Project Superspeelspoor 13

Superspeelspoor, Maarssen

  • Natuurlijke en avontuurlijke speelaanleidingen
  • Bewoner- en kinderparticipatie

'Die heuvel daar, heb ik bedacht'

Project Superspeelspoor - Natuurlijke veerpont

Ontwikkeling speelplan

De gemeente Maarssen vroeg ons om een speelplan te ontwikkelen voor een bestaand park met daarin uitdagende en natuurlijke speelvoorzieningen voor drie leeftijdsgroepen. Dit speelplan moet tot stand worden gebracht in samenspraak met de buurt.

Participatie sleutel tot succes

We nodigden kinderen via vier omliggende basisscholen uit om naar het milieu-educatieve centrum te komen om mee te denken over hoe ze willen spelen in het park. Het idee is om drie speelsporen te maken voor de drie leeftijdsgroepen: een egelspoor voor de kleinsten, een kikkerspoor voor 6 tot 12 en een eendenspoor voor 12 tot 99.

 

De opkomst van de kinderen en hun ouders was daarbij groot. Als een van de moeders een idee voor een grote modderpoel ziet, zegt ze tegen haar zoon: ‘Dit wil jij niet hoor’. Daarop vragen wij de ouders vriendelijk om even weg te gaan, zodat wij rustig met de kinderen kunnen tekenen en brainstormen.

 

Omwonenden en ouders informeren we tijdens een bewonersavond over de positieve effecten van natuurlijk spelen dankzij: uitdagingen aangaan, grenzen verleggen, het verbeteren van de motoriek en het opdoen van sociale vaardigheden.

Ontwerp

De waterplas en de glooiingen in het park vormen de uitgangspunten voor het ontwerp. Op het Egelspoor komen de allerkleinsten samen met begeleiders en buggy’s spelenderwijs in beweging. Ze beklimmen een heuvel en rollen of glijden er vanaf, ze stampen op de Stekelbrug en verstoppen zich achter egelstekels of tussen het hoge gras. Het Kikkerspoor is voor degenen die goed kunnen springen op het boomkikkerpad en niet bang zijn voor water. Netbruggen, een trekvlot en plankier verleiden om het water over te steken.

 

De oudste kinderen volgen het Eendenspoor met veel hoge klimmogelijkheden, want de kabelbaan lonkt. Het oversteken van de Eendenpoel lijkt makkelijker dan het is en dit tafereel is goed te bekijken vanaf de ‘kletskeien’. Vanuit de woonwijken worden kinderen met de markeringen van gekleurde dierenpootjes uitgenodigd om de speelsporen te volgen.

 

 

Project Superspeelspoor - Meisje aan het vissen
Project Superspeelspoor - Kinderen steken over
Project Superspeelspoor - Kinderen gebruiken de touwbrug
Project Superspeelspoor - Kinderen gaan op ontdekkingstocht
Project Superspeelspoor - Natuurlijke speelaanleiding

'Zowel mijn jongste als oudste spelen hier heerlijk'

 

Duurzaam in meerdere opzichten

Natuurlijk spelen is duurzaam in alle opzichten. Zo maken we gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen. De speelaanleidingen vervelen niet omdat kinderen zelf nieuwe spelinvullingen kunnen verzinnen. Vanwege de afwisselende speelsporen voor verschillende leeftijdsgroepen, groeit het speelterrein mee met het ouder wordende kind.  

Project Superspeelspoor - Meisje gaat glimlachend van de glijbaan
Project Superspeelspoor - Jongen fietsend over een loopbrug

Terugkoppeling

Meerdere ideeën van de kinderen worden opgenomen in het ontwerp. Uiteraard met de nodige praktische en veiligheidstechnische uitwerkingen. In de terugkoppeling die we organiseren laten we de kinderen zien hoe we dit hebben vertaald. Zo tonen we de tekening van de heuvel met de egelstekels waarachter ze verstoppertje kunnen spelen. De kinderen zijn hartstikke enthousiast.

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 0515 41 73 25

 

Omhoog