Gerealiseerde speelomgeving

Speelplekken op Kempense Heuvelrug

De natuur biedt van zichzelf al veel vermaak voor kinderen. Het uitgangspunt bij Donker Groep is altijd: gebruik en versterk deze natuurlijke elementen zoveel mogelijk, en vul ze aan met extra speelaanleidingen. Op deze manier creëren wij een prikkelende én natuurvriendelijke speelomgeving. Twee speelplekken op de Kempense Heuvelrug zijn hier het voorbeeld van.

 

De Kempense Heuvelrug is oeroud en heeft typische kenmerken. De vraag aan ons was om dit zichtbaar te maken op de twee speelplekken. Daarnaast moesten de speelplekken uitnodigen om een tijdje door te brengen alvorens een gezelschap de wandelroute door het bos vervolgt. Het resultaat zijn twee prikkelende speelomgevingen waar bezoekers op speelse en educatieve manier van informatie worden voorzien. Elke speelplek heeft een eigen thema: ‘Spelen in de ijzertijd’ en ‘Natuurschatten’.


Unieke speelplekken

Door gebruik te maken van wat een omgeving te bieden heeft, maken we unieke speelplekken. De speelplek met het thema ‘Spelen in de ijzertijd’ verwijst bijvoorbeeld naar het sterke vermoeden dat op deze plek een boerderij stond in de ijzertijd. De mensen van toen waren jagers, en dus volop in beweging. Dit alles hebben we laten terugkomen in de speelaanleidingen.

Op zoek naar een prikkelende speelomgevingen voor kinderen?

In een prikkelende omgeving met de juiste speelaanleidingen leren kinderen onbewust veel vaardigheden. Deze cognitieve, motorische, sociale, fysieke en emotionele vaardigheden zijn belangrijk voor hun ontwikkeling. Met onze specifieke kennis op dit gebied binnen Donker Design adviseren we u hierin graag.

Klimmen en klauteren

We hebben voor deze speelplaats een frame gebouwd in de vorm van een boerderij uit de ijzertijd. Het heeft een klimmuur, trap en een net. Bij deze ijzertijdboerderij begint een speelspoor. Daar hebben we geprobeerd om op een speelse wijze te laten zien hoe kinderen vroeger met de volwassenen mee gingen op jacht.


Ze sprongen van boomstronk naar boomstronk, of balanceerden over een boomstam. Dat kunnen de kinderen van nu ook doen op deze speelplek. Het speelspoor eindigt bij een doolhof van takkenrillen. Al deze activiteiten zijn leuk, en goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen.

 

Spelenderwijs leren

We creëren altijd een speelplek met een educatief gehalte. Langs de speelroute staan her en der ‘prehistorische’ potten. Op deze potten staan afbeeldingen van dieren, en de sporen die zij al lopend achterlaten. Aan het eind van de route, bij het doolhof van takkenrillen, staat een groot bord met daarop diezelfde dieren. Daar mogen kinderen als beloning hun goede geheugen testen: weten ze nog bij welk dier welke pootafdruk hoort?

 

Spelenderwijs leren is tevens van toepassing bij het thema ‘Natuurschatten’. Hier ontdekken kinderen welke sporen je lang geleden kon vinden in het bos, en welke sporen er nu te vinden zijn. In de open zandvlakte kunnen kinderen “archeologische opgravingen” verrichten: onder het zand liggen betonblokken met afbeeldingen van prehistorische planten, dieren en voorwerpen. Een spannende en wederom educatieve speelplek.

Kinderen kunnen “archeologische opgravingen” verrichten
Informatieborden zitten verstopt in schatkisten
Takkenrillen zijn perfecte schuil- en nestelplekken
Speelplek met een educatief gehalte
Gebruikte boomstammen uit de directe natuur

Oog voor natuur

Er is op deze speelplek eveneens een afbouwhut met tuin te vinden. In de tuin staat een kast. Het idee is dat kinderen tijdens de wandeling door het bos natuurschatten verzamelen, zoals steentjes, uilenballen en blaadjes, die ze vervolgens in deze kast achterlaten. Zo ontstaat iets wat voor alle bezoekers leuk is: een overzicht van wat zoal te vinden is in dit bos. Kinderen krijgen daarnaast nog meer oog voor de natuur.

 

Aan dit laatste dragen de verschillende schatkisten ook bij. Hierin zitten informatieborden die vertellen over de verschillende bomen die in het bos staan, en wat voor soort vruchten in het bos te vinden zijn. Het is mogelijk om per jaargetijde de panelen te vervangen, zodat bezoekers kunnen zien wat de eigenschappen van het bos per seizoen zijn.


Natuurlijk spelen

Kinderen kunnen op de twee nieuwe speelplekken dus van alles onderzoeken, beleven, creëren en ontdekken. Dat is waar we altijd naar streven: speelomgevingen realiseren die aansluiten bij het natuurlijk speelgedrag van kinderen. Voor ouders, grootouders en andere volwassenen zijn de speelplekken fijn om even rustig te genieten in de natuur. Zo is het op de speelplek met als thema ‘Natuurschatten’ mogelijk om te picknicken aan een groot eikenblad waar boomstammen omheen staan.

Duurzaam en circulair
Een ander belangrijk uitgangspunt bij Donker Groep is om zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken en zo bij te dragen aan een ‘groene’ toekomst. We hebben voor deze speelplekken boomstammen uit de directe natuur gebruikt, plus Europees hardhout dat FSC gekeurd is.

 

Alles is verder zo ontworpen dat de natuur onbelast en ongemoeid haar gang kan blijven gaan. De speelplek biedt zelfs ruimte voor dieren; de genoemde takkenrillen zijn perfecte schuil- en nestelplekken.

 

Door het duurzame karakter en de prikkelende speelaanleidingen zijn we erin geslaagd om twee geslaagde speelplekken op te leveren in de Belgische Kempen.

Schuil- en nestelplekken voor dieren
Speeltoestellen zijn gemaakt van Europees hardhout dat FSC gekeurd is

Gerelateerde projecten

Hester Walda

Hester vertelt u er graag meer over

Hester Walda
Adviseur Spelen

0515 41 73 25
Omhoog