In Nederland zijn er maar liefst 27 Gezonde Buurten te vinden, waarvan er momenteel nog dertien volop in ontwikkeling zijn. Maar daar houdt het niet op! In 2027 worden er nog eens negen gloednieuwe buurten geselecteerd. Samen met Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG zetten we ons in om deze buurten om te toveren tot groene oases van samenhorigheid. Hier staat één ding centraal: de creatieve speelplekken voor kinderen, ontmoetingsmogelijkheden voor buurtbewoners en ruimte voor ontspanning
Wonen in een groene openbare ruimte betekent rust, natuur en gezelligheid. Kinderen kunnen er naar hartenlust buitenspelen en buurtgenoten ontmoeten elkaar. Voor een praatje, een buurtbarbecue of – wie weet – gezamenlijke ochtendgymnastiek.
In een Gezonde Buurt is plek voor jong en oud. Ruimte waar de kleintjes kunnen spelen, bankjes waar ouderen gezellig met elkaar kunnen praten en bijvoorbeeld een spannende fietscrossbaan voor de wat grotere kinderen. Sommige mensen willen graag een kruidentuin, waar iedereen mag komen plukken. In een Gezonde Buurt is ruimte voor diversiteit en uiteenlopende ideeën. Zo kan iedereen in alle vrijheid genieten van het leven in de buurt.
In een Gezonde Buurt speelt groen de hoofdrol. Groen biedt bewoners de mogelijkheid naar buiten te gaan, te ontspannen en te genieten van een natuurlijke omgeving. Bovendien stimuleert de aanwezigheid van groen de sociale interactie en onderlinge verbondenheid. En dat versterkt de gemeenschap.
Bekijk hieronder een greep uit onze Gezonde Buurten projecten waar wij trots op zijn!
Om Gezonde Buurten te kunnen realiseren, hebben we de overheid hard nodig. Met beleidsmaatregelen en investeringen kunnen zij ervoor zorgen dat alle bewoners toegang hebben tot een gezonde leefomgeving. Bijvoorbeeld door groene ruimtes op te nemen in ruimtelijke plannen, het faciliteren van gezondheidsdiensten in de buurt en het stimuleren van duurzaam transport. Bovendien kunnen overheden samenwerken met gemeenschappen en belanghebbenden om de behoeften van de bewoners beter te begrijpen en ervoor te zorgen dat hun stem wordt gehoord.
Je kunt ons ook inschakelen voor:
Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over Gezonde Buurten? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.
VIND HIERONDER HET ANTWOORD OP VEEL VAN JOUW VRAGEN
Hoe kan de overheid bijdragen aan het creëren van Gezonde Buurten?
Gemeenten kunnen zorgen voor een goede en veilige ruimte door financiële ondersteuning en door samen met de buurt zorg te dragen voor beheer en onderhoud.
Waar in Nederland zijn Gezonde Buurten opgestart?
We hebben 27 Gezonde Buurten opgestart. 14 hiervan zijn inmiddels in gebruik genomen, 13 zijn nog in ontwikkeling. Bekijk de locaties hier.