Groen maakt gelukkig

Duurzaamste hovenier 2024

Als winnaar van de verkiezing Duurzaamste Hovenier van Nederland van het gerenommeerde vakblad Tuin+Landschap mag Donker Groep zich in 2024 een jaar lang de duurzaamste hovenier van Nederland noemen.

Deze prijs is een bevestiging van de koers die we als Donker Groep al een aantal jaren voeren, en waar we iedere dag weer mee bezig zijn. Wij willen mens en natuur met elkaar verbinden, door het realiseren van inspirerende, gezonde en circulaire leefomgeving. En dat vraagt kennis, expertise, maar vooral een dikke portie lef waarvoor we nu zijn beloond.

Onze duurzaamheids strategie

Met onze groene inrichting bieden wij dé oplossing voor een gezonde leefomgeving, het herstellen van biodiversiteit en omgaan met klimaatverandering. En natuurlijk doen we dat zoveel mogelijk circulair zonder uitstoot, want zo werkt de natuur ook. En door goed voor onze mensen te zorgen. Om onze missie te verwezenlijken richten wij ons op deze strategische pijlers: natuurinclusief, klimaatadaptief, groen is gezond, sociaal inclusief, CO2 neutraal en circulair.

Onze impact in cijfers 2022

Gericht op 2035 - met onze strategische pijlers in het achterhoofd - staan wij nooit stil. In 2022 zetten wij waardevolle stappen voor onze circulaire en CO₂ neutrale ambities. Ook onze positie als groene gids hebben we versterkt. In de video hiernaast worden de resultaten van onze duurzaamheidsdoelen in 2022 inzichtelijk gemaakt.

Onze duurzame en circulaire projecten

Het hebben van een scherpe missie, visie en strategie is belangrijk, maar deze tellen alleen als ze daadwerkelijk uitgevoerd worden. Voor ons bevindt deze bewijslast zich in de projecten die we verwezenlijken. Dit is hét moment waar wij impact kunnen maken. Hier vertalen we de uitdagingen voor het herstellen van biodiversiteit, wateroverlast, hittestress naar tastbare oplossingen zoals hieronder in een paar van onze icoon projecten. 

Circulaire daktuin voor ABN AMRO in Amsterdam

Circl, Amsterdam

De eerste (én meervoudig award winnende) circulaire daktuin van Europa.

Klimaatadaptief plein in het centrum van Eindhoven

Clausplein, Eindhoven

Een klimaatadaptief plein die inspeelt op de lokale ecologie.

Natuurinclusief winkelcentrum in Maarssen

Bisonspoor, Maarssen

Een optimale binnenruimtebeleving voor een groen winkelcentrum.

Iedereen is van waarde

Groen verbindt ook doordat wij als werkgever inclusiviteit en diversiteit een belangrijke waarde vinden. We bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk en geven ze de mogelijkheid om hun talent te benutten. Maar ook vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in het groen en willen we stimuleren met ons mee te werken. We bieden ruimte aan nieuwkomers, zij-instromers en leren hen het vak. 

Wij borduren niet verder op bestaande systemen

Wateroverlast, hittestress, CO₂ uitstoot, daling van de biodiversiteit - veel van deze problemen komen samen in onze buitenruimte. Dit zijn vraagstukken waar wij ons verantwoordelijk voor voelen. Wij borduren niet verder op bestaande systemen, maar kijken samen met onze opdrachtgevers en een netwerk van specialisten opnieuw naar elke situatie. Ook hier is ons speerpunt het verbinden van de natuur én mens. 

Alle beetjes helpen

Donker Groep bestaat uit ruim 850 individuen. Met allemaal hun eigen expertise en vaardigheden. Wij geloven dat iedereen vanuit zijn eigen expertise kan bijdragen aan de duurzame koers waar we als bedrijf voor staan. De één pakt dit anders aan dan de ander. Of je nu hovenier bent, of inkoper, allemaal kunnen we onze rol spelen. Want samen maken we Donker Duurzaam!

STIP® certificering

Op donderdag 18 juli 2024 heeft Donker Groep als eerste groenbedrijf een STIP® certificering behaald. Daarmee is 100% van de houtproducten die Donker Groep inkoopt afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Donker Groep heeft als missie mens en natuur met elkaar te verbinden. Gebruik van biobased materialen zoals hout past heel goed in deze circulaire visie. 

Download onze Whitepaper

Onze visie op de transitie naar een duurzame én groene openbare ruimte hebben wij op een rijtje gezet in onze whitepaper Groenbeheer: de kunst van het behouden van de natuur. We laten hierin zien dat een nieuwe manier van groenbeheer hét antwoord is op wateroverlast en hittestress, en dat meer groen - en meer biodiversiteit - in onze openbare ruimte tot een enorme verbetering van de leefkwaliteit leidt.

 

Contact

Heb je vragen over onze duurzaamheids doelen of aanpak? Óf zoek je wellicht duurzaam advies? Neem dan gerust contact met ons op!

Esther Wierda-Kruiper; duurzaamheidsmanager Donker Groep
Omhoog