Royal Aalsmeer 02

Duurzaam Groeninterieur

Royal FloraHolland, Aalsmeer

  • Duurzaam & Circulair Ontwerp
  • Groene plantenwanden
  • Planten van lokale kwekerijen
binnenbeplanting bij een bedrijf in aalsmeer

Binnenbeplanting

Hoe zorgen we ervoor dat de binnenbeplanting die wordt aangelegd in kantoorgebouwen zo duurzaam mogelijk is én we toch flink uitpakken? Die vraag legde Royal FloraHolland, de grootste (digitale) marktplaats voor de sierteelt ter wereld, bij Donker Groep neer. Donker Interieur en Green Fortune realiseerden een nieuwe, duurzame groenaankleding van het hoofdkantoor in Aalsmeer met innovatieve oplossingen, op basis van een bestaand basisontwerp.

Ben je ook geïnteresseerd in interieurbeplanting?

De duurzame ambitie van Royal FloraHolland

Dat het grootste veilinghuis voor sierteelt ter wereld in haar hoofdkantoor in Aalsmeer flink wil uitpakken met groene aankleding van het interieur die bovendien het merk versterkt, mag geen verrassing heten. Één die in lijn is met de ambitie van Royal FloraHolland om te verduurzamen. Het bedrijf voelt zich namelijk verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan een groenere keten in de sierteeltsector. En die begint natuurlijk in eigen huis.

Om ervoor te zorgen dat de ambitie van Royal FloraHolland ook in de interieurbeplanting van het kantoor in Aalsmeer zichtbaar werd, gingen Green Space Strategist Astrid Hietbrink van Green Fortune en Jana Slancikova van Donker Design aan de slag met het basisontwerp voor de inrichting. Het ontwerp voor de beplanting op de begane grond en verdiepingen was door het veilinghuis zelf al ontwikkeld, maar vroeg om een extra creatieve en innovatieve ontwerpslag door de experts van Donker Groep.

Royal FloraHolland, Aalsmeer - Kantoorbeplanting op elke verdieping in het hoofdkantoor.
Royal FloraHolland, Aalsmeer - Groene plantenwand in het hoofdkantoor.
Royal FloraHolland, Aalsmeer - Binnenbeplanting zorgt voor groen op het kantoor!
Royal FloraHolland, Aalsmeer - Plantenwanden passend bij het interieur van het kantoor.
Royal FloraHolland, Aalsmeer - Planten in de kantine zorgen voor een huiselijk gevoel.
Royal FloraHolland, Aalsmeer - Een groene plantenwand brengt in één oogopslag de natuur naar binnen.

Verduurzaming van een basisontwerp

Zo stonden er bijvoorbeeld subtropische bomen ingetekend in het ontwerp. Het team ontwierp een duurzamer alternatief die, net als bomen, hoogte en volume geven. De bestaande constructiepilaren in de ruimten hingen ze vol uithangende plantenbakken. De bakken werden gevuld met planten van lokale kwekerijen die biologisch met restwarmte van de industrie kweken. Bovendien glimmen de bakken als een spiegel, vertelt Hietbrink. ‘Daardoor wordt het volume van de planten nog eens verdubbeld.’

Ook voorzag het team van Donker Groep de verdiepingen van groene plantenwanden. Bij het restaurant op de begane grond installeerden ze bijvoorbeeld een Tubegarden. Een innovatie die Green Fortune zelf ontwikkelde. Het is een geschakeld buizensysteem waarin gaatjes zitten, die gevuld worden met plantjes. Door de buizen wordt water gepompt, waaruit de plantjes met waterwortels hun voeding halen, legt Hietbrink uit. Hierdoor is het niet nodig om planten te voeden en de aarde waarin ze staan te verversen. Zo’n wand ziet er bovendien niet alleen mooi uit, maar doet ook nog eens denken aan een heel belangrijk onderdeel in de wereld van Royal FloraHolland: transport.

Hergebruik van materialen

Een deel van de al bestaande planten en plantenbakken in het gebouw kon gelukkig ook opnieuw worden gebruikt in het nieuwe ontwerp. Dat scheelt zowel afval als gebruik van nieuwe grondstoffen om nieuwe producten te maken. Zo werden oude veilingkarren bijvoorbeeld hergebruikt voor de plantenwand op de begane grond. En Hietbrink zette een groep oude plantenbakken bij elkaar op een plateau op wieltjes, deels gevuld met planten uit de oude inrichting, als nieuw decor.

Planten in een kantoor in aalsmeer

Return to Sender

Daarnaast koos het veilinghuis voor plantenbakken van Return to Sender. Donker Groep werkt namelijk samen met het duurzame designmerk en ontwikkelde bakken van verschillende duurzame materialen. De bakken die Royal FloraHolland uitkoos, worden gemaakt van oude autobanden door vrouwen in de armste regio’s van de wereld. Hiermee helpen we deze vrouwen een beter leven op te bouwen voor zichzelf en hun familie, om een stap te zetten naar een beter bestaan. 

Wat dat betreft sluiten de ambities van Royal FloraHolland naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van Donker Groep: een leefbare aarde, door duurzaam en circulair te zijn.

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker Interieur brainstormen over binnenbeplanting? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

interieurbeplanting project bij royal floraholland aalsmeer
Beplanting in de kantine van royal floraholland aalsmeer

Gerelateerde projecten

Interieurbeplanting

ING, Amsterdam

Samenwerken, connectiviteit en innovatie: dat zijn de uitgangspunten van Cedar, het hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuidoost. Benthem Crouwel Architects ontwierp een open gebouw met vijf verdiepingen dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde delen, met elk een atrium. 

ING Amsterdam
Upfield the Attic Rotterdam
Interieurbeplanting en Plantenwanden

Upfield, the Attic, Rotterdam

Het interieur is getransformeerd in een modern kantoorlandschap waarbij de historische elementen zijn behouden. In samenwerking met de architect, Johan De Wachter Architecten, is voor dit pand een groen voorstel gemaakt en uitgevoerd.

Omhoog