Groen maakt gelukkig

Onze Duurzame Ambities

Wij willen mens en natuur met elkaar verbinden. Met dit gedachtegoed is onze organisatie bezig aan een beweging waarmee we veranderen van een groenbedrijf naar een groen-bedrijf. We willen in 2035 volledig duurzaam én circulair opereren, dat wil zeggen zonder negatieve impact, maar met een herstellende bijdrage aan de aarde en alles wat daar op leeft. 

Op zo’n bijzondere en grote reis ben je tegelijkertijd leerling en leraar, als groene gids hebben we veel te bieden en samen veel te leren. Ik neem jullie graag mee in ons verhaal!

Groene Gids

Wij willen werken zonder negatieve impact en juist bijdragen aan herstel van de aarde en al wat daar op leeft. Om dit te bereiken hebben we een missie, visie en een strategie ontwikkeld. Dit is onze Groene Gids:

Missie

We willen mens en natuur opnieuw met elkaar verbinden door als partner van de natuur een inspirerende gezonde leefomgeving te creëren die bijdraagt aan herstel van biodiversiteit en omgang met het veranderende klimaat. Hiermee oogsten we waarde en welzijn voor ons allemaal. Want wanneer wij goed voor de natuur zorgen, dan zorgt de natuur goed voor ons.

Visie

Wij geloven dat groen gelukkig maakt wanneer mens en natuur op de juiste manier met elkaar verbonden zijn.

Strategie

Met onze groene inrichting bieden wij dé oplossing voor het herstellen van biodiversiteit en omgaan met klimaatverandering. En natuurlijk doen we dat circulair en duurzaam, want zo werkt de natuur ook. Om onze visie te verwezenlijken richten wij ons op deze strategische pijlers: Circulariteit, Klimaatadaptief, Natuurinclusief, CO₂ neutraal en Sociale duurzaamheid
 

Onze impact in cijfers 2022

Gericht op 2035 - met onze strategische pijlers in het achterhoofd - staan wij nooit stil. In 2022 zetten wij waardevolle stappen voor onze circulaire en CO₂ neutrale ambities. Ook onze positie als groene gids hebben we versterkt. In de video hiernaast worden de resultaten van onze duurzaamheidsdoelen in 2022 inzichtelijk gemaakt.

Onze duurzame en circulaire projecten

Het hebben van een scherpe missie, visie en strategie is belangrijk, maar deze tellen alleen als ze daadwerkelijk uitgevoerd worden. Voor ons bevindt deze bewijslast zich in de projecten die we verwezenlijken. Dit is hét moment waar wij impact kunnen maken. Hier vertalen we de uitdagingen voor het herstellen van biodiversiteit, wateroverlast, hittestress naar tastbare oplossingen zoals hieronder in een paar van onze icoon projecten. 

Circulaire daktuin voor ABN AMRO in Amsterdam

Circl, Amsterdam

De eerste (én meervoudig award winnende) circulaire daktuin van Europa.

Klimaatadaptief plein in het centrum van Eindhoven

Clausplein, Eindhoven

Een klimaatadaptief plein die inspeelt op de lokale ecologie.

Natuurinclusief winkelcentrum in Maarssen

Bisonspoor, Maarssen

Een optimale binnenruimtebeleving voor een groen winkelcentrum.

Iedereen is van waarde

Groen verbindt ook doordat wij als werkgever inclusiviteit en diversiteit een belangrijke waarde vinden. We bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk en geven ze de mogelijkheid om hun talent te benutten. Maar ook vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in het groen en willen we stimuleren met ons mee te werken. We bieden ruimte aan nieuwkomers, zij-instromers en leren hen het vak. 

Wij borduren niet verder op bestaande systemen

Wateroverlast, hittestress, CO₂ uitstoot, daling van de biodiversiteit - veel van deze problemen komen samen in onze buitenruimte. Dit zijn vraagstukken waar wij ons verantwoordelijk voor voelen. Wij borduren niet verder op bestaande systemen, maar kijken samen met onze opdrachtgevers en een netwerk van specialisten opnieuw naar elke situatie. Ook hier is ons speerpunt het verbinden van de natuur én mens. 

Alle beetjes helpen

Donker Groep bestaat uit ruim 850 individuen. Met allemaal hun eigen expertise en vaardigheden. Wij geloven dat iedereen vanuit zijn eigen expertise kan bijdragen aan de duurzame koers waar we als bedrijf voor staan. De één pakt dit anders aan dan de ander. Of je nu hovenier bent, of inkoper, allemaal kunnen we onze rol spelen. Want samen maken we Donker Duurzaam!

Download onze Whitepaper

Onze visie op de transitie naar een duurzame én groene openbare ruimte hebben wij op een rijtje gezet in onze whitepaper Groenbeheer: de kunst van het behouden van de natuur. We laten hierin zien dat een nieuwe manier van groenbeheer hét antwoord is op wateroverlast en hittestress, en dat meer groen - en meer biodiversiteit - in onze openbare ruimte tot een enorme verbetering van de leefkwaliteit leidt.

 

Contact

Heb je vragen over onze duurzaamheids doelen of aanpak? Óf zoek je wellicht duurzaam advies? Neem dan gerust contact met ons op!

Esther Wierda-Kruiper; duurzaamheidsmanager Donker Groep
Omhoog