Project Lochal 6

LocHal, Tilburg

  • Ontwerp en realisatie bijzondere interieurbeplanting
  • Meerdere malen onderscheiden
  • Specialistisch onderhoud op hoogte

'Het hout van de bakken en de grote, groene planten geven zóveel sfeer' 

Project LocHal - De dragers maken een spectaculaire en circulaire invulling van de interieurbeplanting mogelijk

Circulaire ambities LocHal Tilburg

In de oude, grote hal waar vroeger de locomotieven voor het spoor in Tilburg gerangeerd werden, zou getransformeerd worden tot een moderne bibliotheek. Deze nieuwe bibliotheek moest de sociale cohesie in Tilburg stimuleren. Naast een mooie plek om boeken te lenen, te verblijven en koffie te drinken, zouden er ook flexplekken voor zzp’ers en studenten worden ingericht. Verder zou de LocHal plaats bieden aan debat en kunst. Voor de inrichting van de interieurbeplanting werd een partij gezocht die deze bijzondere station-traverse op passende wijze van groen kon voorzien. Op basis van een meervoudige uitvraag werd Donker Design in samenwerking met Donker Interieur gekozen als partner.

 

Bijzondere mogelijkheden

De LocHal is een groot en hoog vertrek met daarin opengewerkte, ijzeren staanders. Deze oude, dragende constructie is vanwege de oorspronkelijke functie bijzonder sterk: de grote dragers zijn gemaakt om de zware, ijzeren locomotieven te torsen. Nadat onze ontwerpers en calculators de draagkracht secuur hadden  onderzocht, werd duidelijk dat de dragers een spectaculaire en circulaire invulling van de interieurbeplanting mogelijk maakten.

Het circulaire ontwerp

Op de open eerste en tweede etage van de ijzeren dragers hebben wij enorme plantenbakken geplaatst. Het ontwerp van de bakken is geïnspireerd op de oude treinwagons die werden gebruikt voor vervoer van grind en kolen. De bakken zijn gemaakt van de oude, houten bielzen van spoorlijnen in Europa. Mocht LocHal in de toekomst kiezen voor een nieuw interieur, dan kan het bielzen-hout een andere toepassing krijgen in bijvoorbeeld meubels. De beplanting bestaat voor zover het aanbod dat toeliet uit biologische en in Nederland gekweekte tropische planten. Het robuuste hout van de bakken, dat vroeger de rails op goede afstand van elkaar hield voor de treinen, geeft samen met de grote bomen en planten op ongeveer tien en zestien meter hoogte, een indrukwekkende en rustgevende sfeer aan LocHal.

 

De plaatsing

De ijzeren staanders waren te smal om de plantenbakken veilig op te stellen. Daarom werden er sterke vlonders met een dragende, ijzeren constructie tussen de staanders geplaatst. Hiermee creëerden we de ruimte die nodig was voor zowel de bakken als onze plantverzorgers. Het maken, vervoeren en plaatsen van de vlonders en plantenbakken was specialistisch werk waaraan veel rekenwerk en coördinatie met allerlei partijen vooraf ging. Nadat de bakken waren gemaakt door timmermannen van Rijksen in Maurik, moesten ze met speciaal transport richting Tilburg komen. In LocHal tilde een kraan de bakken en grote bomen voorzichtig op de open etages, waar onze plantverzorgers zich erover ontfermden. De uitlevering verliep vlekkenloos.

Project LocHal - Specialistisch onderhoud op hoogte
Project LocHal - Meerdere malen onderscheiden
Project LocHal - Groene ruimtebeleving

'De hoogte maakt het ontwerp spectaculair'

Veilig onderhoud

Onze speciaal opgeleide plantverzorgers lijken wel wat op bergbeklimmers als ze in LocHal aan het werk gaan. Ze trekken een harnas aan en zekeren zich aan de veiligheidslijnen. Al hun gereedschap, zoals snoeischaren, is met veiligheidskoorden aan hun kleding bevestigd zodat het niet naar beneden kan vallen. Het aanbrengen van de veiligheidslijnen is een van de maatregelen die wij in overleg met onze interne afdeling KAM (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu) hebben getroffen om de veiligheid van de medewerkers, het publiek en onze plantverzorgers in LocHal te borgen.

Prijzen en nominaties

LocHal is al meerdere malen onderscheiden. Zo won het pand zowel de publieksprijs als in de categorie ‘Leefbaarheid en Sociale Cohesie’ van het prestigieuze ‘Beste gebouw van het jaar’. De International Federation of Library Associations (IFLA) nomineerde LocHal samen met nog drie andere bibliotheken in Finland, Australië en Nieuw-Zeeland als beste bibliotheek ter wereld.

Gerelateerd aan dit project

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 0515 41 73 25

 

Omhoog