Donker Groen gebruikt de Rootwave Pro voor duurzaam onrkuidbeheer

Rootwave Pro; toonaangevende oplossing in duurzaam onkruidbeheer

 

Donker Groen is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe, duurzame technieken om onkruid te bestrijden. Belangrijk daarbij is dat de oplossing bijdraagt aan het behoud van een leefbare aarde voor mens, dier en natuur. Met de komst van de nieuwe Rootwave Pro en de certificering van vijf experts is Donker Groen er klaar voor.

Meer weten?  

Elektrische bestrijding zonder chemicaliën

De Rootwave Pro is de toonaangevende oplossing voor het bestrijden van invasieve soorten, waaronder de Japanse Duizendknoop, de Reuzebalsemien en de Reuzenberenklauw. De elektrische machine bestaat uit een grote spoel van koperdraad waar 7500 watt (5000 volt x 1,5 ampère) doorheen gaat. Daarmee stuurt de Rootwave Pro elektrische lading door de stengel en de wortel van de plant. Door de warmte die daarbij ontstaat wordt de wortel van de plant gekookt.

 

Het grote voordeel aan de machine is dat er zeer selectief mee gewerkt kan worden. De Rootwave Pro genereert namelijk alleen warmte in de plantcellen. Daardoor is er met de Rootwave Pro geen risico op nevenschade aan het omliggende groen.

 

 

"Experts dragen laarzen met een speciale zool. Deze zolen kunnen niet onder stroom komen te staan.”

Geen gevaar voor kabels en explosieven

En niet alleen het omliggende groen is veilig. Henk Adema, projectleider van Donker Groen, vertelt dat de explosievenopruimingsdienst onderzoek heeft gedaan met de Rootwave Pro: “Samen met de gemeente Deventer is getest of de Rootwave Pro ook stroom overdraagt naar munitie en granaten. Dit is niet het geval. Ook stroomkabels worden niet aangetast.”

Veiligheid en Risicobeperking

Om met de hoge stroomfrequenties van de Rootwave Pro te mogen werken, hebben vijf experts een cursus gedaan en bijbehorende certificering behaald. Tijdens de cursus werden de experts geschoold over veiligheid en de risico’s van de Rootwave Pro. “Je werkt met stroom en dat zie je niet. Voordat je het in de gaten hebt, krijg je een flinke schok”, vertelt Henk Adema.

 

Veiligheid is erg belangrijk bij Donker Groen. “Experts dragen laarzen met een speciale zool. Deze zolen kunnen niet onder stroom komen te staan. De veiligheidslaarzen reiken tot kniehoogte en maken dat de experts veilig kunnen werken.”

 

Ook de werk- en leefomgeving moeten veilig zijn. “We zetten plekken af voordat we aan de slag gaan. Ook monitoren we de omgeving goed voordat we gaan beginnen. Een speelhekje van staal of een vangrails langs de weg geleiden de stroom namelijk ook. Daar moeten we voor waken.”

Meer weten?

 

Al met al een prachtige oplossing voor het onkruidbeheer. De Rootwave is een doorbraak in de duurzame bestrijding van invasieve exoten. Bent u benieuwd naar wat Donker Groen hierin voor u kan betekenen? Wij vertellen u er graag meer over.

Experts dragen laarzen met een speciale zool als zij werken met de Rootwave Pro
Eikenprocessierupsspecialist aan het werk.
Omhoog