Project Funenpark 22

Speelparadijs

Funenpark, Amsterdam

  • Uniek ontworpen speeltuin
  • Duurzaam en circulair
  • Intensief samenwerkend projectteam
Project Funenpark - Een speelparadijs met uitdaging

Een uniek speelparadijs in het centrum van Amsterdam

De aanleg van de speciaal voor het Amsterdamse Funenpark ontworpen speeltuin was voor Donker Spelen met al haar ervaring een bijzonder project. Donker Spelen sloot al in een vroegtijdig stadium aan om het ontwerp van architect Bram Breedveld van Landlab te realiseren. 

Interesse in een openbare speeltuin in jouw buurt?

Niets in het speelparadijs is standaard

Het is de kers op de taart voor het Funenpark, in het Oostelijk Havengebied in het centrum van Amsterdam: de openbare speeltuin en het daaraan verbonden schoolplein. Architect Bram Breedveld ontwierp het speciaal voor de wijk, in lijn met de door hem ontworpen architectonische elementen van Funenpark.

Niets in het speelparadijs is standaard of komt uit een catalogus. Donker Spelen bleek de enige partij die de realisatie van het project aandurfde door de verschillende expertises die het in huis heeft. Calculatie, werkvoorbereiding, projectleiding, uitvoering en projectmanagement vormde een goed geolied projectteam om te klus te klaren. 

Bij de aanbesteding van het project was namelijk slechts 30 procent uitgedacht. De aanleg van de speeltuin was daardoor ‘inhoudelijk zeer uitdagend’, vertelt projectmanager Kees-Willem Koopmans van Donker Spelen. Met de uitgebreide beschikbare kennis en haar grote netwerk van leveranciers en partners slaagde het team van Donker er in om het plan verder uit te werken. Het is maatwerk, zoals Donker dat op veel meer plekken doet.

‘We draaien onze hand niet om voor ingewikkelde projecten’, aldus Koopmans. Bij zo’n vroege instap in een traject, zoals bij het Funenpark, ligt Donkers expertise. Wanneer er nog veel uitgedacht moet worden. Bovendien is de Gemeente Amsterdam een belangrijke opdrachtgever voor Donker, waar het bedrijf graag voor werkt. ‘Die willen we bedienen door net zo lang te zoeken tot we een oplossing hebben.’

Eigenlijk is het hele speelparadijs bijzonder. De speeltoestellen in zeevaardersthema liggen op verschillende eilanden. Ze zijn speciaal voor het Funenpark ontworpen en ontwikkeld. Een kistenkasteel van een meter of 7 hoog, bijvoorbeeld, en een kraaiennest. Een ingewikkelde zaak, omdat alle toestellen wel aan de Nederlandse veiligheidseisen moeten voldoen. 

 

Project Funenpark - De speeltoestellen in zeevaardersthema liggen op verschillende eilanden.
Project Funenpark - Een speciaal voor het Funenpark ontworpen en ontwikkeld kistenkasteel van 7 meter hoog.
Project Funenpark - Niets in het speelparadijs is standaard.
Project Funenpark - Een inventief ontwerp met circulaire oplossingen
Project Funenpark - We zijn nu zover dat we de vloer die nu in Funenpark ligt in de toekomst kunnen innemen en verwerken tot nieuw basismateriaal.
Project Funenpark - Speciaal ontwikkelde speeltoestellen voor het Funenpark.
Project Funenpark - Oude rubbervloeren kunnen na bewerking dienen als ondervloer.

Een inventief ontwerp met circulaire oplossingen

Naast de innovatieve speeltoestellen paste Donker Groen nog een innovatie toe. De looppaden van de speeltuin zijn gemaakt van rubber, omdat daarmee water het best kan worden nagebootst. Donker Groen ontwikkelde een eigen methode waardoor het grotendeels hergebruikt kan worden en dus circulair is. Oude rubbervloeren kunnen na bewerking dienen als ondervloer, vertelt Donkers werkvoorbereider valondergronden, Gerben van Esterik.

Een toplaag slijt natuurlijk door gebruik. ‘We zijn nu zover dat we de vloer die nu in Funenpark ligt in de toekomst kunnen innemen en verwerken tot nieuw basismateriaal.’ Daardoor is - behalve een nieuwe toplaag - geen aanvoer van nieuw materiaal nodig. Er wordt niets vernietigd of weggegooid, want alle rubber dat overblijft wordt opgeslagen. Geen rubber in de verbrandingsovens, dus.

Bijzondere samenwerking

De samenwerking voor de aanleg van de speeltuin in het Funenpark is met recht een hele speciale, vertelt projectmanager Koopmans. Zo deed Donker een beroep op een zelfgezochte civiele partij voor het aanleg van het beton. Ook vond het een passende leverancier die samen met een producent uit Duitsland de bijzondere speeltoestellen kon maken. Dat is de kracht van een uitgebreid netwerk.

 

De samenwerking tussen alle leveranciers, partners als Witteveen+Bos, de Gemeente Amsterdam, bewoners van de wijk en de gebruikers van de speeltuin (de naastgelegen school en een kinderdagverblijf) liep ‘vanaf dag 1 echt als een trein’, vertelt projectleider Tjark Nelissen van Donker. Dat vergde goed management van communicatie tussen meerdere stakeholders en Donker. Een intensieve, geslaagde opdracht.

 

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker Spelen brainstormen over de mogelijkheden van een Groen Schoolplein? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder je gegevens achter!

 

Project Funenpark - Speciaal ontwikkelde speeltoestellen voor het Funenpark.
Project Funenpark - Kraaiennest speciaal ontwikkeld en ontworpen voor dit project
Omhoog