Elwin Meet ’t en Weet ‘t

BIODIVERSITEIT IN NEDERLAND: NIET SCHRIKKEN! OF WEL?


Biodiversiteit is hip, iedereen is er op de een of andere manier mee bezig. Van een insectenhotelletje in je eigen achtertuin tot integraal biodiverse bedrijvenparken. Hoe het komt, hoe het moet, hoe het wordt? Elwin meet ’t en weet ‘t. In vier blogs laat Elwin de Vink zijn licht schijnen op biodiversiteit. De noodzaak, het meten ervan, de uitvoering en tenslotte een heuse WIIFM.


Het milieu kent vele bedreigingen. Stikstof, klimaatverandering, uitstoot giftige stoffen, de ozonlaag die verdwijnt en verlies van biodiversiteit, om de bekendste te noemen. Allemaal erg, allemaal urgent. Maar we zijn gek op lijstjes, dus: welke zet jij bovenaan? Grote kans dat je nu klimaatverandering zegt, of stikstof. Of je zegt (omdat je de intro goed gelezen hebt): ‘het zal wel biodiversiteit zijn’. Klopt!

Keiharde cijfers

Het gaat héél slecht met de biodiversiteit in Nederland. Door ontbossing, intensieve landbouw enzovoort. Dat is een proces dat sinds de industrialisatie gaande is. Als we nú, per direct, stoppen met gebruik van giffen en kunstmest, dan begint de biodiversiteit zich vanaf ongeveer 2035 langzaam te herstellen. Maar één ding is zeker: we stoppen niet nu. Morgen misschien? Overmorgen?

Nog een paar keiharde cijfers? Hou oud ben je? Grote kans dat je 30 of ouder bent. In die afgelopen 30 jaar is Nederland 60 procent van z’n biodiversiteit kwijtgeraakt! Dus waar je nu vier soorten planten, insecten en vogels in de tuin hebt, waren er toen je geboren werd, van ieder tien! En als je kinderen volwassen zijn, moeten zij het doen met twee soorten. Of nog minder. Oké, de boodschap is aangekomen? Herstel van biodiversiteit is urgent!

‘Ik ben al een eind op weg’, zeggen klanten vaak trots. Mooi! Dat juich ik alleen maar toe! En vervolgens laten ze zien waar ze mee bezig zijn. Veel goed bedoeld, veel geld geïnvesteerd, veel logica toegepast. En een beetje resultaat geboekt. Of soms geen resultaat, helaas. Het blijkt een vak te zijn: een biodivers terrein aanleggen. Een vak dat wij met z’n allen aan het leren zijn. Daarom: ik juich de drive om te vergroenen alleen maar toe!

De buren hebben waren zo trots op hun tuin. Enorme hortensia – die witte Annabelle – in de border, een strak grasveld zonder onkruid en prachtige bamboe tegen de inkijk. Gelukkig vroegen ze niet wat ik ervan vond. Als ze ’t hadden gevraagd, was mijn sociaal wenselijke antwoord: ‘mooi aangelegd.’ Mijn vakinhoudelijke antwoord zou luiden: ‘waardeloos’. Insecten als bijen, hommels en vlinders hebben er namelijk niks aan. Een egeltje vindt geen beschutting op een steriel grasveld en vogels vinden geen zaden of bessen in een bamboe. Dat kan dus een stuk beter!

Ik heb nu wel duidelijk gemaakt dat het urgent is. Maar: ren niet – als je dit gelezen hebt – als een kip zonder kop naar het tuincentrum en haal daar groen, veel groen. Spit niet meteen je parkeerterrein om en plant een klimop tegen je bedrijfspand. Laat je informeren! Onderzoek waar je nu staat, wat je kansen en mogelijkheden zijn, waar winst te behalen valt. En ga dan, planmatig, aan de slag. Eerst meet je ‘t. Dan weet je ‘t: wat je te doen staat.

Meetlat Biodiversiteit

Geïnspireerd door het verhaal van Elwin? Met de Meetlat Biodiversiteit kunnen we inzicht krijgen in de staat van biodiversiteit op jouw terrein. Dit wordt bepaald middels een puntensysteem die aan de hand van verschillende indicatoren een objectieve meting geeft van de biodiversiteitswaarde van het terrein. Zo kunnen we je precies vertellen waar aspecten ontbreken en/of welke aspecten we kunnen verbeteren!

Méér Elwin Meet ’t en Weet ‘t

mensen in biodiverse natuur

Elwin Meet ’t en Weet ‘t | Deel 2

Meten is (biodiverseit)weten

diversiteit aan levende soorten in een park

Elwin Meet ’t en Weet ‘t | Deel 3

Biodivers is het nieuwe mooi

Biodiversiteit in lokale gebieden

Elwin Meet ’t en Weet ‘t | Deel 4

Coming soon!

Omhoog