Donker Groen expert op het gebied van bestrijding eikenprocessierups

Hoge waardering voor werkwijze realisatie circulaire speelterreinen in Almere

Bijdrage circulaire economie

Almere wil alle speelterreinen binnen de gemeente laten omvormen tot circulaire speelterreinen. Hiervoor doet de gemeente een beroep op de expertise en kennis die wij als Donker Groep hebben op het gebied van circulair werken. Het is een project van meerdere jaren, maar waarvoor we nu al een zeer hoge CROW Past Performance-waardering hebben gekregen.  

 

De gemeente Almere wil bijdragen aan een circulaire economie. Dit doet zij door circulair in te kopen voor de openbare speelruimtes. De komende jaren worden alle speelterreinen binnen de gemeente veranderd in circulaire speelterreinen. Wij zijn één van de partijen die dit project uitvoeren.  

 

Vorig jaar hebben we de eerste circulaire speeltuinen opgeleverd. Niet alleen vanuit de kinderen en omwonenden is er waardering voor het resultaat, ook zeker vanuit de gemeente Almere. Dit laatste zit hem ook zeker in de manier waarop wij dit soort projecten uitvoeren. 

Duidelijke lijnen

De projectmanager van Donker Groep zorgt ervoor dat alle stakeholders hun taken oppakken. In dit geval zijn dat Gemeente Almere, Donker Design, Donker Groen en Kompan. Laatstgenoemde is producent van duurzame en circulaire speeltoestellen. De projectleider is vanuit Donker Groep het aanspreekpunt voor gemeente Almere. 

 

Vaak zie je dat bedrijf X het ontwerp maakt, en bedrijf Y de uitvoering verzorgt. Wij hebben alles onder één dak: zowel het ontwerp (Donker Design) als de realisatie (Donker Groen). Deze afdelingen werken nauw samen, stemmen hun planning op elkaar af en daarmee brengen we veel snelheid in elk project dat wij uitvoeren.  

 

Door vóór realisatie van de circulaire speeltuinen de planningen, ontwerpen en afspraken goed op orde te hebben, loopt dit project gestroomlijnd en efficiënt.  

Participaties

Participaties zijn voor ons belangrijk om tot een goed en gedegen plan te komen. We laten ouders en kinderen graag meedenken over de circulaire speelplekken in Almere. Hun ideeën, plus de wensen en eisen van de gemeente Almere, vertalen onze ontwerpers van Donker Design naar een ontwerp. Ook later in het traject vindt participatie plaats om de laatste puntjes op de i te zetten. Daarna maken wij het ontwerp definitief. 

Materialen hergebruiken

Vóór het maken van ontwerpen, vinden inventarisaties plaats op de huidige speelplekken in Almere. Welke materialen en speelaanleidingen heeft een speelplaats al die passen in het ontwerp? Zijn er misschien materialen die we kunnen overnemen van een andere locatie? Als het ontwerp vraagt om een nieuw speeltoestel, dan zoeken we naar de meest circulaire en duurzame optie bij Kompan 

Circulaire marktplaats

Bij het circulair maken van de speelterreinen proberen we dus zoveel mogelijk onderdelen van de oude speelterreinen te gebruiken. Kunnen we bepaalde onderdelen niet gebruiken, maar zijn ze nog wel in goede staat, dan plaatsen we ze op de circulaire marktplaats. Hierop zijn herbruikbare onderdelen makkelijker vindbaar. Zo ontstaat de mogelijkheid om deze onderdelen later weer in te zetten, of om ze onderling uit te wisselen. Dit voorkomt onnodige verspilling. 

Uitdagende speelomgeving

 

Circulariteit is een belangrijk streven van gemeente Almere, maar bij de speelplaatsen gaat het uiteindelijk om de kinderen die er spelen. Zij moeten een leuke en uitdagende speelruimte hebben waar ze zich fysiek en mentaal kunnen ontwikkelen. Naast bestaande en hergebruikte elementen, gebruiken we hiervoor ook natuurlijke elementen. Een wilgentenenhut, een speelheuvel of een klimboom, bijvoorbeeld. 

 

De eerste circulaire speelterreinen hebben we vorig jaar opgeleverd. Kinderen vermaken zich er, en voor volwassenen is het vaak een hele eye-opener. Ze zien hoe het óók kan: je kunt een mooie speelplek maken met wat er al is, zonder per definitie nieuwe speeltoestellen te laten produceren.  

Inzet Nematoden (kleine aaltjes) tegen de eikenprocessierups
Eikenprocessierupsspecialist aan het werk.
Omhoog