Per 1 januari 2024 is de CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive – in werking getreden voor grote bedrijven, die tot voor kort onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vielen. Met ingang van 2025 geldt deze richtlijn ook voor grote bedrijven die nu niet onder de NFRD vallen. Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026.
Donker Groep kan een concrete bijdrage leveren voor zover het gaat om de duurzaamheid van grond en terreinen. Zijn klimaatverandering en/of biodiversiteit materieel voor jouw bedrijf en hebben die betrekking op de eigen terreinen? Wij helpen je met het inzichtelijk maken van de huidige situatie en met het opstellen van tastbare verbeterplannen.
De CSRD houdt in dat bedrijven voortaan moeten rapporteren welke resultaten zij hebben behaald op het gebied van duurzaamheid. Subthema’s hierbij zijn onder meer het verminderen van de CO2-uitstoot, het versterken van het sociaal kapitaal, het inspelen op klimaatverandering en het vergroten van de biodiversiteit.
Op de twee laatste thema’s – klimaatadaptatie en biodiversiteit – kan Donker Groep een concrete bijdrage leveren voor zover het gaat om grond en terreinen.
Niet elk bedrijf hoeft te rapporteren op biodiversiteit of klimaatadaptatie. Alleen als deze onderwerpen ‘materieel’ genoeg zijn, wordt rapportage verlangd. Zit je in de vastgoedsector en beschik je over een aanzienlijke hoeveelheid grond? Dan behoort die grond tot jouw core business en is daarmee materieel. Je wordt dan geacht er alles aan te doen met jouw terreinen een positieve bijdrage te leveren aan de biodiversiteit en het klimaat.
EEN VOORBEELD
Je hebt als vastgoedpartij tientallen grote panden op bedrijventerreinen in portefeuille. Deze zijn primair pragmatisch ingericht op logistiek en bestaan voornamelijk uit bestrating en strak gemaaid gras. De daken van de loodsen zijn plat en bekleed met bitumen. Al het water verdwijnt in het riool. Het is tijd voor actie en je schakelt Donker Groep in.
We kunnen dan twee concrete tools inzetten voor een assessment:
1. Een NL Terreinmeting (NL Greenlabel)
Dit is een integrale meting op meerdere duurzame terreinaspecten. Daarbij wordt gekeken naar hittestress, verdroging, afkoppeling hemelwater, duurzaam materiaalgebruik etc. Wil je meer weten over het NL Terreinlabel?
2. Meetlat Biodiversiteit
Dit is een specifieke meting op alleen biodiversiteit. Deze methode is ontwikkeld door IPC Groene Ruimte en geeft op basis van een scoringsmethodiek inzicht in de huidige situatie en de potentie van het betreffende gebied. Wil je meer weten over de Meetlat Biodiversiteit?
Wij voeren een nulmeting uit op basis van de systematiek die van toepassing is. Daar komt dan een label uit, bijvoorbeeld ‘D-Label’ of ‘matig’. Zo weet je precies waar je NU staat.
Vervolgens formuleer je je ambitie: binnen nu en twee jaar wil je bijvoorbeeld naar een A- of Excellent-label. Om dit doel te bereiken, stellen we een maatregelenplan op. Zo weet je precies wat je te doen staat de komende jaren. Je kunt nu dus concrete plannen maken en de voortgang monitoren. Precies zoals CSRD dit graag ziet.
Is biodiversiteit en/of klimaatadaptatie voor jouw bedrijf materieel? En wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Wij staan voor je klaar met knowhow, tools, adviezen, ideeën en concrete maatregelen.