Het is een enorme metamorfose: van grijze speelplaats naar een levendig en kleurrijk plein. Basisschool Leeve in Roermond wilde meer groen. Een kolfje naar de hand van Donker Groep, die tekende voor het ontwerp. In juni 2019 vond de officiële opening plaats van Stoere Stammen: een natuurlijk, groen schoolplein met een heuse speelheuvel.
Interesse in een groen schoolplein?
Zoals veel schoolpleinen was ook het plein van Basisschool Leeve vrij traditioneel. “Een betegeld plein is voor kinderen niet zo uitdagend en aantrekkelijk”, vertelt schooldirecteur Blanche Teuwen. “Zowel ouders als het schoolteam vonden dat dat wel beter kon. Onze voorkeur ging uit naar een uitnodigende speelplek, waar kinderen de natuur beleven. Daarnaast wilden we graag een schoolplein met kansen voor educatie.”
Het was de aanzet van het project Stoere Stammen, een initiatief van de ouderraad van de school. Bij het project werden ouders, kinderen en het team nauw betrokken. “Iedereen kwam met enthousiaste ideeën. De kinderen wilden graag een hut en een tunnel. Dat laatste betekende dat er een verhoging op het plein moest komen. Veel budget was er niet, maar we zamelden geld in en vroegen subsidies aan.” De school legde de ideeën voor aan Donker Groep. “Donker leek ons geschikt voor de uitvoering, omdat het bedrijf ervaring heeft met groene speelpleinen.”
De aantrekkingskracht van groene schoolpleinen is groot. En terecht: de voordelen van een groen schoolplein zijn talrijk, zowel voor de kinderen als voor de buurt. Ben je benieuwd naar deze voordelen? Download dan onze Whitepaper! Hierin vertellen wij daadwerkelijk alles over groene schoolpleinen.
“De presentatie van de school was inspirerend, ik had gelijk zin om ermee aan de slag te gaan”, vertelt Annemieke Steenaert, ontwerper bij Donker Design. Annemieke maakte samen met haar collega een ontwerp. Donker Groen voerde het idee uit. “Het voetbalveldje is gebleven en dat geldt ook voor de bestaande speeltoestellen. We plaatsten natuurlijke afscheidingen van houten stammen – een verwijzing naar ‘Stoere Stammen’ – in verschillende hoogtes.” Ook werden er houten moestuinbakken geplaatst, voor elke groep één. Teun, een oud-leerling, schonk een esdoorn die hij thuis van jongs af aan eigenhandig had opgekweekt. De ‘Teunboom’ kreeg uiteraard een mooi plekje.
De blikvanger van het plein is de grillig gevormde speelheuvel van zo’n 1.20 meter hoog. De heuvel werd beplant met onder andere lavendel, siergrassen, vlierbes, vlinderstruik, hazelaar en zonnehoed. Deze planten trekken vogels, vlinders en andere insecten aan; goed voor de biodiversiteit! Op de heuvel is een insectenhotel geplaatst en onderaan de heuvel is een buitenlokaal gecreëerd. Annemieke: “Op school noemen ze het de ‘arena’. We maakten het buitenlokaal van vrijgekomen tegels uit het schoolplein. Het is een fijne plek om iets te eten of te drinken.”
In het ontwerp van het plein komen de waarden en functies terug die de school belangrijk vindt: spelen, bewegen, natuurbeleving en educatie. Zo nodigt de heuvel uit tot avontuurlijk ontdekken en spelen. Onderin ligt een dubbele rioolbuis om doorheen te kruipen. Je kunt langs vier verschillende opgangen van speelse stammen en tegelranden naar de top klauteren. Blanche: “We zien de kinderen nu anders spelen, dynamischer. Ze rennen de heuvel op en verstoppen zich in de tunnel. Spelletjes worden zo een stuk interessanter.” Bovenop de heuvel staat een prieel met een afdak. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het plein. Kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten en samen chillen.
Op en om de heuvel staat het beleven van de natuur centraal. De beplanting op de heuvel prikkelt alle zintuigen. Kinderen ruiken al spelend de geurige lavendel en munt, ze kunnen de zachte pluimen van het lampepoetsersgras voelen en eetbare bessen proeven. “De beplanting op de heuvel is het hele jaar interessant”, licht Annemieke toe. “In het voorjaar lopen de planten groen uit, in de zomer bloeien ze volop, in het najaar krijgen ze herfstkleuren en in de winter geven de uitgebloeide planten een fraai silhouet. Zo beleven kinderen de natuur het hele jaar rond.” Ook het werken in de moestuintjes biedt natuurbeleving. “De kinderen zien zelf hoe gewassen als tomaten en aardbeien groeien. En dat die afhankelijk zijn van bestuiving.”
Ook de educatieve waarde van het schoolplein is groot. “Onze school staat voor onderwijs voor de rest van je leven”, zegt Blanche. “We werken met thema’s die we breed uitdiepen en nu kunnen we ook het schoolplein bij ons onderwijs betrekken. Soms al heel simpel, bijvoorbeeld door in de onderbouw blaadjes van planten te gebruiken om reliëf te tekenen. Een thema als voeding koppelen we aan een moestuinproject buiten. De ouderraad heeft zelfs voor een verrijdbare keuken gezorgd. Zo kunnen de kinderen ervarend leren.”
Wil je met een adviseur van Donker Spelen brainstormen over de mogelijkheden van een Groen Schoolplein? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder je gegevens achter!