'Van het snoeihout maakten we een spannende doolhof'
Gemeente Almere nodigde Donker uit om mee te doen aan een ontwerpwedstrijd. De opdracht: vorm een bosgebied van 1,5 hectare om tot een natuurlijk speeleiland, met uitdagende elementen om grenzen te leren verleggen en risico’s leren inschatten. Biedt natuurlijke diversiteit tussen de leeftijdsgroepen, zodat kinderen geen hinder van elkaar ondervinden als zij spelen in elkaars leeftijdsgebied. Ons ontwerp werd uitgekozen en we mochten het ook realiseren.
Via de toegangsbrug komen de kinderen in een gebied waar vroeger een boerderij stond. Her en der zijn historische sporen te zien: een ruïne van een boerenschuur, een boomgaard en trekkerbanden. Het boerenerf gaat over in bos en open plekken, om te verstoppen, hutten te bouwen of gewoon lekker niets te doen. Via het bos komen de kinderen in een polderlandschap met water en slootjes. Hier spelen ze in, over, door, boven of op het water. Verschillende plekken krijgen hun eigen functienaam met eigen specifieke speelwaarde.
Kinderen tussen de zeven en veertien jaar oud dachten mee over de eilandinrichting. Van een aantal tekeningen maakten we samen een maquette. De kinderinput verwerkten we in het ontwerp en koppelden we op school terug aan de kinderen. Ook overlegden we met de scoutinggroep en andere belangenbehartigers. Met een werkgroep van bewoners bespraken we de wensen en projectvoortgang. Zo ontstond dit speeleiland voor en door iedereen.
'Ons idee: laat kinderen het Flevopolder-landschap beleven'
Door de combinaties van open-dicht, hoog-laag en nat-droog ontdekken jong en oud iedere keer iets nieuws. Spelen in het bos is anders dan spelen met water of zand. Het terrein lijkt spontaan te zijn ontstaan, onder meer door het behoud van de grote, bestaande bomen. Maar de kinderen en omwonenden weten wel beter, het is hun Speeleiland.