Bis 210609 001

Groen Winkelcentrum

Bisonspoor (fase 2), Maarssen

  • Urban jungle
  • Groen plein
  • Inspiratie voor natuurinclusief bouwen
bomen winkelcentrum maarssen

Groen winkelcentrum

Nadat we eerder al schreven over onze rol binnen de eerste fase van het renovatie- en nieuwbouwplan Bisonspoor 2020 - waarvoor we onder meer een van de langste groene wanden van Nederland realiseerden - is inmiddels ook de tweede fase van het omvangrijke traject zo goed als afgerond.

Ben je ook geïnteresseerd in interieurbeplanting?

Natuur naar binnen halen

Was het tijdens de eerste fase de opdracht om van de nieuwe lobby met business center een groene eyecatcher te maken die ondernemers en bedrijven naar binnen trekt; in fase twee draait het om de transformatie van het atrium dat het hart vormt van het winkelcentrum. “Het atrium is als het ware gestript,” zegt Datema. “Het is een prachtige en enorm lichte ruimte geworden, waar zelfs op sombere dagen de zon lijkt te schijnen. Ideale omstandigheden om de natuur naar binnen te halen. En ook nu wilden we de ruimte een wow-factor meegeven.”

Het groene plein op de begane grond zet meteen de toon. Op een van de terrassen, met zicht op het gehele atrium, ben je omringd door planten. Het hart van de ‘urban jungle’ bestaat uit twee enorme Veitchia palmbomen van zeven en vijf meter hoog.

Bisonspoor (fase 2), Maarssen - Palmbomen horen bij het interieur van dit winkelcentrum.
Bisonspoor (fase 2), Maarssen - Dit gehele winkelcentrum in Utrecht is vergroend.
Bisonspoor (fase 2), Maarssen - Een optimale groenbeleving tijdens het winkelen.
Bisonspoor (fase 2), Maarssen - Plantenbakken op verschillende hoogtes maken dit winkelcentrum een ware 'urban jungle'.
Bisonspoor (fase 2), Maarssen - Tijdens de lunch lijkt het net of je buiten zit.

Groen Plein

Datema: “Die bomen wegen meer dan duizend kilo per stuk, we hebben ze met een kraan op hun plek moeten takelen.” Het plein is een plek geworden waar je tijd voor maakt tussen het winkelen door, voor een lunch of een kop koffie. En dat gebeurt al, weet Datema: “Het nieuwe groene plein trekt bovendien nieuw publiek naar Bison Shopping Center; mensen die met eigen ogen ervaren wat een fijne en lichte plek het atrium is geworden.”

Misschien nog wel het meest indrukwekkend aan het vernieuwde atrium is de enorme groene zichtlijn die de begane grond en de eerste verdieping met elkaar verbindt. De ruim zestig strekkende meter aan op maat gemaakte plantenbakken werden al vroeg in het proces meegenomen.

Echt onderdeel van het gebouw

“Door al in de ontwerpfase met alle partijen aan tafel te zitten, konden we het optimale uit de groenbeleving halen,” zegt Datema. “Het groen is in Bison Shopping Center geen aankleding, maar maakt echt onderdeel uit van het gebouw en de ruimte. Dat heeft allerlei praktische voordelen - zoals voor de automatische irrigatie, die in onzichtbaar in de constructie is weggewerkt - en zorgt ook esthetisch voor het beste resultaat.

En ook het lichtplan is door de architect al meegenomen in de tekenfase. Datema: “Geïntegreerde LED-strips lichten de planten van onderen uit, waardoor je ook in de avond van het groen kunt blijven genieten.”

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker Interieur brainstormen over binnenbeplanting? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Bekijk ook deze interieurbeplantingprojecten!

  

ING Hoofdkantoor Cedar

  

Winkelcentrum Bisonspoor

  

Hogeschool NHL Stenden

Omhoog