Belevenissenbos, Lelystad

Project Belevenissenbos - Donker Design - Avontuurlijk spelen in het Belevenissenbos
Project Belevenissenbos - Donker Design - Ieder gebied kreeg eigen leeftijdsgebonden speeluitdagingen
Project Belevenissenbos - Donker Design - Evenwicht bewaren
Project Belevenissenbos - Donker Design - Klim- en klauterstellage in gebruik
Project Belevenissenbos - Donker Design - Avontuurlijk spelen in het bos van Staatsbosbeheer

OPDRACHTGEVER

Belevenissenbos

LOCATIE

Lelystad

JAAR

2010

ONTWERP

Donker Design

Avontuurlijk spelen in het belevenissenbos

Scouting Lelystad wilde voor de kinderen uit de buurt meer mogelijkheden voor avontuurlijk spelen creëren in het bos van Staatsbosbeheer.

 

Donker Design verzorgde het ontwerp en deelde het speelbos in verschillende deelgebieden in. Ieder gebied kreeg een eigen sfeer en leeftijdsgebonden speeluitdagingen. Als thema is uitgegaan van de unieke ligging van dit park…in de prehistorie: de voormalige bodem van de Zuiderzee.

Sommige vrijgekomen bomen uit het bos werden omgevormd tot  speelaanleidingen met veel uitdagende en natuurlijk klim- en klauterstellages en speelaanleidingen.

 

Bijzonder ontwerpelement ontstond door het gecombineerde gebruik van levende en dode bomen in de speelaanleiding waardoor het parcours in hoogte en beleving een unieke beleving vormt. Vanuit de thematiek van de vroegere Zuiderzee is er een scheepskerkhof gesitueerd, met een oude, houten boot om op te spelen. Overtollige grond vanuit het gemeentedepot is aangewend om het terrein te accidenteren. Met dierenbotten, vrij gekomen uit de Oostvaardersplassen, ontwierpen we een knekelberg voor de schatgravers. In het bos hangen touwschommels en er zijn tokkelbanen. Vanuti onze visie vinden wij het belangrijk dat kinderen ook hun eigen fantasie zoveel mogelijk kunnen gebruiken en we vooral hier gelegenheid voor geven. Vanuit die optiek zijn in het ontwerp plekken opgenomen met los hout en takken. Hiermee kunnen de kinderen (en ouders)  hutten  of andere bouwwerken maken.

 

Alle voorzieningen zijn duurzaam ontworpen en uiteindelijk gerealiseerd met vrijkomend hout uit het bos.

 

Het Belevenissenbos is een zodanig groot succes, dat het inmiddels flink is uitgebreid. Tegenwoordig crossen de kinderen er ook rond op de bmx- en mountainbikeroutes, er is een stormbaan gekomen en er wordt gesurvivald. Daarnaast zijn er twee geocaching-routes gemaakt (schatgraven met gps).

 

Gerelateerde projecten

TUINPAD VAN MIJN VADER

Omhoog