Project SKSG Hummelhuis 12

Hummelhuis, Groningen

  • Groene ontdektuin voor kleine kinderen
  • Vertaling pedagogische uitgangspunten

'Een groen paradijs voor kinderen'

Project Hummelhuis - Kinderen ontdekken de tuin

Inrichting groene ontdektuin

Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) vroeg ons voor het Hummelhuis een buitentuin in te richten. In deze locatie middenin het stadcentrum, worden alleen de hummeltjes opgevangen van nul tot vier jaar oud. Ouders die voor het Hummelhuis kiezen, doen dat bewust vanwege de pedagogische uitgangspunten met ontdekkend leren en verantwoorde, gezonde voeding als speerpunten.  

Het ontwerp

De tuin van het Hummelhuis is volledig ommuurd door de omliggende bebouwing. Hierdoor voelt de tuin bij betreding gelijk als een heerlijke, groene oase. Het pedagogische uitgangspunt, ontdekkend leren, komt in het ontwerp van Donker Design op verschillende manieren tot uiting. Allereerst zijn de gebieden voor de verschillende leeftijdsgroepen functioneel ingedeeld en niet begrensd, zodat de kinderen naarmate ze ouder worden, vrij en steeds zelfstandiger de tuin kunnen ontdekken. Dichtbij de entree zijn de babyhoek en de rustige zandspeelplek met houten speel-buitenkeuken en picknickset gesitueerd. De klim- en klauterplek is wat verderop geplaatst en de ‘voelmuur’ ook. Deze muur is voorzien van plastic buizen en waterelementen, die de tastzin prikkelen. De drie- en vierjarigen kunnen nog verder op ontdekkingstocht gaan door op het blote voetenpad of op het ontdekkingspad met hun driewielertjes onder een wilgentunneltje door en over een heuveltje te gaan.

Zintuigen als leidraad voor ontwerp

Met de beplanting hebben we gelet op de seizoensbeleving, de zintuigen en de connectie met insecten. De wilgen in het tunneltje lopen in het voorjaar uit met hun katjes. De bloeiende planten verspreiden een heerlijke geur en de vlinderstruiken en het insectenhotel trekken vlinders en andere insecten aan. De bosjes waarin de kleintjes kunnen spelen zijn niet giftig en bestendig (kinderen zijn ‘natuurlijke snoeiers’). In de tuin staan fruitbomen, zodat de kinderen zien waar het eten vandaan komt.

 

 

Project Hummelhuis - Kinderen inspecteren bijenhotel
Project Hummelhuis - Overzicht
Project Hummelhuis - Klimmen en klauteren
Project Hummelhuis - Jongetje gaat op onderzoek uit
Project Hummelhuis - Voelmuur

Overdekte zandbak

Katten maken graag een sanitaire stop in zandbakken. Vaak wordt dit opgelost door de zandbak af te dekken, maar omdat er in dit stadsdeel van Groningen enorm veel katten wonen, hebben we een traliewerk met dak rondom de zandbak en speel-buitenkeuken geplaatst. Zodoende spelen de kinderen in de buitenlucht met schoon zand. De houten buitenkeuken is duurzaam gemaakt van restmaterialen.

Project Hummelhuis - Meisje speelt bij een overdekte zandbak
Project Hummelhuis - Kinderen spelen dankzij een overdekte zandbak met schoon zand

Soepel projectverloop

Omdat Donker het groenonderhoud voor SKSG verzorgt, verliep het project soepel. Onze medewerkers kenden de klant, de kindvisie en locatie al heel goed. Hierdoor konden ze gemakkelijk toewerken naar het beeld dat SKSG voor ogen had.

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 0515 41 73 25

 

Omhoog