespakket en zelfs een bijbehorende bioscoopfilm op de website van IVN Natuureducatie.

6. Hollandse luchten (groep 4 t/m 6)

Regenwolken, bloemkoolwolken, stapelwolken, schaapjeswolken… Ook hoog in de lucht laat de natuur zich vaak van haar beste kant zien. Ga er op een bewolkte dag met de klas op uit en ontdek samen hoeveel verschillende soorten wolken er zijn. Maar wees gewaarschuwd: er kan zomaar een regenbui uit vallen.

7. Wegwerpkunst (groep 7 & 8)

Ga met de kinderen de natuur in en laat ze op één plek stilstaan en om zich heen kijken. Zien ze dingen die niet in de natuur horen? Dan mogen ze dat in groepjes verzamelen en meenemen naar school. Van het zwerfafval maken ze per groepje een 3D-kunstwerk. Ondertussen leren ze van alles over vervuiling, het milieu, recycling en upcycling.

 

Bekijk deze buitenles hier.

8. Microklimaat (groep 7 & 8)

Hoewel ‘klimaat’ een vrij abstract begrip is, is het schoolplein een prima plek om in het klein te demonstreren hoe het werkt – al helemaal als het een groen schoolplein is. Laat de kinderen in groepjes verschillende plekken op het schoolplein onderzoeken, bijvoorbeeld een open plek en een stukje onder een struik of boom, en stel samen vast wat de invloed is van zaken als de temperatuur, daglicht, wind, luchtvochtigheid en begroeiing.

 

Bekijk deze buitenles hier.

9. Nationale Buitenlesdag (alle groepen)

IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren elk jaar de Nationale Buitenlesdag. Dit jaar deden daar maar liefst 300.000 kinderen aan mee. De volgende editie vindt plaats op 5 april 2022. Op de bijbehorende website vind je nog veel meer buitenlesideeën.

Meer weten over groene schoolpleinen


Bent u benieuwd naar meer informatie over biodiversiteit op groene schoolpleinen, buiten lesgeven of subsidiemogelijkheden, het onderhoud, de kosten en meer? Bezoek onze pagina waarop u alles vindt wat u moet weten over een groen schoolplein. 

Alles over groene schoolpleinen
Omhoog